Tırmanmada 2023 özeti

7 Mayıs’ta Çanakkale’nin Biga ilçesinde yapılan sezonun ilk tırmanma yarışında kazanan üç çıkış sonunda en iyi toplam zamanı kaydeden Ankaralı Refik Bozkurt oldu. Peugeot 208 Rally 4 ile yarışan Refik’in ardından kategori 3’de Burak Başlık 2’nci, Murat Soyçopur ise 3’ncü sırada finiş gördüler. Yedi sporcunun mücadele ettiği kategori 1’de Sevcan Sağıroğlu Fiesta R1 ile 1’nci, Özgür Şenyüz Palio ile 2’nci, Cafer Talha Yılmaz ise Palio ile 3’ncü oldular. Kategori 2’de Peugeot 208 R2 ile Buğra Can Kılıç zafere uzanırken, Clio Rally 5 ile Tuncer Sancaklı 2’nci, Fiesta R2 ile Engin Apaydın 3’ncü olarak günü tamamladılar. Kadın sporcu Eda Soylu, 4’ncü olarak finişe vardı. Kategori 4’de Mitsubishi Lancer Evo 9 ile yarışan Sinan Soylu, üç çıkış sonunda sezona birincilikle başlarken, Fiesta Rally 3 ile genç sporcu And Sunman 2’nci, Cem Yudulmaz ise 3’ncü olarak günü tamamladılar. Kategori 4’ün iki şampiyon ve iddialı ismi, Ümit Ülkü ilk start öncesi, Emin Cem Yalın ise son çıkışta mekanik sorun yaşayarak yarış dışı kaldılar. BMW E30 ile yarışan Ertekin Tekneci, kategori 5’de birinci olurken, BMW E36 ile Ömer Mert Örs 2’ncilik, Nissan 200 SX S14 ile Burak Söğüt 3’ncülük kupasını aldılar. Açık ve güneşli bir günde yapılan yarışa Bigalılar yakın ilgi gösterdi.

Sezonun ikinci ayağı olarak 25 Haziran’da yapılan Kartepe tırmanma yarışında kazanan izmirli şampiyon Ümit Ülkü oldu. Kariyerinde 12 farklı Türkiye şampiyonlukları bulunan başarılı sporcu, yeni aracı Mitsubishi Lancer evo 9’u Kartepe’den zaferle ayrıldı. Beş kategoride toplam 31 sporcunun mücadele ettiği yarışı 29 sporcu tamamlayabildi. Günün en renkli ve en zorlu mücadelesinin yaşandığı kategori 4’de evo 9’lu sporcuların podyum mücadelesine R5’li ralliciler de dahil oldu. Bir süredir parkurlardan uzak kalan Bursalı İsmet Toktaş, Skoda Fabia R5’i ile iki şampiyon rakibinin ardından kategori 4’te podyumda yer aldı. İkinci çıkışında zamanını dört saniye daha iyileştiren Ümit Ülkü, günün son çıkışında aynı zamanda günün en iyi çıkış zamanını kaydetti.  Ümit Ülkü, üç çıkışı sorasında kategori 4’ün 1’nciliğine uzandı ve günün en iyi toplam zamanına imzasını attı. Önceki yılın tırmanma kategori 4 şampiyonu İstanbullu Emin Cem Yalın, Evo 9 ile Kartepe’de kategori 4’de 2’ncilik kupasını kaldırdı. Emin Cem Yalın, toplam zamanıyla da günün 2’nci ismi olarak öne çıktı. Skoda fabia r5’i ile İsmet Toktaş kategori 5’te podyumu tamamladı. Takımlar kupasını Atış Motorsport kazanırken, Ülkü Motorsport ikinci oldu.

