Balkan Rallisi hakkında

Bizim için ilk olan 5. Balkan Rallisi, önemli gelişmelerin de ilk adımı oldu. Bunları sizlerle paylaşmak istedim. Yarışı birinci bitiren Tan kardeşler, bir daha ralli startlarında görülmediler?.. Bu bana tuhaf geldi. Hem ülkenin en önemli kupasını kazan hem de ortadan toz ol?.. Bulaşınca gitmeyen bir hastalık olan ralliyi pat diye bırakmak bana mümkün gibi görünmüyor. Ya aile devreye girdi, ya da başka bir etken… Yoksa bir Mustang heba olmuş veya parçalanmış falan, bu söz konusu değildi o zaman. Bilemiyoruz…

Tarih yazarı olarak bir hissimi de yazmak istiyorum. Balkanlarda, Yugoslavya, Romanya, Bulgaristan komünist bloğu idi. Yâni Sovyet tarafıydı o zamanlar. Geriye kalan Yunanistan ve Türkiye yavaş yavaş Amerika tarafına meyil etmeye başlamıştı. Anladığım kadarı ile yarışın ardında siyasi bilek güreşi vardı. Yunanistan o zamanlar tam kalkınmış ve zengin değildi. Zaten 4. olan Vourdubakis Skoda kullanıyordu. Yâni, Çek demirperde aracı. Bu nedenle Rus/Amerikan bilek güreşi Türkiye’de, Balkan Rallisinde gerçekleşti. Tan kardeşler Mustang ile 1. oldu. Veya 1. yapıldı. Orada değildim, ama Şile etaplarında yaşanan tabela değişiklikleri beni şüpheci olmaya zorladı… Hâlâ da zorluyor. Kimsenin hakkını yemeyelim ama, siyasi güç oyunları her alanda kendini gösterebilir. Bu gerçek.

Gelelim Genel Klâsman 2. Ender Kitapçı’ya. Afrika’da Fahri Konsolos olan Hacı Ender Kitapçı, aynı zamanda ünlü Ender Çikolata’nın da sahibiydi. (Şimdi Nimet Gıda) Gerçekten ralli sever biriydi ve kendi gibi sporcu biri olan Hâluk Görkem ile yarıştı. (Görkem triptik 2002 ile geldi daha sonra) Fakat, neden Fiat 850 Sport Coupe ile yarıştı bunu bir türlü öğrenemedim. Üstadın yan komşusu bir İtalyan’dı. İngrid adında müthiş bir kızları vardı. Epeyi yolları aşındırdım ama kısmet değilmiş, bir çay bile içememiştim. Fakat Kitapçı ralli sevdasını yıllarca parkurlarda sürdürmüş birisidir. Saygıyla anıyorum.

Genel Klâsman 5. Ali Sipahi, bu yıl Citroen’den BMW 2002’ye geçmişti. İyi de gidiyordu. Ama liste beni de şaşırttı?.. Ko-Pilotu Satvet Çiftçi idi?.. Bizim meşhur Satvet Abimiz yâni. Demek ki 69’da bile varmış. Pes ve bravo. 6. Sadi/Aysel Tınaztepe çifti iktisatçı olup BMW 1802 ile mütevazı gidip, çok iyi derece yaptıklarını gördüm. Ama servisleri o zamanın en iyisi idi. Tophane’deki Yorgo ve Artin Usta bu çifte servis veriyordu. Movas BMW Servisi.

7. Feyyaz Gorbon benim liseden öğretmenimdi tesadüf. Daha sonra Cüneyt Arkın’ın kayınpederi olmuştu. Çok tonton adamdı, Allah Rahmet Eylesin. Ford Fairline 500 V8 ile yarıştı. 8. faruk Süren’i hepimiz GS Başkanlığından tanıyoruz. O yıl BMW 1802 ile idare edip seneye Porsche 911 getirmişti. Daha sonra sözlü meselesinden Uludağ’da Renç ile kafa kafaya çarpışmışlardı…

13. Sigortacı, İlkay Bilgişin olurken, 14. Aytaç Kot oldu. Renault Fabrika Pilotu olan Kot, bu yarışta BMW 2002 kullandı. Seneye Renault Alpine A110 getirmişti. 17. Erdoğan Zorlu oldu. Tam bir Osmanlı asili olan Zorlu tercihini Mini Cooper’dan yana kullanmıştı. Yanında Moda’lı mekanik Nejat Şengür vardı.

Dünkü yazımdan sonra görüştüğüm değerli ağabeyim Mehmet Atay yazımı sevinçle okuduğunu ve teşekkürlerini paylaştı. Hatta, “Şile Teke SS’de hakemdim” dedi. Paha biçilemez hatıralar bunlar. Diğer kutlayanlara da çok teşekkür ediyorum. Hatır saymak, gönül okşamak güzel şey bu hayatta. Ama bunu yapamayanlar da var… “Onlar için… Bir şey diyemeyeceğim” Öyle gelmiş, öyle de giderler mezara.

Ne mutlu okuyana. Sevgiler…

 

Nurican Hızır 01 Ekim 2022 13:50

[contact-form][contact-field label=”İsim” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-posta” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”İnternet sitesi” type=”url” /][contact-field label=”Mesaj” type=”textarea” /][/contact-form]

 

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top