Kıyasıya rekabet

Evans, WRC’nin dördüncü ayağı olan Hırvatistan Rallisi’nin zorlu geçen ilk gününden sonra genel klasmanda 5,7 saniye farkla ikinci gidiyor. Ralli başlamadan önce, İrlandalı sürücü Breen’in ralli antrenmanı yaparken kaza geçirerek hayatını kaybetmesinden sonra servis parkında saygı duruşunda bulunuldu. Rallinin açılış günü, Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’in hemen batısındaki dört etaptan oluşan iki ayakta 130,18 kilometre ile rekabet mesafesi açısından en uzun olanıydı. Şampiyona lideri Ogier, ilk etapta en hızlı süre ile iyi bir başlangıç yaptı, ancak SS2’de durup patlak lastik değiştirmek zorunda kaldıktan sonra liderin yaklaşık 1,5 dakika gerisinde kaldı. Benzer bir talihsizlik, takım arkadaşı Kalle Rovanpera da benzer bir soruna maruz kaldı. Evans, genel sıralamada ikinci sıraya yükselerek takımın mücadelesinde liderliği ele geçirdi ve sabah ayağında lider Neuville’in (Hyundai) 16 saniyenin biraz gerisinde bitirdi. Son SS’de bir etap galibiyeti de dahil olmak üzere öğleden sonraki güçlü tempo, Evans’ın gün sonunda bu farkı 5,7 saniyeye indirmesini sağladı. SS2 gecikmesinin ardından üç etap galibiyeti daha alan Ogier, genel klasmanda beşinciliğe kadar yükseldi. Rovanpera, sabah boyunca daha fazla zaman kaybetti, ancak öğleden sonra duygu ve performansta bir adım attı ve genel klasmanda sekizinci oldu.

Jari-Matti Latvala; “Bizim için bazı karışık duygularla etaplarda zorlu bir gün oldu. Bu sabah ilk etabı izlerken her şey iyi görünüyordu, özellikle Seb ile. Sonra hem kendisi hem de Kalle, aynı yerde durup lastik değiştirmek zorunda kaldılar. İkisi de oldukça kötü bir çukura düştüklerini söylediler ve bence darbeler ne yazık ki çok ağırdı. Çok zaman kaybettikleri için hayal kırıklığına uğradık ama oluyor. Bu arada Elfyn sabahı iyi atlattı ve kendine olan güveninin arttığını gördük. Bu öğleden sonra kendini zorlamaya başladı ve liderliğe git gide yaklaşıyordu ve umarım zafer için savaşmaya devam edebilir. Seb ve Kalle’nin devam etmesi ve ne olacağını görmesi gerekiyor. Hala iki gün var ve bu rallide Pazar günkü son etabın sonuna kadar hiçbir şeyin belli olmadığını biliyoruz.”

Kalle Rovanpera; “Bu sabah beklediğimden daha zordu. Beklenenden daha fazla gevşek toprak ve daha az tutuş ile koşullar zordu. Başladığımız kurulum bu koşullarda benim için pek iyi değildi, bu yüzden dengede biraz zorlanıyordum. Sonra ikinci aşamada Seb ile aynı şeyi yaşadık: ama görünen o ki tümsek beklenenden daha büyüktü. Bu öğleden sonra kesinlikle çok daha iyiydi. Gün ortası serviste kurulumda bazı değişiklikler yapabildik ve sürüşten zevk almak ve tempoda olmak çok daha kolaydı. İnşallah yarın da güzel bir hisle yola devam ederiz.”

Elfyn Evans; “Bugün orada olmak kolay olmadı. Tutuş neredeyse her virajda değişiyordu ve önümüzdeki arabaların yola getirdiği kir miktarı oldukça değişiyordu. Bu sabah ilk etapta yol konumumuz ile yolda çok fazla kirlilik olduğu için güne en güçlü başlangıç olmayabilir. Öğleden sonra biraz sağanak yağmur yağdı ve biraz şansa bağlıydık ama aslında doğru zamanda doğru lastik kararlarını vermeyi başardık. Yani genel olarak oldukça olumlu bir gün oldu. Daha gidilecek çok yol var ama umarım hafta sonunun geri kalanında ilginç bir mücadele olur.”

Sébastien Ogier; “Bu sabah tempo iyiydi ama ne yazık ki SS2’de durup direksiyonu değiştirmek zorunda kaldığımızda çok zaman kaybettik. Bu, daha düşük hızlarda keşifte görülmesi zor olan yüksek hızlı bir bölümde yolda bir sıkıştırma sırasında meydana geldi. Güvende olmaya ve yolun iç kısmındaki yarıktan kaçınmaya çalışıyordum ama bu sıkışmadaki darbe çok sertti. Bundan sonra, sadece zorlamaya devam etmemiz ve elimizden geldiğince çok pozisyon yakalamaya çalışmamız gerekiyordu. Şu anda öndeki fark oldukça büyük, bu yüzden daha fazlasını kazanmak zor olacak, ancak kaybedecek hiçbir şeyimiz yok, bu yüzden denemeye devam etmeli ve ne olacağını görmeliyiz.”

Cumartesi günkü parkur, etap mesafesi (116,6 km) açısından Cuma gününden daha kısa, ancak Zagreb’den çok daha güney batıya, Adriyatik kıyısındaki Rijeka şehrine doğru ilerleyecek. Dört etaptan oluşan başka bir ayak, gün ortası servisinin her iki tarafında tekrarlanır ve bu yılki rallinin tek yeni etabı olan Ravna Gora-Skrad’ı kapsıyor. | 21 Nisan 2023 : 23.19

Hırvatistan Rallisi Geçici Genel Klasman (1.Gün)
1 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 Hybrid) 1s16m02.4s
2 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) +5.7s
3 Ott Tanak/Martin Jarveoja (Ford Puma Rally1 Hybrid) +30.0s
4 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 Hybrid) +33.4s
5 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) +1dk23,7s
6 Takamoto Katsuta/A.Johnston (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) +1dk52.1s
7 Pierre-Louis Loubet/Nicolas Gilsoul (Ford Puma Rally1 Hybrid) +1dk52.9s
8 Kalle Rovanpera/J.Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) +2dk40,3s
9 Yohan Rossel/Arnaud Dunand (Citroen C3 Rally2) +3dk20.0s
10 Nikolay Gryazin/K.Aleksandrov (Skoda Fabia RS Rally2) +3dk49,9s

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top