Liderlik savaşı

Yeni Zelanda Rallisi’ndeki en uzun ve ilk tam gün yarışı sonrası TGR 8 saniyeden kısa bir süre içinde sıralanan üç araca sahipti. Elfyn Evans liderden sadece 0,2 saniye geride ikinci, takım arkadaşları Sébastien Ogier üç, Kalle Rovanpera dördüncü gidiyor. WRC’nin 11’nci ayağı olan Yeni Zelanda Rallisi’nin süratli ve düz toprak yollarında ilk gün Auckland’ın güneyindeki üç klasik etaptan oluşan iki ayakta 158.56 özel etap kilometresi ile 2022 sezonunun en uzunlarından biriydi. Değişken hava koşulları mücadeleye katkıda bulundu ve çok sayıda lider değişikliğine ve günün sonunda dikkat çekici derecede yakın liderlik tablosuna katkıda bulundu, ilk dört ekibi arasındaki farklar yalnızca 7,2 saniye oldu. Evans, 31.48 km ile rallinin en uzun etabı olan Te Akau South etabını kazanarak en güçlü sabahını yaşadı. Gün ortası servisi olmadan, Raglan’daki lastik takma bölgesine sadece 2,6 saniye önde geldi ve tutarlı bir öğleden sonra boyunca fark daha da kapandı. Haziran ayında Kenya’dan bu yana ilk WRC yarışında Ogier, günü açan ikonik Whaanga Coast etabında en hızlı sürenin 0.4 saniye ardındaydı ve ardından öğleden sonra geçişinde bir etap galibiyeti alarak beşincilikten birinciliğe sıçradı. Bir sonraki etapta arka kanatta meydana gelen hasar, günü 3,7 saniye geride bitirdiği anlamına geliyordu. Şampiyona lideri Rovanpera, yolun daha kuru ve daha gevşek bölümlerinde süpürmekle dezavantajlı olduğu düşünüldüğünde, olumlu bir sonuç olarak sadece yarım saniye geride kaldı. Ayrıca Te Akau South’un ikinci geçişinde bir etap galibiyeti talep etti. Takamoto Katsuta, TGR WRT Yeni Nesil girişinde genel olarak sekizinci sırada günü tamamladı.

Jari-Matti Latvala “Bugün araçlarımızın ve sürücülerimizin performansından çok mutlu olabiliriz; üçü ilk dört içinde üç tane olmak ve hepsi de kazanmak için rekabet etme sahipler. Tüm sürücülerimiz bundan keyif alıyor ve mücadeleye hazır görünüyor ve bugün böylesine önemli bir günde elde ettiğimiz şey gerçekten çok iyi. Hava zorluydu ve rallinin geri kalanında da böyle olacak gibi görünüyor. Etaplardaki sürücüler için pek hoş olmayabilir ama aynı zamanda onlara bir fark yaratma şansı veriyor ve yarın daha büyük boşluklar görebileceğimizi düşünüyorum. Umarım lehimize sonuçlanır” derken, Sébastien Ogier “Genel olarak iyi bir gün oldu. Araba sürmek eğlenceliydi ve güvene ihtiyaç duyduğunuz böylesine hızlı bir ralliden geri dönerken iyi bir tempomuz olduğunu düşünüyorum. Bu sabah ilk etapta oldukça iyi bir ritmim vardı ve öğleden sonra Whaanga Sahili’nde gerçekten iyi başladı. Sonraki etapta oldukça şiddetli yağmur yağdı, diğerlerine göre çok kaybetmemek için risk almamız gerektiğini biliyordum ve biraz geniş gittik. Maalesef bazı dallardan arka kanatta hasar gördük ve bu olmadan son etap oldukça zordu. Ama yine de galibiyet için savaştığım için mutluyum” dedi.

Elfyn Evans  ise gün sonunda yaptığı değerlendirmede, “günümüzden genel olarak oldukça mutluyum. Uzun etapların olduğu ama aynı zamanda çok eğlenceli olduğu dolu dolu bir gün oldu. Koşullar bazı yerlerde zorlayıcıydı, ancak diğerlerinde oldukça fazla yol tutuşumuz varmış gibi hissettim, bu yüzden oldukça fazla değişiyor. Şartların yoldaki farklı pozisyonları tercih etmesiyle biraz inişli çıkışlı oldu ve bir noktada biz de yağmura yakalandık ama günü hemen mücadelede bitirmek olumlu. Bu gece ve yarın şiddetli yağmur bekliyoruz ve bu etaplar genellikle biraz daha hızlı, bu yüzden zorlu bir gün olmalı ama sabırsızlıkla bekliyorum” diye konuştu. Kalle Rovanpera da görüşlerini şöyle açıkladı; “Uzun bir gün oldu ve bu geceyi oldukça iyi bir pozisyonda geçirmek güzel. Bu sabah biraz yağmur yağması güzeldi ama özellikle ilk etapta hala biraz gevşek toprak vardı. Diğer iki etapta biraz daha fazla yol tutuşumuz vardı ve sürüşten daha fazla keyif alabilirdik. Öğleden sonra, Whaanga Sahili kuruyordu, bu yüzden ikinci geçişte bile bizim için bol miktarda temizlik vardı. Bir sonrakinde çok yağmur ve çamur vardı, zorlu koşulları zorlamaya çalıştım ve biraz zaman kazanmayı başardık. Hala liderliğe oldukça yakınız, bu yüzden mutlu olmalıyız. Hava bize biraz yardımcı oldu ve umarım yarın tekrar eğlenebiliriz.” Cumartesi, Auckland’ın kuzeyinde, gün ortası servisinin her iki yanında üçer etaptan oluşan iki ayak ile gerçekleşecek. Yolların çoğu en son WRC tarafından rekabetçi bir şekilde kullanıldı. | TGR, 30 Eylül 2022 : 19.40
 
Genel Klasman (Cuma)
1 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) 1m36.48.6s
2 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +0,2 sn
3 Sébastien Ogier/Benjamin Veillas (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +6.7s
4 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +7,2s
5 Gus Greensmith/Jonas Andersson (Ford Puma Rally1 HYBRID) +43.8s
6 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +45.6s
7 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1m28.3s
8 T.Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1m42.0s
9 Hayden Paddon/John Kennard (Hyundai i20 N Rally2) +5m07.0s
10 Lorenzo Bertelli/Lorenzo Granai (Ford Puma Rally1 HYBRID) +5m41.4s

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top