“Sporu büyütmeyi başarmamız gerek”

Türkiye’nin ilk ve tek gerçek yarış otomobili tasarım ve imalatçısı Avitaş Motorsport‘un Sportif Direktörü Halid Avdagiç, Dünya Ralli Şampiyonası’nın organizatörü IMG’nin bu sezon sonu itibariyle şampiyonadan ayrılmasını anlatırken ‘elektrikli’ rallikros otomobili RX2e ile ilgili son gelişmeleri de ilk ağızdan dinleme fırsatımız oldu. Kariyerinde bir çok kez Türkiye Rallikros Şampiyonluğu bulunan Halid Avdagiç ile ‘elektrikli’ röportajımız Ralli Dünyası Dergisi’nin bu yılın son sayısı olarak Kasım ortasında yayınlanacak olan 66’ncın sayısında tam metin olarak yer alacak. Röportajda dünya rallikros şampiyonası promotörü IMG’nin şampiyonayı neden bıraktığı konusunu açıklarken önce sürecin kronolojisini çıkaran, ardından IMG’nin elektrikli otomobiller için girişimde bulunduğunu söyleyen Halid Avdagiç, IMG’nin FIA’dan bağımsız olarak elektrikli rallikros otomobili geliştirilmesine destek verdiğini ama gerekli ilgiyi bulamadığını söyledi.

SüperCars ile ilgili elektrikli ihalesini Avusturyalı, Junior kategorisini ise İspanyol şirket kazanırken, İspanyol şirket daha sonra Avitaş tarafından üretilip geliştirilen SüperCarsLites üzerine elektrifikasyon yapmak üzere FIA ile anlaştı. İlk prototip Şubat ayında teslim edildi. FIA, 2021’de Süper Cars’ların içten yanmalı versiyonları ve elektrikli yarış otomobil de dahil edildiği kategorinin dünya şampiyonası olacağını ilan etti. Bu arada SüperCars’ın yeni adı RX1, elektrikli versiyonunun adı ise RX1e oldu. RX2 dünya şampiyonasında devrini kapadı, ama Kuzey Avrupa ve Amerika’da devam edilirken, elektrikli kategorinin adı da RX2e oldu. Bir de Süper 1600’lerin olduğu sadece RX diye tanımlanan bir kategori oluştu ve şu anda dünya rallikros şampiyonasında toplam dört kategori nevcut. Avitaş, 20 adetlik ilk lot üretimi için starta basarken, 2021 sezonu için Nisan başına kadar hazır olacak araçlar 350 beygir, 1100 kg ağırlığında, iki motorlu, bataryası iki yarış yapabilecek kapasitede.

FIA, RX2 kategorisinde önümüzdeki beş yılda otomobillerin aynı spec’lerde yarışacağını ilan etti. Bu otomobillerin tek üreticisi de Avitaş olacak. Halid Avdagiç, üretimin birkaç yüze çıkacağını tahmin ediyor. Halen Kuzey Avrupa’da yılda yedi yarışta 30’un üzerinde otomobilleri yarışıyor.. Bir de göllerin üzerlerinde kar-buz şampiyonası yapıyorlar. Orada da üç yarış var ve devam ediyor, beş yıl daha devam edecek. Amerika’da ise bir önceki organizatör battı, yerine gelen IMG de çekildi. Şu anda yeni birisi devreye giriyor. Amerika şampiyonasında hem içten yanmalı Süper Cars Lites otomobilleri ile devam edilecek hem de 1000 bg bir elektrikli otomobil projesi hayata geçirilecek. IMG globalde bazı finansal sıkıntılar yaşadı ve rallikrosu halka indirmek konusunda yeteri kadar başarılı olamadı. Para yatırmadan geri dönüş alma arzusunda olan şirket işi beceremeyince çekilme kararı aldı. Yerine üç farklı aday var. FIA şemsiyesi altında olduğu için de gelen organizatör FIA şemsiyesi altında süreci yönetmek zorunda.

Sporumuzu yöneten otoritenin otomobil üreticileri ve otomotiv tedarik dünyası ile ilgili süreçte biraz daha proaktif olmasını ve otomobil sporunun temel enstrümanı olan otomobilin etrafında sporu geliştirmesini dileyen Halid Avdagiç, 2020’de yarışmayı da çok arzu ediyor. Körfez’de yapılacak olan farklı şampiyonalar için beklenti içerisinde olduklarını söylerken, hem Control 2 hem de -izin verirlerse- elektrikli yarış otomobilini yarışa sokabileceklerini ifade etti. Bu arada, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Avitaş’ı ziyaret etmesinden de bahseden Halid Avdagiç, yaptıkları yarış otomobilleri ve yapacakları projeleri hakkında bilgi alan bakan Varank’ın nezdinde bunların çok değer bulduğunu savundu. Intercity İstanbul Park’ta yarış otomobilini kullandıktan sonra bakan Varank’ın sarf ettiği ifadeler ile onurlandıklarını söyleyen Halid Avdagiç, Sanayi ve Teknoloji bakanının çizdiği çerçevede sporun geliştirilmesinden başka bir şey istenmeyeceğini söyledi.

Bakanın dünyanın en iyi pistlerinden biri olan Intercity İstanbul Park’ta Türkiye’de tasarımı ve üretimi yapılmış olan yarış otomobili ile tur attıktan sonra edinilen böyle bir destek ve motivasyonun spora yansımasının hayalinin çok altında olmasından dolayı fevkalade üzüldüğünü söyleyen Halid Avdagiç, sporu büyütmenin başarılması gerektiğini yineledi. Sanayi ve Teknoloji Bakanının Türkiye’de üretilen bir otomobille Intercity İstanbul Park’ta gazlamasının spora tahlil edilmesi ile ilgili olarak sporun otoritesinin nerede durduğunu anlayamadığını dile getiren Halid Avdagiç, bir sene önce TBMM Başkanı Mustafa Şentop’u yine Intercity İstanbul Park’ta yarış otomobiline bindirdiği için federasyondan ceza aldığını anımsattı, sonrasında bu cezanın kaldırıldığına dair bilgilendirildiğini ifade ederek Bakan Varank ile Intercity İstanbul Park’ta beraber gazlamalarından dolayı federasyonun duruşunun ne olacağını merak ettiğini belirterek sözlerini tamamladı.

21 Ekim 2020 : 23.00

Yorum yaz

Kategoriler

Arşiv