Dijital ödül gecesi

Pandeminin en yoğun yaşandığı, hepimizin evlerimize hapsolduğu ve umutlarımızın oldukça düşük olduğu günlerde dijital yarışlar ile tanıştık. Mutlaka bilenlerimiz hatta turnuvalara uzun bir süredir katılanlarımız vardı fakat ilk defa camia olarak bu dönemde haberdar olduk.

Federasyonun yaklaşımını ben de herkes gibi çok beğendim. Bir nevi oldukça dezavantajlı bir durumu bu açıdan avantaja çevirmişlerdi. Özellikle genç kuşağın oldukça ilgisini çekti. Eren başkanın ajandasında dijital projeler belki zaten vardı ama pandemi bu konuyu öne aldı.

İlk başta oldukça gündem de iken daha şampiyonalar bitmeden gündemden düştü. Böyle bir süreçte tabi ki hepimizin de ilgisi sürekli değişti. Toplumsal eğilimler ve pandeminin üzerimizde kurduğu baskının azalması bana göre en önemli neden olsa da federasyon açısından durum daha farklıydı.

Çünkü federasyon Transanatolia sonrası kısıtlı insan kaynağı ile önce WRC’ye sonra da Formula 1’e odaklanmıştı. Doğal olarak da dijital şampiyona serüveni sona doğru biraz araya kaynadı.

Günün sonunda her ne kadar sportif faaliyetler askıya alınsa da federasyonun ilan ettiği ve organize edip sonuca erdirdiği iki farkı şampiyona var. Dijital Ralli ve Pist Şampiyonaları.

Sezon iptal edildiğine göre, bir ödül gecesi yapılmayacaktır. Diğer bir taraftan dijital şampiyonlar ve bu şampiyonalara sponsor olan markalar yönüyle bir “dijital ödül gecesi” de yapılamaz mı?

Gelecek sene bu işin devamının da geleceğini düşünerek teknolojik imkanları da kullanarak keyifli bir ödül gecesi çok yakışırdı bence bu projeye. Mutlaka düşünülmüştür, hatta belki hazırlanılıyordur ama ben yine de buradan kısaca konunun altını çizmek istedim.

Bunu yapıyorum çünkü eleştirenlerin ya da farklı fikirleri olanların üstünü çizmektense böyle atlanabilecek konuların altını çizmek, bence daha makul bir yaklaşım.

*****

Bir dedikodu

Bu günlerde birbirinden farklı isimlerden duyduğum bir konu var. 2020 yılında WRC’ye ek olarak düzenlenen iki ulusal yarışta puan alan pilotların puanının gelecek sezona aktarılıp aktarılamayacağı konuşuluyormuş.

Aslında bana ilginç geldi bu durum. Evet bu sene bir çok yarışmacı, sırf ulusal şampiyonada puan alıp derece yapma ümidiyle, her açıdan bakıldığında daha kötü olan şartları da zorlayarak bu mücadelede ben de varım dedi. Asla ama asla hafife alınmayacak bir emek. Hem ekonomik açıdan hem de sağlık açısından olabildiğince zor bir dönemde bu yarışlara katılmak birinin bu sporu ne kadar sevdiğinin ve benimsediğinin de önemli bir göstergesi.

Fakat diğer bir taraftan, yazdık çizdik kızdık ve geride kaldı 2020 sezonu yani iptal oldu bitti. 2021 sezonu için hemen hepimizin beklentisi yeni ve temiz bir sayfa açmak. Yani puanların taşınması gelecek sezon ki mücadeleye öyle doğrudan etki yapar ki bu bir tarafın hakkını verirken diğer bir tarafa da haksızlık olur gibi görünüyor bana.

Tabi ki bu sene etaplarda mücadele verenlerin emeği zayi olmamalı fakat bu hak belki onlara tanınabilecek başka kolaylıklarla ancak yerini bulabilir.

Diğer bir taraftan Fransa Federasyonu bu gün yaptığı paylaşımla 15 Aralık 2020 akşamı (bu gün) için bir ödül gecesi yapacağını ilan etti. Fransa’da da ralli şampiyonası eksik yarışlarla sonuçlanmıştı.

*****

WRC takvimi revize ediliyor

16 Aralık 2020 Çarşamba günü FIA Dünya Motorsporları Konseyi toplanarak daha önce açıklanan ve Türkiye’nin yer almadığı takvimin, bazı ülkelerde Covid-19 salgınının seyrine dayalı olarak tekrar görüşüleceği bilgisi paylaşıldı.

Ortak görüş Türkiye’nin muhtemel olarak Hırvatistan ya da İsveç Rallilerinin yerine gelebileceği fakat Türkiye’de açıklanan vaka sayılarının doğruluğunun tartışma konusu olduğu olarak görüş olarak belirtilmekte

Bana soracak olursanız bir şekilde takvime gireceğimize eminim.

*****

Ali Türkkan 2021’e göz kırpıyor

Sporda gelecek vaat eden gençler her branş için de çok önemli. Bizim sporumuzda artık kendini yetiştirmiş olan gençler, benim deyimimle üçüncü kuşak şampiyonlar, yavaş yavaş kendilerini belli etmeye başladılar bile.

Ali, rallinin en genç yeteneği. Belki bu seneye nasip değilmiş ama gelecek sezon adından söz ettireceğe eminim. Öyle ki Ali’nin çok ciddi destekçileri var. Hali hazırda Serdar Bostancı ve Murat Bostancı’nın büyük desteğiyle bu yılın başından beri Castrol Ford takımında. Bunun yanı sıra 2020 yılında Monster Notebook hem dijital şampiyonalarda hem de gerçek rallilerde Ali’ye destek olmuş, bir de kendi Youtube kanallarında Ali’nin kariyerini çok özenli bir videoya almışlar. Bunların yanında 5 kere Türkiye Ralli Şampiyonu Yağız Avcı’nın mentörlüğünde kısa bir süre önce RedBull Athlete oldu bildiğim kadarıyla. Gerçekte ne kadar yarışamasa da Ali bizim yani Türkiye’nin ilk Dijital Ralli Şampiyonu’da oldu bu sene.

Genç yeteneklere şüphesiz ki bir diğer örnek ise Ayhancan Güven. Ayhancan’da bir diğer RedBull Athlete’miz, o da 2021 sezonunda da Porsche Junior programına devam ediyor.

Bu arada bu iki genç ve başarılı sporcumuzun da yarışmaya çok küçük yaşlarda karting ile başladığını hatırlatmakta fayda var.

*****

Serdar Bostancı

Türk Otomobil Sporları Tarihinde Serdar Bostancı, en önemli kilometre taşlarından birisidir. Öyle ki hem yarışmacı kimliğiyle hem de takım direktörlüğü kimliğiyle Serdar abi önemli başarılara imza atmış bir isim. Özellikle rallinin son yirmi yılına kurduğu takımla damga vurmuş, tartışmasız sporun en istikrarlı ismi olarak aklımızda yer etmiş, spora sayısız araç kazandırıp rallide şampiyonluk unvanı kazanan birçok ismi gençken takıma alıp yetiştirmiş, uluslararası başarılar elde etmiş bir isimdir onunkisi.

Geçtiğimiz hafta geçirdiği rahatsızlık nedeniyle kendisine acil şifalar diliyorum ve diyorum ki: Yöneticisinden sporcusuna hepimizin Serdar Bostancı’dan öğreneceği daha çok şey var. | 15 Aralık 2020 : 08.38

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top