Şili’de ilk gün lider Tanak

FIA Dünya Ralli Şampiyonası’nın Güney Amerika ülkesine yaptığı önceki ziyaretin üzerinden dört yıldan fazla bir süre geçtikten sonra, takımlar ve sürücüler birçok farklı yol ve farklı koşullarla mücadele ediyor; ralli daha çok ilkbahar şartlarında gerçekleşiyor. Starta kadar olan süreçteki kuru hava, Cuma günkü etapların gevşek toprak ve kaygan koşullar anlamına gelmesine neden oldu; bu etaplar, Concepción’daki servis parkının güney doğusunda dün (Perşembe) seramonik startın yapıldığı Los Angeles şehrine yakın, çoğunlukla alışılmadık yollarda yapıldı. Şampiyonluk pozisyonuna göre parkura ikinci olarak çıkan Evans, sabaha güçlü bir başlangıç yaparak SS2 ve SS3’te en hızlı zamanla ralli liderliğini elde etti. Öğleden sonra yol sıralamasında ön sıralarda yol tutuşu daha zor göründü ve Evans üçüncü sıraya geriledi, ancak gece boyunca hâlâ liderliğin 12,7 saniye yakınında bulunuyor. Şampiyona lideri olarak Rovanpera yolu açmak zorundaydı ancak günün son etabında takım arkadaşı ve şampiyonluktaki ana rakibi Evans’ın sadece bir sıra gerisindeydi, ta ki günün son etabına kadar. Attığı yarım spin sonucu 38.7 saniyeyle beşinci sıraya geriledi. Katsuta öğleden sonra hissini ve temposunu geliştirdi ve sadece 6,9 saniye geride altıncı sırada yer aldı.

İlk günün sonunda yaptığı açıklamada takım direktörü Latvala; “Şili’de ilginç bir ilk gün oldu ve muhtemelen hafta sonunun en zorlu etapları yaşandı. Güçlü bir sabah geçirdik ve gerçekten umut verici görünüyordu: Yoldaki konumu göz önüne alındığında Elfyn’in bu sabah lider olmasını gerçekten beklemiyorduk. Ancak öğleden sonraki ikinci geçiş aslında daha zordu; bu, gevşek çakıllı ve sert yüzeyli yolu açarken gerçekleşebilir çünkü çizgiler daha dar ve çok net değil. Kalle ve Elfyn, daha iyi yol pozisyonlarına sahip olanların sert bir şekilde zorlayıp hızlı sürmeleri nedeniyle bazı sıraları düşürdüler. Ancak Elfyn galibiyet için hâlâ temas halinde ve yarınki konumu daha iyi olacak. Kalle muhtemelen umduğumuzdan biraz daha fazlasını kaybetti, ancak burada mutlaka kazanmasına gerek olmadığını biliyor ve kendisinin ve Takamoto’nun ne yapabileceğini yarın göreceğiz” dedi.

Kalle Rovanpera da yine günün sonunda şunları söyledi; “Bugün bizim için oldukça zordu. Etaplar kesinlikle beklediğimden daha gevşek ve kaygandı. Kuruduğu yerde yolu açmak büyük bir zorluktu. Öğleden sonra arabanın ayarını biraz değiştirdik ve bu anlamda kesinlikle biraz daha iyiydi, ancak yol temizliği hala büyük bir faktördü: yüzey biraz daha dağınıktı ve takip edilecek net çizgiler yoktu, bu yüzden zordu . Daha sonra son etapta yarım dönüş yaptım ve bir sıra kaybettim, bu da yarınki yol pozisyonu için iyi değildi, ancak umarım yine de mücadele etmeye başlayabiliriz.”

Elfyn Evans’ın ilk günün sonunda yaptığı açıklama ise şu şekildeydi; “Gerçekten güzel bir sabah geçirdik ama kolay olmadı. Kavrama seviyeleri gerçekten düşüktü ve bugünkü etaplar özellikle teknikti. Bazı yerlerde çok hızlıydı ama aynı zamanda oldukça kördü, dolayısıyla yol tutuşu göz önüne alındığında, hız notları gerçekten kritikti. Her nasılsa öğleden sonra yol daha fazla temizleniyor gibi görünüyordu, bu biraz sürpriz oldu ve bizim için işleri oldukça zorlaştırdı ve ayrıca direksiyon başında da pek iyi bir duyguya sahip değildim. Ancak bu sabahki başlangıç pozisyonumuz göz önüne alındığında, en azından bu geceki mücadelede yer almamız oldukça normal. Yarın için daha iyi bir pozisyona sahip olacağız ve oradan savaşmaya bakabiliriz.” Cumartesi, Concepción’un güneyinde, Pasifik Okyanusu’na bakan üç etaptan oluşan iki döngü boyunca 154 yarış kilometresinden oluşan rallinin en uzun günüdür. Diğer etapların aksine, yolların çoğu WRC’nin 2019’da Şili’ye yaptığı önceki ziyarette kullanılmıştı. | TGR, Foto:RB, 30 Eylül 2023 : 08.50

Şili Rallisi Genel Klasman (1.Gün)
1 Ott Tanak/Martin Jarveoja (Ford Puma Rally1 HİBRİT) 58dk43,7s
2 Teemu Suninen/Mikko Markkula (Hyundai i20 N Rally1 HİBRİT) +4,2s
3 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HİBRİT) +12,7s
4 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HİBRİT) +27,7s
5 Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HİBRİT) +38.7s
6 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HİBRİT) +45.6s
7 Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HİBRİT) +1dk38.4s
8 Sami Pajari/Enni Malkönen (Skoda Fabia RS Rallisi2) +2d09.6s
9 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rallisi2) +2m22
10 Alberto Heller/Luis Ernesto Allende (Ford Puma Rally1 HİBRİT) +2d29.3s

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Arşiv

Go To Top