Sevindirici haber…

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç çok değer verdiğim, çok mütevazı, spor sever bir insandır. Doğrulara çok önem verir ve uygular. Sizlerin de bildiği gibi Şekib Bey, Halid Avdagiç’in ağabeyi olur. RX’i bilen, BJK’yı yakından takip eden bir Başkan kendisi. Oldukça aktif birisi yâni… Yakın tarihte sevindirici bir açıklamada bulundu. Türk film endüstrisi yıllık ciroda $ 600 Milyon‘a doğru gidiyormuş. Ağırlıklı olarak da Güney Amerika ve Hispanik ülkelere satılıyormuş. Bölüm başına alınan rakkam $ 450 – 650 bin arası imiş. Hem de 100 ülkede gösterimdeymiş… Şaşırtıcı ve güzel haberler. Doğrusu sevindik ve içimiz gururla doldu. Bir sanat gösterisi olan sinemacılık demek bizde bu kadar ilerlemiş. Emeği geçenleri kutluyorum. Geçen yıl $1.8 Milyar‘a animasyon şirketimiz satılmıştı hatırlarsanız… Bu haber de, görsel başarının bir farklı versiyonu. Mutluyuz.

Sadece, aklımın ermediği bir durum var. Tüm samimiyetimle yazıyorum inanın. Bizim yerli dizilerde çok ama çok yaygın bir jargon var. Dizide, kapıdan giren kadın, çocuğun cinsiyetine bakmadan yapıştırıyor Anneciğim‘i. Eğer kapıdan baba girmişse, babacığım nasılsın diyor. Bu durum, teyze, dayı, hala, abla, amca, enişte olarak sürüp gidiyor… ( Şahsını öne koyan bir reklâm anlayışı sanırım )Özetle, çocuğun cinsiyetine ters sıfatlar veriliyor. Eğer çocuk erkekse, psikolojisini düşünmek istemiyorum!.. Boş boğazlar yüzünden tamamen bozulmaya başlıyor. Örnekleri daha da geliştirebilirim…

Bunları neden yazıyorum biliyor musunuz?.. Dizinin dublajı için gelen textleri nasıl tercüme ediyorlar acaba?.. Erkek çocuğa acaba My mother mi diyorlar?.. Yoksa uncle mı?.. Bir türlü aklım almıyor bu tuhaf işi… Hadi boş verdim oralarda ne dendiğini de… Bizim gençlerimizi düşünmeden edemiyorum… Acaba kendilerini nasıl hissediyorlar bu sıfatlar karşısında?.. İnşallah bir gün bu yanlıştan döneriz. Saygılarımla.

Nurican Hızır 19 Ekim 2022 22:22

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top