Lukyanuk zaferle başladı

Avrupa Ralli Şampiyonlarından Rus rallici Alexey Lukyanuk, Orlen 77. Polonya Rallisi’nde FIA ​​Avrupa Ralli Şampiyonası unvanını savunmak için önemli bir zafer elde etti. Kopilotu Alexey Arnautov ile birlikte Lukyanuk için Salı günü Citroën C3 Rally2’sini beş takladan sonra hemen onarılamaz hale getiren bir test kazasının ardından takımı Saintéloc Junior Team’in Güney Fransa’daki merkezinden yedek bir kupa getirilerek Cuma günkü start için tamamen yeni bir araba hazırlandı. Polonya, gevşek zeminli parkuru ile Lukyanuk’un geçen Ağustos ayındaki Liepāja Rallisi’nden bu yana ilk toprak yarışı oldu. Kariyerinde iki kez Avrupa Ralli Şampiyonluğu bulunan rus rallici, Polonya’da tecrübesini konuşturdu ve uzun süre lider sürdü. En yakın rakibi vatandaşı Nikolay Gryazin ie Cumartesi günü sondan bir önceki etapta çifte lastik patlatarak iddiasını kaybetti.

Pazar günü final ayağına Andreas Mikkelsen-Ola Fløene karşısında 29.7’lik bir avantajla başlayan Lukyanuk-Arnautov, Polonya’da ikinci kez kazanmak için mükemmel hız ve dikkat karışımını sergilediler. Norveçli rakipleri farkı 17.4s’ye indirdiğinde telaş yapmadan, Başkent Varşova sokaklarındaki etaplarda rallinin 100. yıl dönümü kutlamaları kapsamında temposunu koruyan Lukyanuk, 2011’deki Luca Rossetti’den bu yana unvan savunmasına galibiyetle başlayan ilk Avrupa şampiyonu oldu. Lukyanuk, “Ralliden önce bir film gibi aşırıydı ama çok hızlı sürücülerle ve çok zorlu yollarla en zorlu mücadelede bir zaferle sonuçlandı. Bugün ilk sırada olduğum için mutluyum” dedi. İspanyol Javier Pardo/Adrián Pérez, Suzuki Motor Ibérica’dan Rally2 Kit özellikli Swift R4lly S ile ilk yarışlarında ERC2’yi kazanırken, Finli Sami Pajari/Enni Malkönen, Krakow’da M-Sport Polonya’da geliştirilen Fiesta Rally4 ile ERC3 tacını elde etti. 2021 Pirelli lastikleriyle Rally3 araçlarına yönelik olan ERC gençlerde Jon Armstrong-Phil Hall ikilisi, M-Sport Polonya’nın tarih yazan Fiesta Rally3’ü ile en üst sıralarda yer aldı. Toksport WRT’nin Clio Trophy’si ile Paulo Soria/Marcelo Der Ohannesian ile ERC3 Gençler’de ilk bitiren oldu. Dariusz Poloński/Łukasz Sitek, Abarth Rally Cup’ı kazanırken, ilk ERC-Michelin yetenek fabrikası teşvikleri, Rally2 otomobillerinde kayıtlı genç yıldızlara dağıtıldı.

Lukyanuk, neredeyse yarım dakikalık rahat marjına rağmen, Pazar günkü açılış ayağında en hızlı süreyi alarak hızlı başladı. Craig Breen, Marczyk, Tempestini ve Herczig’in önünde üçüncü en hızlı giderken, avantajını 31.7’ye çıkarmak için Mikkelsen’i 2.0 saniye geçti. Tempestini gibi, Breen de süspansiyon hasarıyla birinci ayağın ardından ikinci güne süperrally ile başladı. Lukyanuk’un Mikkelsen’i 2.3 saniye geride bırakmasıyla Rusların üstünlüğü 34.0 saniyeye yükseldi. Mikkelsen, Güney Varşova’daki  SS11 ve SS12’de üst üste en iyi zamanlarla arka arkaya etap galibiyetleriyle başladı. Lukyanuk’tan 8,3 saniye daha hızlıydı ve Mikkelsen’in sondan bir önceki Przasnysz etabına (SS13) liderin gecikmeli olarak 22.6 saniye başlayacağı anlamına geliyordu. Breen etap galibiyetini almasına rağmen, Mikkelsen, Lukyanuk’u 5.2 saniye geride bıraktı. Lukyanuk ile arasındaki fark 17.4 saniyeydi ve geriye sadece Varşova’daki Polonya Rallisi 100. Yıldönümü etabı kaldı. 1.96 kilometre uzunluğundaki Mikkelsen’in kazanması için Lukyanuk’un büyük bir başarısızlık yaşaması gerekecekti. Ancak Lukyanuk sorunsuz bir galibiyeti 18.4 saniye ile garantiledi. Mikkelsen, Toksport WRT’nin diğer Skoda Fabia Rally2 Evo’su ile yarışan Marczyk’in (Orlen takımı) önünde ikinci oldu.

