Toyota 18 yıl sonra ralli kazandı

Latvala, Yaris WRC ile İsveç’te kazanmasını bildi

Toyota, dünya ralli şampiyonası sahnesine geri döndüğü ilk yılında, parkurların tozunu atmaya erken başladı. WRC’de sezonun ikinci yarışı olan İsveç Rallisi’nde Finli pilotu Jari-Matti Latvala ile Toyota, 1999 yılından bu yana ilk Dünya Ralli Şampiyonası galibiyetini İsveç’te kazandı. Rallide üçüncü gün son etapta Hyundai pilotu Neuville’nin yaşadığı şanssızlıktan istifade etmesini bilen ve son güne lider olarak başlayan Latvala, Toyota Gazoo WRC Team’a İsveç’te çok anlamlı bir zafer hediye etti. Rallide toplam altı etapta (SS1,4,13,S16,17 ve 18) en iyi zamanların sahibi olan Latvala, son güne en yakın rakibinin 3.8 saniye önünde başlamıştı. İsveç’te son üç etabı da kazanan Latvala, ki bunlar arasında ekstra puan veren güç etabı da vardı, M-Sport’tan Ott Tanak ve son şampiyon Sebastien Ogier’in da liderlik savaşına dahil olma isteklerine karşın, ele aldığı liderliği korumasını bildi ve Yaris WRC’sini 18 yıl sonra podyumun en üst basamağına çıkarmayı başardı. 12Ott Tanak yaşadığı mekanik sorun nedeniyle istediği performansı parkura yansıtmakta zorlanmasın karşın, sonuçta podyuma 2’nci olarak çıkarken, son günün ilk etabında spin atıp fırsat tepen son şampiyon Ogier da İsveç’i 3’ncü tamamlayarak podyum gördü. Latvala, ekstra beş puan daha kazanmak için güç etabını da rakiplerine bırakmadı. Didier Auriol’ün 1999’da Çin Rallisi’ni kazanmasının üzerinden geçen uzun yıllardan sonra, Toyota 29.2 puan farkla gövde gösterisi yaptı.

Hanninen

Monte Carlo ve İ;sveç sonrası WRC’de 4 puan farkla Ogier’in önünde lider durumda bulunan Latvala, yarış sonrasında wrc mikrosfonlarına yaptığı açıklamada “Çok mutluyum, çok! Sanırım kariyerimin en iyi performansını sergiledim” dedi ve ekledi; “Meksika’ya gitmek için şimdiden sabırsızlanıyorum. Kazanmak harika, ama dün (Cumartesi) seyirci özel etabında liderliği bırakan Thierry Neuville için de çok üzgünüm. Geçmişte kendim de benzer bir durumdayım, bu yüzden şimdi nasıl hissettiğini anlıyorum. Şanslı olduğumuzun bilincindeyiz, bu yüzden amacımız için iyileştirme ve çalışmaya devam etmeliyiz.” Dani Sordo mantıklı bir hafta sonu başardı; Elfyn Evans bir banka çarptı, pazar sabahı ise bir motor sorunu vardı, ama yine de 6’ncılık için Hayden Paddon’a fırsat vermedi. Paddon ise bir güç problemi ile karşılaştı. Stephane Lefebvre2016 sperc aracı ile İsveç’teki 8’nci oldu. Latvala’nın Toyota takım arkadaşı Juho Hanninen Cuma günü bir ağaca çarpmıştı. Skoda sürücüsü Pontus Tidemand, Teemu Suninen ve OC Veiby başkanlığında, WRC2’de podyum yaptılar. İsveç sonrasında Toyota GAzoo Takım Başkanı Akio Toyoda, “17 yıllık bir aradan sonra Dünya Ralli Şampiyonasında bir ralli  kazanmak harika bir duygu” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu anı hep dört gözle bekliyordum, ama bunun çok yakında geleceğini hiç düşünmemiştim. Ekibin her bir üyesi için değil, dönüşümüzü bekleyen ve bizimle sevinci paylaşan tüm taraftarlara da özel teşekkürler.”

