İlk otomobilin başına gelen

Bu önemli tarihi bulgu ve bilgiyi bana yazan, Türkiye’nin ilk İçişleri Müsteşarı rahmetli Y. D. ve Ailesini buradan şükran ve sevgiyle anıyorum. (Resim Sertaç Kayserilioğlu koleksiyonundan olup temsilidir)

1858 yılında İngiltere Kraliçesi Victoria, Osmanlı Sultanı Abdülmecit’ten İstanbul’da yapılmak üzere bir Angilikan Kilisesi için izin ister. Sultan kabul eder. Bu günkü Tophane ile Tünel arası bomboştur, orayı tahsis eder. 10 yıl süren inşaat 22 Ekim 1868 günü ibadete açılır. Bu arada Abdülmecit ölmüş, yerine Sultan Abdülaziz geçmiştir. Kraliçe bu tören nedeniyle Sultan’a bir otomobil hediye eder. Saraydan da bir er şoför olarak eğitilir. İstanbul’da yola çıkan otomobil büyük dehşet uyandırır. “Zatü’l hareke” diyen halk korku ile kaçmaya başlamıştı. (Zatü’l hareke: Kendi kendine hareket eden demek) Kısa zamanda bu bilinmeyen mevhuma “Şeytan işi” denildi. Bu durum Sultan’ın da kulağına gitti. Şeyhülislâm Hacı Mehmet Refik Efendi’den acilen fetva istedi. Ancak, Refik Efendi geceler boyu konuyla ilgili cevap aradı ama bulamadı. Sonunda “Şeytan işi” dedi ve Saray’a bildirdi. Cem’an otomobil Haliç’e atıldı ve denizin dibini boyladı. Herkesin içi rahatlamıştı. Bu tarihten 40 yıl sonra İstanbul’a otomobil gelebildi…

Tarihten altın bir sayfa daha geçti elime. Ve sizlerle paylaşmanın vaz geçilmez hazzını yaşıyorum. Sağolun, varolun, iyi ki varsınız sayın okuyucularım.

Nurican Hızır 25/11/2022 12:20

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top