Rallikros, Türkiye Otomobil Sporları Şampiyonasına puan vermeli

160826-TRX2016-1-AVITAS2

– Türkiye Rallikros Şampiyonası (TRX) Düzce yarışı ve katılımı hakkında ne düşünüyorsun?
ESOK’un Kaynaşlı yarışı iyi bir organizasyondu. Artık yeni bir rallikros pistimiz var. Bunun için, Tosfed, Esok ve Kaynaşlı Yerel Yönetimine teşekkür ediyorum. Katılımın bu seviyede olmasını defalarca takvimde yapılan değişikliğe bağlıyorum. Zira yeni kurallar ve TRX’in Türkiye Şampiyonası olarak yapılması tüm otomobil sporları severler için çok büyük fırsat.
– Rallikros, bu sezon beklentilerden uzak mı kalınacak?
Bu soruya cevap vermek için önce beklentiyi tanımlamak lazım. Bence Rallikros, çok yakın bir zamanda en çok tercih edilen otomobil yarışlarında biri olacak. Bu heyecanı oluşturmak için hem dört branşın (Ralli, Rallikros, Tırmanma ve Pist) ortak otomobil sporları şampiyonasını devreye almalıyız. Hem de özgün yarış otomobillerinin her dört branşta da puan alabilmesinin önünü açmalıyız.
– TRX’in bugünkü durumu neden kaynaklanıyor? Çoklu start tek etken mi?
Geç bile kaldık. Seyircinin ilgisini çekmek ve buna bağlı olarak sponsora ulaşmak için en etkin branş Rallikros. Konunun anlaşılması için biraz zaman ihtiyacımız var.
– Neden çoklu startta karşı bu tavır takınılıyor?
Muhtemelen otomobillerin çarpışmasına bağlı olarak, zarar görmesinden endişe ediliyor. Fakat Tosfed’in açıkladığı yeni kurallar ile rallikrosa has, özgün otomobillerin yarışabileceği kurallarımız var. Bu konunun yeterince takımlara ve otomobil sporcularına aktarılmadığını düşünüyorum.
– Düzce parkurunu nasıl buldun?
Genel olarak güzel. Detaya girer isek, yavaş ve uzun bir parkur. Birbirini tekrar eden birçok benzer viraj var. Tur derecesi 50-60 saniye içinde olmalı. Ayrıca mıcır taşlı zemin arkadan gelen otomobiller için çok sıkıntılı. Zeminde kesinlikle taş olmamalı.
– Yarışta bir sorun/aksama var mıydı?
Yarışın işleyişi oldukça iyi idi. Nevzat Başkan süreci çok güzel yönetti. Bu vesile ile emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
160826-TRX2016-1-AVITAS– Yarışta sizde (araçlarınızda) herhangi bir sorun oldu mu?
Bildiğiniz gibi iki adet Control 2 ve bir Anadol A1 ile start aldık. Etaptaki kayalar Kerem’in otomobilinde hasara neden oldu. Ben sorun yaşamadım. Bora ise şansızlık sonucu yarış dışı kaldı. Ama genel itibariyle çok eğlendik ve ben çok yoruldum.
– Control’ler istediğiniz performans Düzce’de sergiledi mi?
Genel olarak sonuçtan memnunuz. Teknik açıdan ise; Control 2’lerimizde farklı dişli oranlarını kullandık. Buradan edindiğimiz tecrübe ile Türkiye’deki yavaş pistlere uygun dişli oranımızı tespit ettik. Kısmet ise aynı dişli oranlarına sahip Control 2’ler ile Ankara yarışında start alacağız.
– Ankara’daki ikinci yarışa aynı kadro ile katılacak mısınız?
Evet, iki adet Control 2 ve bir Anadol A1. Halid, Kerem ve Bora. Ama sonrası için sorun var. Zira defalarca değişen takvimin son hali bizim RX Lites Dünya Rallikros Şampiyonamız ile çakışıyor.
– Ankara yarışı ve parkuru hakkında ne düşünüyorsun?
ANOK Başkanı Mesut Bey ile görüşmemizde parkur hakkında ön bilgi aldım. Detayları cumartesi günü parkuru gördüğümde aktarabiliyor olacağım.
– Rallikrosun hak ettiği yere gelebilmesi için sence neler yapılmalı?
Daha önceki soruda cevap vermeye çalıştığım çerçevede bir kaç önerim var: TR Şampiyonasına puan vermeli; Özgün otomobil projeleri desteklenmeli; Takımlar ve pilotlara fırsat anlatılmalı.
– Control 2-4 tedariki zor bir konu mu? Yarış maliyeti yüksek mi?
Control 2: Arkadan iter, ortadan motorlu, boru konstrüksiyon, karbon gövdeli, her türlü süspansiyon ayar geometrisine izin veren alt yapıda, 2,0 litre atmosferik motorlu, 6 ile seq. şanzımanlı, 900 kg ve 255 BHP. Vergiler hariç fiyatı 80.000 Euro.
Control 4: Dört çeker iter, ortadan motorlu, boru konstrüksiyon, karbon gövdeli, her türlü süspansiyon ayar geometrisine izin veren alt yapıda, 2,4 litre atmosferik motorlu, 6 ile seq. şanzımanlı, 1.100 kg ve 310 BHP. Vergiler hariç fiyatı 140.000 Euro. Dört ayrı şampiyonada (Amerika, Dünya, Nordic ve RallyXonICE) 40 adet Control 4 (ticari ismi ile SuperCar Lites) otomobillerimizi yarıştırıyoruz. Bu bilgiler ışığında değerlendirmeyi okuyucularınıza bırakıyorum
160814-kros-k2– Bu anlamda alma/kiralama konusunda yurt içinden talep oldu mu, beklentiniz nedir?
Bugüne kadar Türkiye pazarı için bazı görüşmelerimiz oldu. Ama ticari açıdan kesinleşen bir süreç bugüne kadar olmadı maalesef.
– Federasyondan bu konuda beklentileriniz var mı? Nedir?
Öncelikle rallikros yarışlarının Türkiye Şampiyonası olarak düzenlenmesine karar veren TOSFED Başkanımız Serkan Yazıcı ve YK’na teşekkür ediyorum. Tekraren ama detaylı ifade etmek gerekir ise: Türkiye Rallikros Şampiyonası, TR Otomobil Sporları Şampiyonasına puan vermeli. Rallikros yarışlarında puan almayanların Türkiye Şampiyonu olmasına izin verilmemeli; Özgün otomobil projeleri desteklenmeli. Bu sayede otomobil sporları endüstrisini gelişimine katkı verilmeli. Türk otomotiv sanayisinin tedarikçileri bu sürece dahil edilmeli; Takımlar ve pilotlara fırsat anlatılmalı. Zira Rallikros şampiyonasındaki fırsatlar, seyircinin ilgisi ve sponsor imkanlarının potansiyel paydaşlara net olarak tanıtılmadığını düşünüyorum; Bir de lütfen takvim ile ilgili değişiklikleri azaltalım ve bitirelim. Bu vesile ile bu söyleşi için teşekkür ederim.

Yorum yaz

Kategoriler

Arşiv