“Harika bir sezon açılışı”

Toyota Gazoo Racing World Rally Team, 2023 FIA Dünya Ralli Şampiyonası’na Monte-Carlo Rallisi’nde 1-2 bitirerek başladı ve Sébastien Ogier efsanevi rallide takım arkadaşı Kalle Rovanpera’nın önünde 9’uncu rekor galibiyet elde etti. Çoğunlukla kuru hava, bu yılki ralliyi normalden daha fazla bir performans testi haline getirdi ve Ogier, Cuma öğle yemeğine kadar yarım dakikalık bir fark açarken arka arkaya beş etap galibiyetiyle en başından itibaren tempoyu belirledi. GR Yaris Rally1 Hybrid, sezonun ilk 11 etabının en hızlısıydı, serisi sadece Cumartesi öğleden sonra sona erdi ve bu noktada Ogier, liderliğini yönetmeye odaklandı. Rovanpera’ya karşı 16 saniyelik bir avantajı son güne kadar taşıdı, hafta sonunun sekizinci ve dokuzuncu etap galibiyetlerini almaya devam etti ve 18,8 saniyelik bir galibiyet marjı ile bitirdi.

Ogier’ın 56. WRC galibiyeti, kopilotu Vincent Landais için geçen sezonun sonunda gelecek vaat eden Fransız denizci ile çalışmaya başladığından beri sadece ikinci yarışta kazandığı ilk galibiyet oldu. Aynı zamanda Toyota’nın beşinci farklı otomobil modeliyle beşinci Monte galibiyeti: GR Yaris Rally1 Hybrid, hafta sonu boyunca 18 etabın ikisi hariç hepsini kazandı. Ogier’in bu sezon bir kez daha yalnızca seçilen rallilerde mücadele etmesiyle, ikincilik artı ralliyi bitiren Power Stage’deki zafer, Rovanpera ve kopilot Jonne Halttunen’in ilk şampiyonluk unvanlarını savunması için ideal bir başlangıcı temsil ediyor. Rovanpera, ilk Monte-Carlo Rallisi podyumuna giden yolda toplamda altı etap galibiyeti alarak ralli sırasında kendine olan güvenini ve hızını artırdı.

Elfyn Evans, hafta sonu boyunca takım arkadaşlarına benzer şekilde güçlü bir tempo sergiledi ve Cuma sabahı SS5’te hasarlı bir lastikle yaklaşık 40 saniye kaybetmeden önce Ogier’den sonra ikinci oldu. O ve kopilot Scott Martin, Pazar sabahı kısa bir dönüşe rağmen podyumdan 27.8 saniye geride dördüncü bitirmek için mücadele etti. Ayrıca Power Stage’de üç ek bonus puan kazanarak üçüncü oldu. TGR için sezona güçlü başlangıç, WRC Challenge Programı destekli girişiyle Takamoto Katsuta tarafından tamamlandı. Kopilot Aaron Johnston ile birlikte bugüne kadarki en güçlü Monte-Carlo Rallisi performansını sergiledi, sık sık takım arkadaşlarına etap sürelerinde ilk dörde katıldı ve genel klasmanda altıncı oldu.

Akio Toyoda (TGR-WRT Başkanı) | “Seb’in dokuzuncu zaferi ve Vincent’ın Monte Carlo’daki ilk zaferi için tebrikler! GR Yaris Rally1 Hybrid’imizin ikinci sezonunun başlangıcıydı. Geçen yıl Japonya Rallisi’nin hemen ardından bu sezonun hazırlıklarına başlayan ekip, kısa sürede araca birçok güncelleme yaparak aracı bu ilk tura hazır hale getirdi. Tatil sezonunda bile çok fazla izin almadan her zaman çok çalışan tüm ekip üyelerini gerçekten takdir ediyorum. Çabalarına karşılık Seb ve Vincent ralliyi kazandı ve diğer ekipler tüm özel etapları tamamladı. Takım olarak harika bir sezon açılışı oldu. Her şey için çok teşekkürler!

Sezon dışında başka bir büyük değişiklik daha oldu: Takım, yeni bir şirket olan “Toyota Gazoo Racing World Rally Team” oldu. Yeni şirket ile sadece WRC’de zaferi hedeflemekle kalmayacak, aynı zamanda ralli sporunu daha geniş kapsamlı ve sürdürülebilir kılmak için ürün geliştirme de dahil olmak üzere çeşitli zorlukların üstesinden geleceğiz. Ralli Sporları Baş Sorumlusu (CRSO) Jari-Matti, Baş Teknik Sorumlusu (CTO) Tom Fowler ve buradaki tüm çalışanlar ralliyi ve arabaları sever. İnsanların yüzünü daha çok güldürmek için ralli ve araçlarla mücadelemize hep birlikte devam edeceğiz. Ekiplerimize not; Japonya Rallisi’nden sonra arazide sürerken birlikte eğlendiğimizi hatırlıyor musunuz? Orası Gamagori adlı bir şehirde bulunuyordu ve şimdi şehrin ralli etkinlikleri düzenlemek ve onu Monte Carlo gibi bir şehir yapmakla ilgisi var. Bugün orada bir ralli vardı ve ben de Toyota Gazoo Racing World Rally Team’in bir üyesi olarak katıldım. Seninle aynı tulumları giydim ve çörek yaparken eğlendim. Sanırım beni gören insanlar ralli sevincini yaşadılar. Gelecekte, şehir Monte Carlo gibi olduğunda, lütfen geri dön ve oraya tekrar sür!”