Tommi ve Jari-Matti ile yaptığım bir tartışmayı da paylaşan Toyoda sözlerişni şöyle tamamladı; “Jari-Matti takımla sevgi ile iletişim kurmaya ve onlarla çalışırken özen göstermeye çalıştığını söyledi. Tommi ise, arabaları sevdiği için onları daha hızlı nasıl sürdürebileceğini iyi anlayabileceğini belirtti. Arabalara olan sevgi dolu sözleri bana dokundu çünkü aynı hissettim. Dileğimiz, hepimizin bu hissi yaşamaya devam etmesi ve Yaris’i her zamankinden daha iyi bir otomobil haline getirmek için zorluklarla bir araya gelmesi”. Toyota Gazoo takım sorumlusu Tommi Makinen “Şu anda ne hissettiğimi açıklayan kelimeleri bulmak çok zor” dedi ve sözlerine devamla şöyle devam etti; “Monte-Carlo, beklenmedik bir sonuçtu, ancak İsveç, beklenmediğin de  ötesinde bir sonuç oldu. Tabii ki bu galibiyete sahip olduğumuz için şanslıydık, fakat Jari-Matti’nin ve Finlandiya, Almanya ve Japonya’da bir araya gelen yetenekli ekibe de özverili çalışmaları nedeniyle çok teşekkür ediyoruz. Bu inanılmaz bir his ve bunu mümkün kılan herkese teşekkür etmek isterim. Özellikle başkanımız bay Toyoda, bize olan inancı için Jari-Matti, Miika, Juho ve Kaj. Bu, çok uzun zamandır hep hatırlayacağımız özel bir gün, ancak aynı zamanda ayaklarımızı da yere sağlam basarak her zaman olduğu gibi çalışmaya devam edeceğiz”dedi. Takımın diğer pilotu Juho Hänninen ise, “Bu çalışkan ekibin bir ferdi olmaktan gurur duyuyorum ve çok mutluyum. Bu, hepimiz için inanılmaz bir sonuç oldu. Faydalı çalışmalar yaptık ve arabaya olan güvenimizi arttırdık” diye konuştu. İsveç Rallisi sonrasında WRC’de sürücüler ve markalar puan sıralaması şu şekilde gerçekleşti.

İSVEÇ RALLİSİ SONUÇLARI:
1       Jari-Matti Latvala, M.Anttila (Toyota) 2s36m03.6s
2       Ott Tanak, M.Jarveoja (Ford) +29.2s
3       Sebastien Ogier, J.Ingrassia (Ford) +59,5s
4       Dani Sordo, M.Marti (Hyundai) +2m11.5s
5       Craig Breen, S.Martin (Citroen) +2m51.2s
6       Elfyn Evans, D.Barritt (Ford) +5m26.6s
7       Hayden Paddon, J.Kennard (Hyundai) +5m31.2s
8       Stephane Lefebvre, G.Moreau (Citroen) +7m14.7s
9       Pontus Tidemand, J.Andersson (Skoda) +9m11.1s
10     Teemu Suninen, M.Markkula (Ford) +10m02.9s

SÜRÜCÜLER ŞAMPİYONASI:
1       Jari-Matti Latvala 48
2       Sebastien Ogier    44
3       Ott Tanak          33
4       Dani Sordo         25
5       Craig Breen        20
6       Elfyn Evans        18
7       Stephane Lefebvre  10
8       Thierry Neuville   8
9       Hayden Paddon      7
10     Andreas Mikkelsen   6
TAKIM ŞAMPİYONASI:
1       M-Sport Dünya Ralli Ekibi / 73
2       Toyota Gazoo Racing WRC /53
3       Hyundai Motorsport / 40
4       Citroen Toplam Abu Dabi WRT / 26

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Arşiv

Go To Top