Rallikros

2014 yılından itibaren FIA Dünya Rallikros Şampiyonası (WorldRX) düzenleniyor. İki yıl boyunca Türkiye’de de Dünya Rallikros Şampiyonası yarışları start aldı. Rekabet ve çekişmenin çok üst seviyede olduğu World RX’te bugünlerde yılın ilk testi Fransa’nın Loheac pistinde yapılıyor. Bir çok marka son seviye otomobilleri ile sahne alıyor. Diğer yandan World RX, Amerika kıtasındaki operasyonunu daha da büyüterek Kanada’dan sonra ABD’nin Texas eyaletinde F1 yarışlarının da düzenlendiği COTA pistinde start alıyor.

Amerika’daki GRC Serisi yani Global RallyCross, World RX’in bu hamlesine karşı 2018’de İngiltere’deki Lydden Hill pistinde 2018 GRC Şampiyonası’nın iki yarışını organize edeceğini duyurdu. GRC’nin bir diğer hedefinin de 2019’da GRC Avrupa Şampiyonası düzenlemek. Böylece GRC Amerika ve GRC Avrupa takımları ve pilotları arasında yapılacak yarışlar ile Rallikros’un Kralı belli olacakmış. GRC’nin Amerika ve İngiltere’de işi kolay gibi gözükürken, kıta Avrupası’nda FIA’nın nasıl bir pozisyon alacağı merak konusu.

Bir de gündemde olan Elektrikli Rallikros Şampiyonası var ki, gelecek için tüm planları değiştirecek gibi duruyor. Şimdilik ilk atağın kimden geleceğini bekleniyor. Tüm bu süreçlerin içinde Avitas Motorsport’un SuperCar Lites otomobilleri ile yapılmakta olan dört ayrı şampiyonadaki faaliyetler tüm hızı ile devam ediyor. Şubat ve Mart ayında 4 yarıştan oluşan RallyXonICE şampiyonasında katılım rekoru kırıldı. Yarışlar MotorsTV’den canlı yayınlanarak, geniş bir seyirci kitlesine ulaşıldı.

RX2 ile Dünya Rallikros Şampiyonası geçen seneki gibi 3 ayrı kıtada 7 yarış olarak ilan edildi. Nordic Şampiyonası RallyX olarak 6 yarış planlandı. GRC Lites serisinin de 12 yarış yapılması gündemde. Ardında da ROC. Şampiyonaların cazibesi ile SuperCar Lites otomobillerine olan ilgi artarken, ikinci el piyasası yıl başında çok hareketli idi. Yeni otomobil üretimine de aralıksız devam eden Avitas Motorsport yılın bu döneminde Avrupa ve Amerika’daki yedek parça lojistik merkezlerinin planlamasını yapmakta.

Tam bu noktada iki dileğim var;

1)Türkiye’deki çoklu Rallikros Şampiyonası’na gereken değerin verilmesi ve katılımın arttırılması için Federasyonumuzun katkı vermesi. Tekrar otokros formatına geri dönersek, çok yazık olacak.

2)Intercity’nin İstanbul Parkta yapmayı planladığı festival çok heyecan verici. Festivalin başarılı geçmesi tüm camiamız için çok önemli olacak. Bu bağlamda umarım tekrar World RX Türkiye’de düzenlenir. Zira pistteki kulenin birinde World RX yazısı halen duruyor..

Son olarak WRC’nin Türkiye’de tekrar yapılıyor olması da çok önemli ve büyük bir hizmet. Fakat daha önce olduğu gibi: “Geldiler ve Gittiler” olmamalı. Tekraren, Türk Otomotiv Sanayi ve Türk Otomotiv Tedarik Sanayi sürece paydaş olarak çekilmesini çok önemsiyorum. Bunu başarırsak otomobil sporlarında küresel oyuncu olmayı başarırız.

(Ralli Dünyası Dergisi’nin Mart 2018 sayısından alınmıştır)

Yorum yaz

Kategoriler

Arşiv