Dramatik kalp kırıklığı

2022 FIA Dünya Ralli Şampiyonası sezonunu Japonya’da evinde bir zaferle kapatma hedefinde Toyota Gazoo takımı kalp kırıklığı yaşadı. Hyundai’nin podyumda 1-2 yapması, bu kırıklığı katmerledi (üstte). Japonya Rallisi’nin 2010’dan bu yana ilk kez WRC takvimine dönüşü, Aichi ve Gifu eyaletlerinin dağlarında zorlu ve virajlı asfalt yollarda düzenlenen tamamen yeni bir etkinlikle takımlar ve ekipler için oldukça zorluydu. GR Yaris Rally1 Hybrid başından beri güçlü bir performans sergiledi ve hafta sonu 16 etaptan 11’ini kazandı, ancak zorlu yollardaki ufak tefek zaman kayıpları maliyetli oldu ve takımın kazanma şansını sona erdirdi.

Takımın İrlandalı pilotu Elfyn Evans, toplam 69.82 kilometrelik beş etaplık uzun bir döngünün önünden sadece dört saniye önde başladığı son güne kadar zafer için mücadele etmek için sezonun en güçlü performanslarından birini sergiledi. Günün ilk etabında kopilotu Scott Martin ile birlikte günün dördüncü etap galibiyetiyle aradaki farkı sadece 0,6 saniyeye indirdi. Bununla birlikte, bir sonraki iniş etabında lastik patlattı ve durup bir tekerleği ve lastiği değiştirmek zorunda kalarak genel klasmanda 4’üncülüğe düştüler. Evans için bu talihsizlik, takım arkadaşı Katsuta’yı ev rallisinde 3’üncülüğe yükseltti. Rallinin son iki etabında şiddetli yağmur yağdı, ancak Katsuta, kopilotu Aaron Johnston ile birlikte sezonun ikinci podyumunu elde etmek için tehlikeli koşulların üstesinden güvenli bir şekilde gelmeyi başardı.

Sébastien Ogier, yeni kopilotu Vincent Landais ile tüm hafta sonu mükemmel bir hız sergiledi ve ikili durup patlak bir lastiği değiştirmek zorunda kaldıkları Cuma günkü ilk etapta 2 dk 44 sn kaybetmeseler yarışı kazanabilirdi. Hem Cumartesi hem de Pazar günkü etaplarda en hızlısı olan Ogier, son pozisyondan savaşarak genel toplamda Evans’ın önünde 4’üncü oldu, liderden sadece 2 dakika 24 saniye gerideydi ve bu arada beş etap best’i yaptı. En genç WRC şampiyonu olduğu rekor kıran bir sezonun ardından Kalle Rovanpera, Cumartesi sabahına kadar zafer için savaşıyordu ve bir virajdan geniş çıkarken duvara temas edince bir lastiği patladı. Durup değiştirmek için önemli bir zaman kaybettikten sonra, rallinin geri kalanını, rallinin benzersiz özellikleri için farklı araç kurulumlarını test etmek için değerli bir fırsat olarak değerlendirdiler. | TGR, Foto: Pirelli, 13 KAsım 2022 : 20.25

Ne dediler? | Jari-Matti Latvala; “Sonuçta burada, Japonya Rallisi’nde geçirmek istediğimiz hafta sonu olmadı. Seb muhtemelen etkinlik boyunca en hızlı sürücü olduğundan ve Elfyn rallinin büyük bölümünde lider olduğundan, hıza sahip olduğumuzu görebiliyoruz. Ne yazık ki aleyhimize sayılan her sürücü için sadece bu olaylardı. Buradaki aşamalar çok zorlu ve çok dardı, bu yüzden bu şeylerin olması kolaydı. Bu sezonun sonunda üç şampiyonluğu da kazanarak hedeflerimize ulaştığımız için çok mutlu olabiliriz ki bu harika. TOYOTA GAZOO Racing’in ev sahibi rallisini kazanmak çok özel olurdu, ancak Taka’nın ev etkinliğinin podyumunda olması neredeyse aynı derecede iyi hissettiriyor. Rallilerde her etkinlik farklı bir meydan okuma getiriyor ve her birini kazanamazsınız.”

