Sulayem kazanırsa süper olur

Ülkemiz otomobil sporlarında yurt dışı ile teması en yaygın olan yöneticilerinden biri olan Halit Avdagiç’e 17 Aralık’ta yapılacak olan FIA seçimleri hakkında görüşlerini sorduk. Sportif Direktörü olduğu Avitaş Motorsport’ta üretilen Süper Car’larla yurt dışında gerçekleştirilen RX2 dünya şampiyonası nedeniyle de FIA ile irtibatıen üst seviyede olan Avdagiç, FIA’nın yeni dönem başkanı kim olabilir sorusuna farklı bir bakış açısı getirdi.

-FIA’da seçimden sence kim galip çıkacak?

Bir tarafta İngiliz Graham Stoker, diğer tarafta Birleşik Arap Emirlikleri’nden yarışçı geçmişi olan Muhammed Ben Sulayem. Politik açıdan İngiliz ağır basarken, sportif açıdan ise MBS önde gözüküyor.

-Hangi adayın kazanması Türkiye için daha uygun?

Bu soruyu öncelikle Türkiye adına oy kullanma hakkına sahip olan otoriteye sormak lazım. Bugüne kadar bir bilgi paylaşımı duymadım. Benim gördüğüm ise MBS’in Türkiye için daha uygun olduğudur. Ama kendisine açık destek verilmez ise, o zaman iş tersine de dönebilir.

-Adayların listelerinde yer almamamız nasıl yorumlanmalı?

“Değişim şart” dediğimiz süreç daha yeni tamamlandı. Seçimlerden sonra ortaya çıkan durum bizi bu noktaya getirdi. FIA adaylarına eşit mesafede olmanın neticesi.

-Todt’un gidişinin sporumuzu kayıpları neler olabilir?

JT’un gidişi ile sporda hiçbir kayıp olmayacak, hatta gidişi spora olumlu yansıyacaktır.

-Todt, başarılı bir başkan olabildi? Artı-eksileri nelerdi?

Ne JT, ne de JT’u destekleyenlerin spora bir katkısı olamadı. Fransızların hegemonyasında kalan sportif süreçler ile günü kurtarmaya çalıştılar. Ama gelinen nokta spor kamuoyunun beklentisinin çok gerisinde kaldı.

-Bir İngiliz, bir Fransız ardından tahmin yapılabilir mi?

Max Mosley döneminden sonra yağmurdan kaçarken doluya tutulduk. Efsane Başkanımız Mümtaz Tahincioğlu’nun da desteklediği Ari Vatanen büyük fırsattı, ama kaçırdık. Son hafta ve son günkü temaslar belirleyici olacak.

-Avrupalı delegasyon bir BAE’liye vize verebilir mi?

Zor. Politik süreçler çok etkili olacak. Ama MBS Avrupa dışındaki destekler ile ipi göğüsleyebilir.

-Sulayem kazanırsa FIA’da radikal değişim beklenir mi?

Süper olur. Spor kamuoyunun en önemli beklentisi bu.  FIA’nın sadece Fransız, sadece bazı Avrupa ülkelerinin uhdesinde kalmaması lazım.  Son yıllarda FIA ile ilgili birçok konuda sorun yaşadık. Yerli ve milli sportif otoritemiz hiçbir aşamada konulara dâhil olmadı. Hatta benzer durumları Türkiye’de bile yaşadık. Hal böyle iken Umarım FIA’daki değişim gerçekleşir, sonrasında değişim rüzgârı ülkemizdeki otomobil sporlarında da karşılık bulur. | 11 Aralık 2021 : 09.45

Yorum yaz

Kategoriler

Arşiv