“Yönetimin ayıbı”

Türkiye Rallikros Şampiyonlarımızdan Halid Avdagiç, 2023 Türkiye Rallikros sezonu ile ilgili olarak Ralli Dünyası Dergisi’nin sorularını yanıtladı. Derginin özel izni ile bu röportajı sporcunun bloğunda aynen yayınlıyoruz.

-Rallikros yapamadığınız bir sezondan sonra neler düşünüyorsun?

Bunu, şanki yönetimin büyük bir ayıbı olarak görüyorum. Yarış yapmayı başaramamak üzerine kurulu bir sistem. Ralli takviminin sarkmasından dolayı rallikros yarışlarına teveccüh azaldı. Bu kötü planlama ve takvimdeki birçok değişiklik günün sonunda bizim rallikros şampiyonasını olumsuz etkiledi.

-Federasyonun önce rallikrosları ardından da şampiyonasını iptal etmesinde sizin tahkimdeki girişimleriniz etkili olmuş mudur?

Daha komik bir şey söyleyeyim. Federasyonun hiçbir yayınında şu ana kadar 2023 rallikros şampiyonasının iptaline ilişkin her hangi bir ibare yok. Sezon başında açıklanan beş yarışlık bir takvim var, resmi olarak. Siz de bunu haberleştirmiştiniz. 1 ve 2’nci yarışlar iptal oldu. 3,4 ve 5’nci yarışlarla ilgili ne olduğuna dair hiçbir yerde bir bilgi yok. Federasyonun sayfalarına baktığınızda 2023’ün o yarışları hala görülüyor. Nerde bu yarışlar? Yarışların yapılması veya iptali ile ilgili resmi olarak hiç bir yerde yayın yok.

-Konu ile ilgili olarak tahkim nezdinde yaptığınız başvurularda gelinen son durum nedir?

Bizim iki yıldır süregelen hukuki mücadelemiz sürüyor. Aynı durum bir önceki sene de söz konusuydu. Biz orada da tahkime gitmiş ve daha önceki şampiyonluklarımızın da olduğu kategorimizde yarışarak kazanmıştık ama 2023 başında tahkim kararına rağmen kuralları revize etmediler. Biz de tahkime gittik ve yine tahkimi kazandık ama bu kez bu yıl şampiyona yapılmadı!

-2024 kurallarında da rallikros şampiyonası hiç görülmüyor.

Açıklanan 2024 kurallarında rallikros ile ilgili olarak herhangi bir satır başlığı olmadığını gördük. Konu ile ilgili federasyona yazılı bir soru yönelttim ona cevap verilmesini bekliyorum.

-2024’de rallikros şampiyonası yapılmasını bekliyor musun?

Yıllar önce, maarif bakanlarımızdan biri, ‘okullar olmasa maarif bakanı olmak ne güzel’ demişti. Şimdi bunlar da yarış yapmamak üzerine federasyon yönetimi yürütüyorlar. Logolarım değiştirmekle sporu geliştirmek aynı şey değil.

-Rallikros özelinde sizce federasyon neyi hedefliyor?

İşin başından beri ben ve arkadaşlarım muhalif olmamızdan dolayı bu konularda hep frenleyici süreçler yönettiler. Ama nasip olursa, bu yıl olimpiyat senesi, şu anki ana statüye göre, olimpiyatları takip eden üç ay içerisinde de federasyonların genel kurullarını yapması gerekiyor. İnşallah, kasım ayındaki değişim sürecine vereceğimiz destekle bir an önce şu an yönetimde olan arkadaşların yerine bu işi layığı ile yapacak olan arkadaşların gelmesi için gayret göstereceğiz.

-2024 ve sonrasında rallikros yapılabilmesi için yönetimin değişmesi mi gerekir?

Bugünkü yönetimin 2023 performansını gördüğümüz zaman, 2024’de de rallikros yarışlarını yapmamak için ellerinden geleni yapacaklarını öngörüyorum. Ama umarım benim öngörüm gerçek olmaz ve rallikros şampiyonasını layığı ile yaparlar.

-Geçen ve bu sezon rallikrossuz kalma konusunda başka sporculardan bir yaklaşımı yok mu?

Bire bir iletişimde olduğum birçok arkadaşım bu konudan spor adına şikâyet iletiyorlar ama hukuki olarak mücadeleyi sürdüren bir ben varım.

-Yeldeğirmene karşı tek başına!

Tek başına demekten ziyade biz federasyonun bizim açımızdan uygun olmayan süreçlerini ortak platformlarda birçok arkadaşla paylaşıyoruz, bu konuda ortak değerler ve düşünceler ortaya çıkarıyoruz, bunda bir beis yok ve ben tek başıma değilim. Federasyonun birçok uygulamasından memnun olmayan birçok sporcu arkadaşlarla beraber bu süreçleri istişare ile yürütüyoruz.

-Bu durum yıpratıcı olmuyor mu?

Bu konuda yıpratıcı bir şey yok, biz bu sporu seviyoruz. Onlar yolcu biz hancı. Bu sporda 35 yılım geçti. 1987’de başladığım bu sporda birçok yönetim gördük. Gelenler oldu, gidenler oldu, devam etmeye çalışanlar oldu. Biz Avrupa’da ve Amerika’da çok önemli ve değerli süreçler yönetiyoruz. Şu anda Amrika şampiyonası için yeni otomobilleri hazırlıyoruz. Dünya rallikros branşında bilinen ve aranan bir firmayız. Şu anda federasyonun tutumu bizim bu yolculuğumuzu etkileyen bir unsur değil. | Aydın Hoşgör, Ralli Dünyası Dergisi, 18 Ocak 2024, 14.00

Yorum yaz

Kategoriler

Arşiv