Sébastien Ogier; “Yağmurun geleceğini bildiğimiz yağmurla bugün ralli zorlu bir sondu. Bu sabah bazı etaplar kuru, bazı etaplar ıslak zeminde olmak üzere zorlu bir lastik seçimiydi, bu yüzden bir uzlaşmayla gitmek zorunda kaldık. Gün içinde yine en hızlı olduğumuz için genel olarak doğru seçimi yaptığımızı düşünüyorum. Bu hafta sonu yine gösterdiğimiz performans ve hız açısından iyi bir hafta sonu oldu ve mükemmel bir iş çıkaran Vincent ile ilk kez. Tabii ki hak ettiğimizi düşündüğüm sonuçla ödüllendirilseydik daha da iyi olurdu, ancak bu hafta sonu yine bir şanssızlık bizi vurdu. Taka’yı evinde podyumda görmekten hepimiz mutluyuz ve Japonya’da bu kadar çok destek görmek harika.”

Elfyn Evans “Doğal olarak bugün için büyük bir hayal kırıklığına uğradım. Kişisel olarak zor bir sezon oldu ve burada bir şansımız oldu ve her şeyi ona harcadık. Bugün gerçekten iyi başladı, araçta iyi bir ritmimiz vardı ve işler iyi gidiyordu. Ancak ikinci aşamada marjinal olarak geniş koştuk ve lastiğe zarar verdik. Küçük bir hata için büyük bir cezaydı ama oyunun doğası bu. Buradaki sahneler gerçekten meşgul, bu yüzden kolayca yapıldı. Ondan sonra kazanma savaşı sona erdi ve ardından yağmur geldi ve bıraktığımız lastikler bunun için uygun değildi. Taka’nın kendi evindeki etkinliğinde podyumda olması beni gerçekten mutlu etti: Bütün yıl çok çalıştı ve bunu gerçekten hak ediyor.”

Kalle Rovanpera; “Bu, beklediğimiz gibi zorlu ve zorlu bir ralli oldu. Bu hafta sonu istediğimiz gibi gitmedi ama bazen böyle oluyor. Önemli olan rallinin sonuna geldik ve gelecek için bazı şeyler öğrendik. Bugünü yine bir test günü olarak kullanıyorduk ve kurulumda daha fazla şey deneyebilmek için kuru etaplar için lastiklerle dengeyi tutarlı tutmak istedik. Bence olumlu bir adım attık ve sürmesi güzel olan bazı şeyler bulduk ve en azından geleceğin yönünü biliyoruz. Genel olarak gerçekten iyi bir sezon geçirdik, bundan dolayı çok mutlu olabiliriz ve takıma ve bunu mümkün kılan herkese teşekkürler.”

Japonya Rallisi Genel Klasmanı
1 Thierry Neuville/M.Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 Hybrid) 2h43m52.3s
2 Ott Tänak/Martin Jarveoja (Hyundai i20 N Rally1 Hybrid) +1m11.1s
3 Takamoto Katsuta/A.Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 Hybrid) +2m11.3
4 Sébastien Ogier/V.Landais (Toyota GR YARIS Rally1 Hybrid) +2m23.6s
5 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 Hybrid) +4m05.1s
6 Gus Greensmith/Jonas Andersson (Ford Puma Rally1 Hybrid) +4m07.4s
7 Gregoire Munster/Louis Louka (Hyundai i20 N Rally2) +7m50.8s
8 Teemu Suninen/Mikko Markkula (Hyundai i20 N Rally2) +8m12.4s
9 Emil Lindholm/Reeta Hämäläinen (Skoda Fabia Rally2 evo) +8m25.6s
10 Heikki Kovalainen/Sae Kitagawa (Skoda Fabia Rally2 evo) +8dk59.8s
11 Kalle Rovanpera/J.Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 Hybrid) +10m40.8s

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top