Sezonun üçüncü yarışı Şahintepe tırmanma 16 Temmuz’da Gemlik’te yapıldı. Bursa kulübü tarafından Gemlik Şahintepe parkurunda düzenlenen yarışta günün en hızlı ismi Bursalı rallici İsmet Toktaş oldu. Skoda Fabia R5’i ile ikinci çıkışında en iyi zamanı yapan Toktaş, üç çıkış sonunda da toplam zamanıyla günün kazanan ismi oldu ve kategori 4’de 1’ncilik kupasını kaldırdı. Evo 9’u ile önceki yılın şampiyona Emin Cem Yalın ikinci olarak damalı görürken, Evo 9’u ile Sinan Soylu da kategori 4’te podyuma çıktı. Önceki yarış Kartepe’yi kazanan Ümit Ülkü , Gemlik’te mekanik sorun yaşadı. Evo 9’unun debriyajı bitince mekanik ekibi tarafından değiştirilmesine karşın sorun giderilemedi ve şampiyon Gemlik’ten puansız ayrılmak zorunda kaldı. Kategori 4’de Renault ile yarışan İzmirli Ayhan Germirli, üçüncü çıkışta yangın tehlikesi yaşadı. Aracı kullanılmaz hale gelen Germirli yarışı tamamlayamadı. Kaldığı noktada tutuşan otlara itfaiye müdahale ederken, kategori 5 yarışçılarına üçüncü çıkış iptal edildi, zamanlar tamamlanan çıkışlar üzerinden hesaplandı.

Ege otomobil sporları kulübü tarafından Buharkent Belediyesi destekleri ile 30 Temmuz’da düzenlenen şampiyonanın 4’ncü yarışı, 5 ayrı kategoride 31 sporcunun katılımıyla Aydın’ın Buharkent ilçesinde yapıldı. 7,5 kilometre uzunluğundaki parkurda iki çıkış olarak gerçekleştirilen yarışta kategori 1’de Fiesta R1 ile Sevcan Sağıroğlu birinciliği elde ederken, Peugeot 106 ile İbrahim Cabacı ikinci ve Opel Corsa ile İlker Aktaş üçüncü olarak podyuma çıktılar. Kategori 2’de Fiesta R2 ile Engin Apaydın günün en hızlı ismi olurken, Renault Clio Rally 5 ile Tuncer Sancaklı ikinci, Fiesta R1 t ile Aykut Kefi üçüncü olarak finişe ulaştılar. Kategori 3’te peugeot 208 Rally4 ile Burak Başlık birinciliği elde ederken, Egea ile yarışan Reha Aybey ikinci, Fiesta R2 t ile Murat Çetin üçüncü sırada finiş gördüler. Kategori 4’te Fiesta Rally3 ile And Sunman kazanırken, Lancer Evo 9 ile Sinan Soylu ikinci sırada tamamladı, Ümit Ülkü Lancer Evo 9 ile üçüncü sırada yer aldı. Kategori 5’te Mazda RX-8 ile Bahadır Sevinç birinci, BMW E30 ile Burak Söğüt ikinci ve BMW E30 ile Ertekin Tekneci üçüncü olarak yarışı bitirdiler. Kadınlar klasmanında kategori 1’de Sevcan Sağıroğlu, kategori 3’de Eda Soylu ve kategori 4’te kübra denizci keskin birinci olurlarken, mahalli klasmanlarda kategori 1’de İlker Aktaş, kategori 2’de Aykut Kefi, kategori 3’te Reha Aybey, kategori 4’te Kübra Denizci Keskin, kategori 5’te Bahadır Sevinç 1’inci oldular.

