Şampiyonlar belli oldu!

2019 Türkiye Rallikros Şampiyonası Finali Pazar günü Körfez Yarış Pisti’nde yapıldı. Açık, güneşli bir Pazar günü az sayıda yarışseverin takip ettiği ve dört kategoride toplam 17 finalist sporcunun mücadele ettiği yarışlar sonunda kategorilerinde Berat Berke Yavuz (K1, Saxo), Halid Avdagiç (K2, Control 2), Çağlayan Çelik (K3, Fiesta) ve Erhan Akbaşlar (K4, Evo 9) sezonun şampiyonları oldular. Günün programına göre, öğleden önce sıralama turları yapıldı. Günün en sansasyonel olayı Mini Cooper WRC ile yarışan Halim Ateş’in ilk sıralama seansının henüz ilk turunda parkurun köprü üst geçişinde fazla zıplamasının ardından yere burun üstü çok sert düşen aracın ön süspansiyonunun kırılması sonucu yarışa erken veda etmesi oldu. İlk turda, köprüden sona 200 metre ileride aracını sağa çekip duran ve aracından inen Ateş, ambulansa alınarak kontrol amacıyla en yakın hastaneye yönlendirildi.

Ateş’in bu sürpriz abandonesi ile 3 sporcunun bulunduğu kategori 4’de Evo’lu Erhan Akbaşlar’ın şansı yükseldi. Halim Ateş’in Mini’nin yanısıra Erhan Akbaşlar’ın  Evo’sunu da servis veren GP Garage’ın patronu Süheyl Polatoğlu’nun da yakında izlediği yarışta bir sporcularının sürpriz abandonesi sonrası şansı yükselen Erhan Akbaşlar’ın günün diğer sıralama turlarına çıkmaması konusunda taktik yapıldı ve kategorinin üçüncü sporcusu Punto S1600 ile finale katılan Osmaniyeli doktor Ali Çatalbaş, son iki sıralama turuna tek başına çıktı. Finalde, doktor rakibinin kariyerindeki ilk ulusal yarış ve finalinde  ralli tecrübesi ile 6 yurluk finalin son turlarında temkinli süren Erhan Akbaşlar birkaç yüz metre farkla damalıyı ilk gören oldu ve Bursa’ya  Türkiye Rallikros K4 Türkiye şampiyonu unvanı ile döndü. 2020’de rallikroslarda yarışmak için finalde yarıştığı Punto S1600 için Pegasus Garage ile ön anlaşma yapan Ali Çatalbaş ise, Osmaniye’ye Türkiye 2’nciliği titri ile dönmenin gururunu yaşadı.

Parkurdaki en güçlü ve şampiyon araçlardan biri olan Control 2 ile yine ve yeni bir şampiyonluk paralosu ile katılan Türkiye Rallikros K2 Şampiyonlarından Halid Avdagiç, ikisl Fiesta bir Saxo’lu rakipleri karşısında eleme turlarında oldukça üstün ve açık ara kazanmasını bildi. Ancak finalde startta ilk virajı lider sönmesine karşın ilk turda attığı spinle zaman kaybedince Gürkal Menderes’in Saxo’su karşısında liderliği kaptırdı. Genç pilot, finalin kalan turlarında tecrübeli ve şampiyon rakibi ve kuvvetli aracına karşın Saxo’su ile seyredenlere de büyük keyif veren bir performans sergiledi. Yarış öncesi Gürkal’ın kendisine ‘peşinde tozdan yakınmasını’ ajansa verdiği röportajda dile getiren ve finalin kalan turlarında kendisi tozda kalarak bunun sıkıntısını bizzat yaşayarak hak verdiğini söyleyen Halid Avdagiç parkurun büyük kısmında genç rakibini çok sıkıştırdı, birçok kez geçme teşebbüslerinde de bulundu ancak başta çok iyi bir savunma yapan rakibi bu atakları mükemmel savuşturdu. Beşinci turda, parkurun çimenden asfalta geçilen virajına gelişte rakibinin geç frenaj yaparak bariyere teması sonucu spin atması sonrasında liderliği yeniden ele alan Halid Avdagiç, kalan 1,5 turu önde tamamlayarak damalı altından ilk geçen sporcu oldu. Daha öncesinde bir yine K2’de Türkiye 1’nciliği bulunan Halid Avdagiç, böylelikle kariyerinde üçüncü Türkiye K2 Şampiyonluğu ile parkurdan ayrıldı.

K3’de de şampiyonluk unvanı Bursa’ya gitti. Önümüzdeki Pazar günü İzmir’de tamamlanacak olan pistte de yarışan ve sezonu Süper Production kategoride 2’nci olarak kapatacak olan Bursalı sporcu Çağlayan Çelik, 2010 Türkiye Historik Ralli Şampiyonu İstanbullu Kemal Gamgam ve Pegasus Racing’den kiraladığı Palio Süper 1600 ile finale katılan İzmirli sporcu Bahadır Sevinç ile arasındaki final rekabetinde aracının gücünü pist tecrübesi ile birleştirerek hem eleme turlarında hem finalde zorlanmadan kazandı ve sezonunu Türkiye Rallikros K3 Şampiyonu oldu. Son eleme turlarında motoru pırlayınca parkurdan erken çıkıp servis alanına giden Bahadır Sevinç ise finale çıkmadan önce mekaniklerin bakım yaptığı aracıyla finalde rakibi Kemal Gamgam ile yakın rekabete girmeye çalıştı ancak ikinci turda yine nükseden aynı problem nedeniyle yine güç kaybeden aracı ile rekabetten düşen Bahadır, son turda toparlayan aracıyla tempo yaptı ancak bu sırada rakipleri damalı görmüşlerdi bile. Fiesta’sı ile K3’te Türkiye 2’ncisi olan Kemal Gamgam, gün sonunda aldığı keyiften yana oldukça mutluydu.

Aydın Hoşgör | Ralli Ajansı, Körfez, 25 Kasım 2019, 13.21

2019 Türkiye Rallikros finalinden fotoğraf ve videolar ilerleyen saatlerde ajansta olacak. Ajanstan ayrılmayın habersiz kalmayın!

 

 

 

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top