Jari-Matti Latvala (CRSO, Takım Sorumlusu); “Bu sonuçtan çok memnunuz, sezona başlamak için harika bir yol. Bu yıl zorlu bir rekabet bekliyorduk ve bu rallinin nasıl gideceğinden emin değildik ama takımdaki herkesin yaptığı tüm çalışmalar gerçekten işe yaradı. Monte Carlo’ya geldiğimde geçen yıl zafere bu kadar yaklaşan Sébastien’in çok motive olduğunu biliyordum. Perşembe gecesi başından beri gözlerindeki o açlığı görebiliyordunuz ve ardından mükemmel bir sürüş yaptı. Aynı zamanda Kalle, Elfyn ve Takamoto’nun müthiş temposunu görmekten de çok mutluyum. Kalle ilk Monte podyumu için adım adım ilerledi ve eminim gelecek yıl burada kazanmaya hazır olacak. Aracın çok iyi performans gösterdiğini görebiliyoruz ancak çalışmaya devam etmemiz gerektiğini biliyoruz.”

Kalle Rovanpera; “Bu hafta sonundan gerçekten mutlu olduğumuzu söylemeliyim. Rallinin başında beklediğimden biraz daha fazla yol temizliğimiz vardı, bu yüzden orada çok zaman kaybettik, ancak ondan sonra hız gerçekten iyiydi. Temiz bir yola sahipken herkesle aynı tempodaydık, en iyi zamanlar için savaşıyorduk ve sonunda Power Stage’de de tam puan alabildik, bu nedenle sezona başlamak için gerçekten iyi puanlar aldık. Ekip, araçla harika bir iş çıkardı; Sanırım hepimiz arabada hızlıydık ve kendimize oldukça güveniyorduk. Seb’e büyük tebrikler: o Monte Carlo’nun ustası.”

Elfyn Evans; “Genel olarak hafta sonu bizim için olumlu geçti. Hız açısından oldukça iyiydi ve muhtemelen biraz daha fazlasını başarma potansiyelimiz vardı. Cuma günkü biraz hayal kırıklığı bizi podyum çekişmesinden uzaklaştırdı ama bu toparlanma ve bazen böyle oluyor. Bundan sonra dördüncülük muhtemelen yapabileceğimizin en iyisiydi ve üçüncülükle aradaki fark biraz fazlaydı. Yine de sezona başlamak için sağlam puanlar ve iyi bir performans. Araba gerçekten iyi çalışıyordu; Ekip çok çalışıyor ve bu, buradaki genel sonuçta görülüyor.”

Sébastien Ogier; “Mükemmel bir hafta sonu oldu. Bu ralli benim için çok şey ifade ediyor ve onu kazanmak her zaman çok özel bir şey, bu yüzden gerçekten keyif alacağım. Kendimle ve ekibimle gurur duyabileceğimi düşünüyorum. Takım için oldukça baskın bir hafta sonu oldu. Toyota, onlar sayesinde bize bir kez daha harika araçlar sağladı. Sezonu bire iki bitirmek için harika bir yol ve Kalle de güçlü bir performans sergiledi. Dün sinirlerim için zordu; Daha hızlı gidebileceğimi biliyordum ama hiç risk almak istemedim. Bugün daha çok saf sürüşle ilgili olduğunu ve rallinin sonunun tadını çıkarabileceğini biliyordum. Vincent için de çok mutluyum. Bu onun ilk WRC galibiyeti ve bunu fazlasıyla hak ediyor; birlikte ikinci rallimizde sağ tarafımda mükemmel bir iş çıkardı.” | TGR, 23 Ocak 2023 : 22.00

Monte Carlo Rallisi Genel Klasmanı
1 Sebastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) 3h12h02m.0s
2 Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) +18.8s
3 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 Hybrid) +44.6s
4 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) +1m12.4s
5 Ott Tanak/Martin Jarveoja (Ford Puma Rally1 Hybrid) +2m34.9s
6 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) +3m32.6s
7 Dani Sordo/Candido Carrera (Hyundai i20 N Rally1 Hybrid) +3m47.5s
8 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 Hybrid) +3m51.3s
9 Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Skoda Fabia RS Rally2) +10m03.4s
10 Yohan Rossel/Arnaud Dunand (Citroen C3 Rally2) +10m07.9s

Dünya Ralli Şampiyonası Puan Durumu

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top