WRC’de sezon başlıyor

Hibrit çağında Dünya Ralli Şampiyonası’nın (WRC) ikinci sezonu, geleneksel Monte Carlo Rallisi ile bu sabah resmen başladı. Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport ve M-Sport olmak üzere üç takım adına yedi tam zamanlı ekiple bu sezon WRC’ye 13 ralli üzerinden gerçekleştirilecek. Son dünya şampiyonu olan Jari-Matti Latvala’nın ekibi kadrosunda bir değişiklik yapmadı ve tüm sürücülerini Yaris Rallisini1 kullanmaları için kadrosunda tuttu. 2022 Dünya Şampiyonu Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen, Elfyn Evans-Scott Martin ile Takamoto Katsuta-Aaron Johnston tam, Sébastien Ogier-Vincent Landais yine yarı sezonluk bir programla parkura çıkacaklar. Hyundai ise, yeni takım patronu Cyril Abiteboul yönetiminde WRC’de 10’ncu sezonuna çıkacak. Geçen yıl şampiyonada ikinci olan takım, Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe, Esapekka Lappi-Janne Ferm ile tam zamanlı, sezonun üçüncü i20 Rally1’sinde ise Dani Sordo-Cándido Carrera ve Craig Breen-James Fulton dönüşümlü yarışacaklar.

Ford, M-Sport’ta 2023 sezonu için işgücünü tamamen ele aldı. Pierre-Louis Loubet-Nicolas Gilsoul, Ott Tanak tam sezon yapacaklar. Bu sezon Breen Hyundai’ye döndü, Greensmith Meksika’da Skoda Fabia Rally2 Toksport ile bir WRC-2 programına başlayacak ve Fourmaux, Ford Fiesta Rally2 M ile WRC-2 kategorisinde yarışacak. Puma Rally1 (Monte Carlo, Meksika, Sardinya ve Kenya) ile dört yarışı onaylayan Serderidis dışında, Sébastien Loeb ve Mikkelsen sezonla ilgili açıklamaları onaylamadılar.  Citroen Racing’de Yohan Rossel, Stéphane Lefebvre, Sean Johnston ve Alejandro Cachon C3 Rally2 ile, Emil Lindholm, Sami Pajari, Marco Bulacia ve Nikolay Gryazin Skoda Fabia Rally2 Toksport’ta, Oliver Solberg, Gus Greensmith, Erik Cais, Chris Ingram, François Delecour ile birlikte birkaç kişi daha Almanya merkerzli Türk garajında parkura çıkacaklar. M-Sport ekibi, Adrien Fourmaux-Grégoire Munster Fiesta Rally2 ile WRC 2 ekibine liderlik edecek. Hyundai, WRC kategorisi için Teemu Suninen ve Fabrizio Zaldevar’ı onayladı.

2023 WRC sezonunun programı, bu yeni sezonda açılacak ünlü Monte Carlo Rallisi ile başlayarak, Ocak sonundan Kasım ortasına kadar on üç ralliden oluşuyor. Yarışmacılar MC’den sonra tamamen kar üzerinde düzenlenen bir ralli için kuzeye, İsveç’teki Umea’ya gidecekler. Nisan ayında Hırvatistan asfaltında Avrupa’ya dönmeden önce, Mart ortasında sezonun ilk toprak rallisi olan Meksika’nın sıcağında radikal bir değişim. Daha sonra Mayıs ayında Portekiz ile karada iki Akdeniz turu ve ardından Haziran başında Sardunya ile devam ediyor. Bu yaz sezonun en hızlı iki rallisi Estonya ve Finlandiya’da yapılmadan önce WRC, Haziran ayı sonunda Afrika kıtasındaki Kenya’da başlayacak. Yunanistan, Eylül ayında önceki iki rallinin yüksek hızlarına son verecek. Eylül sonunda Güney Amerika’da Şili’ye gidilecek. Son olarak, sezon Kasım ortasında Japonya’da sona ermeden önce, sürücülerin Avrupa’nın merkezinde asfaltta ve Almanya, Avusturya ve Çek Cumhuriyeti olmak üzere üç ülkede yapılacak yeni bir rallide olacaklar.

Kazanan 25 puan, ikinci 18, üçüncü 15, dördüncü 12, beşinci 10, altıncı 8, yedinci 6, sekizinci 4, dokuzuncu 2 ve son olarak genel olarak onuncu için 2 puan 1 puan alacak. Kaçırılan tüm etaplar (mekanik terk, yoldan çıkma) 10 dakikalık ceza ile cezalandırılırken, Hibrit sistemin başarısız olması durumunda bu ceza iki dakikaya indiriliyor. Testler için bir sezon için takım başına maksimum 21 gün ayrılarak yapıldı. Üç pilotlu bir günün tek gün olarak sayıldığına dikkat edildi. Takım merkezlerinde (Finlandiya’da Hyundai ve Toyota, İngiltere’de M-Sport) geliştirme testleri bu kurala tabi değil. Ralli başına üç otomobil (üç sürücü) aday gösterilir ve genel klasmanda en iyi sırayı alanı iki takım için puan toplayacak. Powerstage için, sürücüler ferdi ve takımlar (her zaman iki ekip ile) puan toplayacaklar. | 19 Ocak 2023 : 12.40

 

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top