Pasta 160 milyar avro

FIA, motor sporları endüstrisinin ekonomik ve sosyal etkisini ölçmek için EY-Parthenon’a dünya çapında bir araştırma yaptırdı. Bu çalışmada motor sporlarının doğrudan ve dolaylı olarak küresel bütçesi yıllık brüt toplam 160 milyar avro olarak belirlendi. Araştırmada sporda ücretli çalışan sayısı ise 1,5 milyon olarak tespit edildi. Raporu kamuoyu ile paylaşırken FIA, motor sporlarının Kovid-19 döneminde ekonominin canlanmasına katkı sağladığını gösterdiğini vurguladı.

Dünya çapında türünün ilk örneği olarak gösterilen çalışma, yerel kulüpler, mekan işletmecileri, küresel ticari hak sahipleri, ulusal organizatörler ve takım yöneticileri ile mevcut veri kaynakları, resmi FIA verileri, Dünya ve bölgesel şampiyonalar, uluslararası seriler ile FIA dereceli katılımcılar tarafından tamamlanan 20 binden fazla ankete dayalı kapsamlı bir pazar araştırmasına dayanıyor. Araştırmada yıllık bütçe tam olarak brüt 159,2 milyar avro olarak belirlendi. Bu rakama motor sporları endüstrisi tarafından üretilen mal ve hizmetlerin piyasa değeri artı ekonomi genelinde doğrudan harcamalar, katılımcıların restoranlarda harcadıkları para, ek malzeme girdileri, yiyecek ve içecek, ücretler olarak belirtildi.

Araştırmaya göre, 99.9 milyon Avro KDV, 1,5 milyon toplam ücreti çalışan, 302 bin hakem ve gönüllüler (ücretsiz), 2.7 Milyon yarışmacı, hakemler, görevliler, 7.200 Tesis, parkur ve mekan ile 21.600 Yerel motor spor kulübünü kapsıyor. FIA Başkanı Jean Todt yaptığı açıklamada “ Bu rapor, motor sporları endüstrisinin yıllık toplam 160 milyar avro brüt üretimi ve 1,5 milyon toplam ücretli işi temsil ettiğini ortaya koyuyor. Bu dikkat çekici ve sporumuzun Covid-19 döneminde ekonominin canlanmasına etkin bir şekilde katkıda bulunduğunu gösteriyor. EY-Parthenon’a, üye kulüplerimize, FIA şampiyonası organizatörlerine ve bu küresel ilgi çalışmasına katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi. | FIA, 23 Temmuz 2021 : 19.50

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top