Solans, yalnızca ikinci ERC startında erken yaşanan sıkıntıların ardından güçlü bir performansla Polonya Rallisi çaylaklarının en iyisiydi. Eski ERC2 şampiyonu Wojciech Chuchała, mekanik bir arıza yaşadı ve dördüncüydü ama bir zaman cezası ile 2020 Fransız şampiyonu Yoann Bonato’nun bir sıra önünde yedinci sıraya geriledi. CHL Sport Auto sürücüsü, Varşova’ye dönüşte altıncı sırada yola çıktı, ancak bir motor sorunu ile sekizinciliğe geriledi. Umberto Scandola, Hyundai Rally Team Italia için 13’üncü bitirirken, Motorsport Ireland Rally Academy’den Callum Devine, Cumartesi günü vites kutusu sorunları nedeniyle 14’ncülü tamamladı. İspanyol genç rallici Javier Pardo, Suzuki Motor Ibérica için güçlü bir performansla ERC2 kategorisinin zirvesine çıktı. Başka bir Suzuki Swift R4lly S ile Dmitry Feofanov, ikinci etaba üçüncülükle başladı ancak genç Fransız mühendis, Yaris Rally2 ile Victor Cartier’in önüne geçti. Sami Pajari, Pirelli lastikli Fiesta Rally4’te çifte ERC3/ERC3 Gençler zaferi ile Avrupa Ralli Şampiyonası’na mükemmel bir giriş yaptı. Lewandowski, Corsa Rally4’le ERC3’teki ilk rallisini yaptı ve Norbert Maior-Nick Loof’un arkasında altıncı oldu. Pajari Cumartesi günü bir yağ basıncı arızasıyla durduktan sonra ikinci etapta yeniden başlayan Maior, Loof, Kasper Kasari, Daniel Polášek ve Amaury Molle’nin önünde ERC3 Junior takımına liderlik etti. Ola Jr Nore, Renault Clio Rally4’ünde bir ERC3/ERC3 gençler podyumu kazanmak için parkurdaydı, ancak bir vites kutusu arızası kalmasına neden oldu. Bozuk direksiyon, SS13’te Martin László’yu durdurdu, yaşadığı yangın Nikolai Landa’yı SS 12’de etaptan dışarı çıkmaya zorladı.

Florian Bernardi, Clio Rally4’üne testlerde verdiği hasar nedeniyle start alamadı. M-Sport Polonya Fiesta sürücüsü Armstrong’un yeni Rally3 tabanlı ERC Junior’ı kazanmasıyla tarih yazdı. Armstrong, Kuzey İrlandalı’nın güzel bir gösterisinin ardından M-Sport Polonya’nın Fiesta Rally3’ü ile kazandığı zaferle ERC Junior’da Rally3 dönemini başlattı. Ken Torn, 2020’den itibaren ERC3/ERC3 Gençler şampiyonu olarak dört tekerlekten çekişli makinelere yükseldi ve ikinci oldu, Estonyalı erken bir gecikmenin ardından birkaç etap galibiyetiyle hızını gösterdi. Toksport WRT’nin Clio Trophy’si Arjantinli Paulo Soria’nın zaferiyle başladı. Fransız çift, Ghjuvanni Rossi ve Bastien Bergounhe ile İtalyan Andrea Mabellini’nin birinci etaptaki lastik hasarının ardından dördüncü sırada yer aldı. Açılış gününde kaza yapan Türk rallici Yiğit Timur, SS2’de Renault Clio Rally5’te arasında en hızlı pilot oldu. ERC-Michelin yetenek fabrikası üyeleri hayran bıraktı. Miko Marczyk, ERC-Michelin yetenek fabrikası katılımcıları arasında öne çıktı. Rallinin 100. yıldönümünü kutlamak için, Orlen 77. Polonya Rallisi organizatörleri, Varşova şehir merkezinde, orijinal Rajd Polski’nin 23 Temmuz 1921’de başladığı süper özel bir etap planladı. Etap, sosyal medyada canlı olarak yayınlandı. | ERC Medya, 21 Haziran 2021 : 08.35

Polonya Rallisi Genel Klasman
1 Alexey Lukyanuk (RUS)/Alexey Arnautov (RUS) Citroën C3 Rally2 1h48m31.3s
2 Andreas Mikkelsen (NOR)/Ola Fløene (NOR) Škoda Fabia Rally2 Evo +18.4s
3 Miko Marczyk (POL)/Szymon Gospodarczyk (POL) Škoda Fabia Rally2 Evo +1m54.7s
4 Nil Solans (ESP)/Marc Martí (ESP) Škoda Fabia Rally2 Evo +3m06.2s
5 Norbert Herczig (HUN)/Ramón Ferencz (HUN) Škoda Fabia Rally2 Evo +3m44.8s
6 Efrén Llarena (ESP)/Sara Fernándes (ESP) Škoda Fabia Rally2 Evo +3m46.5s
7 Wojciech Chuchała (POL)/Sebastian Rozwadowski (POL) Škoda Fabia Rally2 Evo +3m56.0s
8 Yoann Bonato (FRA)/Benjamin Boulloud (FRA) Citroën C3 Rally2 +4m11.7s
9 Erik Cais (CZE)/Jindřiška Žáková (CZE) Ford Fiesta Rally2 +4m16.6s
10 Grzegorz Grzyb (POL)/Mihał Poradzisz (POL) Škoda Fabia Rally2 Evo +4m43.1s
11 Emilio Fernàndez (CHL)/Rubén García (ARG) Škoda Fabia Rally2 Evo +4m50.1s
12 Adrian Chwietcuk (POL)/Jarek Baran (POL) Škoda Fabia Rally2 Evo +4m50.2s
13 Umberto Scandola (ITA)/Guido D’Amore (ITA) Hyundai i20 R5 +5m11.6s
14 Callum Devine (IRL)/James Fulton (IRL) Ford Fiesta Rally2 +5m11.9s

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Arşiv

Go To Top