Böyle ben de yönetirim!..

Daha önce de belki yazmışımdır… Ama tekrarından zarar gelmez. Hizmet verip, işçi olarak çalıştığım yerlerde de hep bu cümleyi kullandım. Daha doğrusu, kullanmak zorunda kaldım. “Böyle ben de yönetirim..” Bu, aslında göreve tâlip olmaktan ziyade bir tenkit, bir küçümseme tespiti ile dolu. Kimse kusura bakmasın… Tâbiri câizse… Kırk yerde çalıştım. Müdürlüktü titrim, ama sonuçta işçisin. Kravatlı işçi. Bakıyorsun, tependeki adam işten bihaber… Belli ki o makama dişi tırnağı ile değil, atama ile gelmiş. Atama derken, birisi tercihini bu adama kullanmış. Belli bir maksat üzere… Bu maksat konusu, kurumdan kuruma değişen bir menfi ilişkiye dayanıyor. Hepsi maddi değil elbette. Bir telefonla iş bitirmek üzere de olabiliyor. Ne acı… Hak eden altta kalıyor. Yağdanlık/maşa tepeye oturuyor. Yerini hak ediyor mu? Hayır. Çalışanı iş bilgisinden dolayı O’nu sayıyor mu? Hayır. O iş yerinden ayrılınca bir daha iş bulabiliyor mu? Hayır. İşçisi yolda O’nu görünce selâmlıyor mu? Hayır. Ama bu ve bunun gibiler, aramızda adam diye yaşamaya çalışıyor. Adam mı?.. Hayır. 

Maalesef gerçeğim budur. Saf, tertemiz, çıplak gerçeğim budur. Bu gerçeklerle gençliğimizde çalışmak için kendimizi çok zorladık. Şimdi, o günler yüzünden, vücut iflâs etti. Geçmiş olsun… Değer miydi?.. O günlerin şartı oydu. Değse de… Değmese de… Dev medya şirketleri utanmadan sıkılmadan sigortasız çalıştırdıysa eğer, bunun hesabını ben soramam. Yetkilisi kimse o sorar. O da yapmazsa… Yukarıda inandığımız, secde ettiğimiz yüce bir güç var. Vakti gelince O sorar. Sorar yâni. Nereden mi biliyorum?.. Görüp, yaşadığım için emin konuşuyorum. Çok şükür. Yatlar, katlar, paralar onları kurtaramadı çünkü. Hep akacak sandılar… Yanıldılar…

Bunları niye yazdım?.. Mecrasında akmayan formula için. Maaşı iyi bir çiftliğe doluşmuşlar… Hiç bir şey umursamadan, sporu yönetiyorlar. Ya da yönetiyoruz hissi veriyorlar. Yaa milyarlarca seyirci aptal mı?.. Her şey ekranda görünüyor zaten. Niye bizi aptal yerine koyuyorlar ki?.. Bir nedenle olabilir. Menfaat. İş çok büyüdü, çok gelişti, parsayı toplamanın zamanı geldi, dendi zahir. Ama bu iş ters de tepebilir. Örneğin ben. Formula 1 TV yayın aboneliğimi yenilemedim. İptâl olarak duruyor. Bu tiyatroya para ödeyemem. Kendimi aptal hissederim sonra. Yönetenlere de gelince. Bir elim yağda, bir elim bağda “Böyle ben de yönetirim” demek isterdim ama diyemem. “Çünkü kendime saygım var” Anlaşıldı sanırım. Ciao.

Nurican Hızır 11 Ekim 2022 17:17

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top