Frigya spor kulübü tarafından Mihalgazi Belediyesi katkılarıyla düzenlenen şampiyonanın beşinci ayağı, 30 eylül-01 ekim tarihlerinde Eskişehir’de gerçekleştirildi. Sakarı ılıca’da yer alan 7.5 kilometre uzunluğundaki parkurda iki çıkış üzerinden yapılan yarışta 5 ayrı kategoride 22 sporcunun mücadele etti. Kategori 1’de kadın sporcu Sevcan Sağıroğlu birincilik kürsüsüne çıkarken, ikinciliği İlker Aktaş ve üçüncülüğü de Burak Navruz elde ettiler. Kategori 2’de Tuncer Sancaklı birinciliğin sahibi olurken, Engin Apaydın ikinci ve Şevket Çınar da (sağda) üçüncü olarak Eskişehir’den ayrıldılar. Kategori 3’te Burak Başlık birincilik serisini sürdürürken, murat soyçopur ikinci ve eda soylu üçüncü olarak podyumu tamamladılar. Kategori 4’te Sinan Soylu ilk sırada yer alırken, Ayhan Germirli ikinciliği ve Kübra Denizci Keskin de üçüncülüğü elde ettiler. Kategori 5’te Bahadır Sevinç günün en hızlı ismi olurken, Ertekin Tekneci ikinciliği ve Burak Söğüt de üçüncülüğü kazandılar. Günün en iyi çıkışı kupasını Sinan Soylu kazanırken, yarışın takımlar birincisi Atış Motorsport oldu.

Eskişehir Kulübü tarafından 15 Ekim’de Kayseri’de gerçekleştirilen Melikgazi tırmanma yarışında beş kategoride 22 sporcu rekabet etti. Kategori 1’de Sevcan Sağıroğlu birinci olurken, İbrahim Cabacı ve İlker Aktaş podyumu tamamladılar. Kategori 2’de Tuncer Sancaklı, Burak Navruz ve Şevket Çınar’ın önünde birincilik kupasını kaldırdı. Burak Başlık’ın birinci olduğu kategori 3’de Eda Soylu ve Murat Soyçopur podyumu paylaştılar. İki sporcunun katıldığı kategori 4’de Sinan Soylu birinci, Ayhan Germirli ise ikinci olurken, üç sporcunun start aldığı kategori 5’de Bahadır Sevinç, Burak Söğüt ve Ertekin Tenkeci podyuma çıktılar.

Türkiye tırmanma şampiyonası, 7’nci ayak Darlık yarışı ile tamamlandı. İstanbul Otomobil Kulübü tarafından düzenlenen ve beş kategoride toplam 15 sporcunun rekabet ettiği Darlık yarışında günün en hızlı ismi Mitsubishi Lancer Evo 9’u ile Emin Cem Yalın oldu. 5200 metrelik parkurdaki ikinci çıkışında günün en iyi zamanına imzasını atan Emin Cem Yalın, üç çıkış sonunda da günün kazanan ismi oldu. Emin Cem Yalın, Darlık’taki başarılı performansıyla bu sezon yaşadığı şanssızlıklar zincirini de kırdı. Darlık’ta kategori 1’de Fiesta R1 ile Sevcan Sağıroğlu, kategori 2’de Fiesta R2 ile Engin Apaydın, kategori 3’de Peugeot 208 Rally 4 ile Burak Başlık, kategori 4’de Evo 9 ile Emin Cem Yalın, kategori 5’te Mazda RX8 ile Bahadır Sevinç sezonunu son yarışında birincilik kupaları ile evlerine döndüler. 15 sporcunun ulusal kategorilerde sıralandıkları darlık tırmanma yarışında mahalli rekabetler de yaşandı. İzmirli Özgür Şenyüz Palio’su ile kategori 1’de, İstanbullu kadın sporcu Elif Gizem Filiz Citroen Saxo ile kategori 2’de, Hüseyin Serkan Şefik Opel Corsa ile kategori 3’de birincilik kupalarını kaldırırlarken, İzmirli Bahadır Sevinç Mazda RX-8’i ile kategori 5’de günün mahalli birincilik kupasının sahibi oldu. İstanbul’da açık güneşli ve yağışsız bir pazar günü İstanbullu yarış severlerin ilgi ile takip ettikleri darlık tırmanmanın kupa töreni sonuçların kesinleşmesinden hemen sonra servis alanında gerçekleştirildi.  | 7 Ocak 2024 : 13.00

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Arşiv

Go To Top