Ferrari’den muhteşem çifte zafer

2022 Formula 1 sezonu Bahreyn GP ile başladı. Red Bull pilotlarının yarışın son turlarında mekanik problemler sebebiyle hayal kırıklığı ve puansız biten sezonun ilk yarışı, Ferrari pilotları için çifte zaferle sonuçlandı. Ferrari’nin Monacolu pilotu Charles Leclerc, 2019 İtalya GP’den sonra ilk kez, kariyerinde üçüncü kez Grand Prix galibiyeti elde etti. Takım arkadaşı Carlos Sainz ikinci sırada yarışı bitirerek Ferrari’ye rüya podyumunu yaşattı. Perez son turunda spin atarak damalıyı ucu ucuna kaçırdı ve üçüncülüğü Hamilton’a hediye etti. Umulmadık sonuçlarla başlayan 2022 Formula 1 sezonu 25-27 Mart tarihlerinde Suudi Arabistan’da devam edecek.

Temiz bir startla yarış başladı. Pole pozisyonu sahibi Leclerc, Verstappen’in önünü erken kapattı ve liderliği kaptırmadı. Hamilton’a geçilen Perez 5’inciliğe geriledi. Bottas kalkışta en çok sıra kaybeden isim oldu, 6’ncı başlayan Fin pilot 8 sıra kaybetti. Magnussen blokaj yaşayınca Perez fırsatı kaçırmadı ve yerini geri aldı. Esteban Ocon ve Mick Schumacher temas yaşadı. Schumacher spin atarken Ocon, kazaya sebep olduğu için 5 saniye ceza aldı. Russell, Magnussen’i geçerek 6’ncılığa yükseldi. Takım arkadaşı Hamilton ise 4’üncü sıradaydı. 10 tur geride kalırken Perez, DRS ile atak yaparak Hamilton’dan startta kaybetti yeri geri aldı. Bu sırada lider Leclerc ile Verstappen arasındaki fark 3 saniyeden fazlaydı.

Pit-stoplar Hamilton liderliğinde başladı. Hamilton geçiş yaptığı sert hamuru ısıtmaya çalışırken, çaylak pilot Guanyu Zhou fırsatı kaçırmadı ve dünya şampiyonunu geride bıraktı. Kısa bir süre sonra Hamilton bu yerini geri aldı. 15’inci turda Verstappen pite girdi ve yumuşak hamura geçiş yaptı. Bir tur sonra Leclerc, Perez ve Russell da pite girdi. Pit çıkışı Leclerc burun buruna Verstappen ile ilk viraja önde girdi ve üç tur boyunca liderlik için birbirlerine ataklarda bulundular. 19’uncu tur ilk virajda Verstappen, Leclerc’i geçmeye çalışırken sağ ön tekerinde blokaj yaşadı ve liderliği alamadı. Verstappen’e takımdan gelen frenleri soğutması gerektiği uyarısıyla liderlik mücadelesi sona erdi. Leclerc birkaç turda aradaki farkı tekrar 3 saniyeye çıkardı.

28’inci turda Hamilton bir erken pit-stop hamlesinde bulundu. Mercedes bu lastiklerle yarış sonuna kadar ilerleme hedefindeydi. Üç tur sonra Verstappen de ikinci pit-stopunu yaptı ve orta hamura geçti. Bir tur sonra Leclerc de aynı hamleyi yaptı ancak liderliğini bu sefer de Verstappen’e kaptırmadı. 44’üncü turda Red Bull, pilotlarını bir kez daha pit-stopa çağırdı. Sainz ve Hamilton da pite girdi. 46’ncı turda Pierre Gasly’nin aracından aniden alevler yükseldi ve güvenlik aracı piste girdi. Bu durumu fırsata çeviren Leclerc pite girdi ve kullanılmış yumuşak hamur lastiklere geçiş yaptı.

Yarışın son on turu içerisine girildiğinde güvenlik aracı hala pistteydi. Tur yiyen pilotlar güvenlik aracını geçerek yerlerini geri aldı ve yarış altı tur kala tekrar başladı. Verstappen batarya sorunu yaşadığını dile getirerek son üç tur kala pite girdi ve yarıştan çekildi. Böylece Perez üçüncülüğe yükseldi ancak bu fazla uzun sürmedi. Perez son turunda temas yaşamadan spin attı. Damalıyı ucu ucuna kaçıran Perez böylece üçüncülüğü Hamilton’a hediye etti. Red Bull için hayal kırıklığı ile biten sezonun ilk yarışında Ferrari’nin Monacolu pilotu Charles Leclerc, 2019 İtalya GP’den sonra ilk, kariyerinde üçüncü kez Grand Prix galibiyeti elde etti. Takım arkadaşı Carlos Sainz ikinci sırada yarışı bitirerek Ferrari’ye rüya podyumunu yaşattı. Bir yıl aranın ardından tekrar Haas takımının koltuğuna oturan Kevin Magnussen, yarışı 5’inci sırada tamamlayarak, bir gecede Haas’ın geçen sezon aldığı toplam puandan daha fazla puan kazandırdı. Umulmadık sonuçlarla başlayan 2022 Formula 1 sezonu, 25-27 Mart tarihlerinde Suudi Arabistan’da devam edecek.

Sinem HOŞGÖR 20 Mart 2022 20:00

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Arşiv

Go To Top