Ralliart Troia’ya 8 ekiple geliyor!

Baja Troia Turkey, off road disiplininde Türkiye’de organize edilen uluslararası kapsamda ilk yarış. East European Tout Terrain Series olarak adlandırılan ve 5 ülkede düzenlenen bir yarış dizisinin bir ayağı olarak puan veriyor. Organizatör ülkeler Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, İsrail ve Türkiye. Baja Troia Turkey ilk kez 2017 yılında İstanbul Off Road Kulübü-İsoff tarafından Çanakkale’de düzenlendi. Bu sene üçüncü kez düzenlenen yarış hız ve off-road ağırlıklı etapları ile ilgi topluyor. Baja Troia Turkey, Ralli ve Raid kategorilerinde puan veriyor. Profesyonel yarışçıların katıldığı Ralli kategorisi dışında, Raid kategorisinde katılımcılardan lisans ve zorunlu ekipman istenmemekte, limitli hız ile parkurları geçmeleri bekleniyor. Yarış, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu onayları ve lisansları ile gerçekleştirilecek.

Baja Troia Turkey’e daha önce Türkiye dışından İtalya, İsrail, Romanya, Yunanistan, İngiltere, Bulgaristan, Kıbrıs ve Endonezya’dan yarışçı ekipler katıldı. Bu sene İspanya ve Filistin de yarışa kayıt için bilgi başvurusu geldi. 2017 Baja Troia Turkey’de, 62 yarışmacı ekip ve toplam 96 yarışmacı start aldı. Yarışmacılardan 20’si yabancı, 42’si Türk ekipler oldu. Bu ekiplerin 34’ü Ralli Klasmanında, 28’i Motosiklet klasmanında start aldı. Yabancı ekipler içinde özellikle sadece prestijli yarışlara takım yollayan İtalyan Ralliart takımı, 6 araç ile start alarak dikkat çekti. 2018 yılında bu sayı 100’e ulaştı.

Yarış Çanakkale Valiliği, Belediyesi ve Ticaret Odası tarafından desteklendi. Seremonik start ve ödül töreninde protokol katılımı oldu, ödüller Vali tarafından verildi. Baja Troia Turley’de geçtiğimiz yıllarda Opet, Akzirve, KİPA, HKS, Truva Oteli, Redbull, Power FM, TV8, 4×4 Dünyası, Hemenev, Aker, Aster, Ender, Leyteks Boz sponsor olarak destek verdi. Bu sene bu firmalara ilaveten Promise, PTH PHLLP, TMS, Mega Metal, De Toro, Tekfil ve Intercity olarak belirlendi. Geçtiğimiz yıllarda seyirciler için Çanakkale Belediyesi seyirci alanına ulaşım sağladı, yarıştan önce bill board duyuruları, yerel gazete ve radyo duyuruları, fuar tanıtımları ile seyirci sayısının artması sağlandı. Seremonik start, Seyirci etapları ve Ödül töreninde yoğun bir seyirci ilgisi oldu. İsteyen seyirciler yol notları ile Etap içi seyir noktalarına yönlendirildi.

Yarış toplam 4 gün ve 19 etaptan oluştu. Seremonik Start Çanakkale Truva meydanında verildi. 2017 ve 2018 yarışlarında prolog ve seyirci etapları Çanakkale içinde özel düzenlenen bir alanda gece projektörler altında yapıldı. Geçtiğimiz iki yıl, yarışın arazi etapları merkezden yaklaşık 30 km uzaklıkta hazırlandı. Her biri ortalama 65 km uzunluğundaki özel etapların tamamı bantlanarak çevrelendi. Özel etapların uzunluğu ortalama 600 km, normal etaplar ile birlikte yarışın toplam etaplar uzunluğu ortalama 850 km oldu. Seyirci etabı / prolog 5,4 km uzunluğunda hazırlandı. Seyirci etabının tamamı güvenlik için iki sıra lastiklerle çevrildi. Gece koşulan seyirci etapları için alana özel olarak 4 aydınlatma direği dikildi, projektörler bağlandı. Seyirci etabı/ prolog, görselliği arttırma amacı ile, araçların ikişer ikişer yan yana start alıp, ortada bir köprü geçişi ile birbirine bağlanan ikiz parkurlarda yarışması esasına göre hazırlandı.

Güvenlik için yarışın tamamı araçlara takılan GPS cihazları ile online izlendi. Bu takip cihazları sayesinde farklı sinyallerle duran, kaputu açılan araçlar takip edildi. Kaza durumunda acil yardım düğmesi ile araçlara anında ulaşım sağlandı. Etaplardaki sektör noktaları ve rescue araçlar, anında haberleşerek acil durumlara hemen müdahale edebildiler. Yarışta 200’e yakın görevli ve hakem görev aldı. Etaplarda toplam 41rescue araç, 4 sağlık ekibi, 4 itfaiye, 4 ambulans, 38 SOS görevlisi görev yaptı. Ayrıca UMKE-Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri desteği ile sağlanan 4×4 ambulanslar ve helikopterler acil bir durum karşısında müdahale için hazır bekletildi.

Yarıştan önce görevliler, hakemler, yarışçılar ve basın için özel kitler hazırlandı. Logolu çantalarda verilen polar, gömlek, t-shirt, yağmurluk, hediye muglar, bere ve eldivenler özel tasarım yapıldı.  Ralli ve raid branşlarında, genel klasman, sınıf, ülke kupaları, kadın yarışmacı kupaları dâhil toplam 92 kupa verildi. Konaklama için Çanakkale’de 4 otelde toplam 175 oda tutuldu. 350 kişi için konaklama ve yemek anlaşması yapıldı. Baja Troia Turkey için İstanbul ve Çanakkale’de Basın Lansmanları düzenlendi. Çanakkale’ye gelen basın mensupları için konaklama, yemek, ulaşım organizasyonları yapıldı. Basın mensuplarını etaplara ulaştırmak için 4 adet 4×4 araç hazırlandı. Bu araçlar tüm yarış boyunca farklı etaplarda dolaşıp basının fotoğraf ve kamera kaydı yapmasını sağladılar. Yarışın kamera kayıtları ve fotoğraflar her gece bülten eşliğinde yerel ve ulusal basına ve yabancı basın mensuplarına servis edildi.  2018 Baja Troia Turkey’e yabancı ülkelerden de medya katılımı oldu. İtalya, Romanya, Yunanistan ve Kıbrıs fotoğraf ve kamera çekimlerini ülkelerinde paylaştılar. 17-20 Ekim 2019 tarihinde düzenlenecek Baja Troia Turkey 2019 için ilk başvurular 2018 Aralık ayında başladı, İtalyan Ralliart 8 araçlık ön kayıt yaptı.  | Kaynak; İsoff,
1 Ekim 2019 : 20.00

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Arşiv

Go To Top