Akropol’de altın peşindeler

Toyota Gazoo Racing (TGR), 8-11 Eylül tarihlerinde yapılacak olan 2022 FIA Dünya Ralli Şampiyonası’nın 10’ncu ayağında Yunanistan’daki efsanevi Akropolis Rallisi’nde podyumun en üst basamağı hedefliyor. Akropolis, 2021’de WRC takvimine geri döndü ve 2013 yılına kadar neredeyse kalıcıydı. Kayalık dağ yolları ve otomobiller, lastikler ve sürücüler için zorlu bir meydan okuma yaratan yüksek sıcaklıklarla ünlü olan ralliyi geçen yıl ilk katılımında kazanan Rovanpera, sezon bitimine dört ralli kala 72 puan önde ve rakiplerinin sonuçlarına da bağlı olarak ralliyi podyumda bitirebilirse Yunanistan’da adını tarihe yazma şansına sahip. Belçika’da son kez ikinci bitirdikten sonra Evans klasmanda üçüncü ve hala sürücüler şampiyonluğu için yarışan isimlerden biri. Son iki rallideki podyumların ardından Lappi, 2014’ten bu yana ilk kez Akropol’de yarışacak, Katsuta ise yarışa TGR WRT Next Generation ile ilk kez katılacak.

Bu yılki ralli, daha önce 2005/2006’da WRC’ye ev sahipliği yapan Atina Olimpiyat Stadı’nda Perşembe gecesi düzenlenen süper özel etapla başlıyor. Oradan ekipler, Cuma sabahı aynı adı taşıyan etabın iki geçişi için batıya doğru Loutraki’ye giderek birleşik Harvati etabından tek bir geçiş yapacaklar. Öğleden sonra kuzeye Lamia’daki servis parkına yapılan yolculuk üç aşama daha içeriyor: Yeni Dafni ve Livadia testlerini bir lastik takma bölgesi ayırıyor ve bunu Bauxites takip ediyor. Cumartesi, Lamia’nın batısındaki üç etaptan oluşan iki ayaktan ve rallinin rekabet mesafesinin neredeyse yarısından oluşuyor. Pyrgos, 33.2 kilometre ile hafta sonunun en uzun etabıdır ve geri dönen Perivoli ve ünlü Tarzan testinden önce geliyor. Pazar günü Elatia-Rengini, Eleftherohori’nin iki geçişini ayırırken, ikincisi ralliyi tamamlayan powerstage’ı oluşturuyor.

Jari-Matti Latvala, “Son iki rallide galibiyete çok yakın olduktan sonra, Yunanistan’a gerçekten kazanmayı isteyerek gidiyoruz, ancak böyle zorlu bir yarışta kolay olmayacağını biliyoruz. Akropolis efsanevi bir ralli ve geçen yıldan bu yana takvime geri dönmesi harika. Oradaki toprak yolların genellikle eskisi kadar engebeli olmadığını gördük. Bu, güvenilirlik hala çok önemli olsa da, aynı zamanda güçlü bir performans düzeyine sahip olmamız gerektiği anlamına geliyor. Kalle, geçen yıl zorlu koşullarda ve Yunanistan’a özgü olmayan yağmurda büyük bir zafer kazandı. Bunu tekrarlamak zor olacak, özellikle Cuma günkü etapların çoğu yalnızca bir kez geçilecek ve O, etaba ilk çıkacak ancak Kalle bu sezon şu ana kadar bu zorluğu çok iyi idare ediyor” dedi.

Elfyn Evans “Akropolis Rallisi’ni dört gözle bekliyorum. Estonya ve Finlandiya’nın yüksek hızlı doğasından sonra Yunanistan, toprak bir ralli için çok farklı bir meydan okuma sunacak. Sardunya, Avrupa’da yaşadığımız son kaba toprak yarışıydı ve hafta sonunda sonucu alamamamıza rağmen, oradaki araçla ve iyi hızda oldukça iyi hissettik. Hala geliştirebileceğimiz şeyler var ve umarım kaldığımız yerden devam edip Yunanistan’da ilerlemeye devam edebiliriz. Büyük ihtimalle Akropolis’in bildiğimiz gibi sıcak ve zorlu bir ralli olacak ama geçen yılki yağmurda hava durumundan tam olarak emin olamadığımızı gördük” diye konuştu.

Kalle Rovanpera ise “Belçika bizim için zor bir hafta sonuydu, bu yüzden Yunanistan’da olmamız gereken seviyeye geri dönmemiz ve iyi bir ralli yapmaya çalışmamız gerekiyor. Şampiyona bitene kadar asla bitmez, bu yüzden üzerinde fazla düşünemeyiz: Her etkinlikten iyi puanlar almaya ve elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Yunanistan geçen yıl bizim için gerçekten güzel bir ralli oldu ama bu sefer şansımız büyük ihtimalle hava durumuna bağlı. Eğer kuru olacaksa, Cuma günü yolu açmamız çok zor olacak diye düşünüyorum. Eğer öyleyse, hemen arkamızdaki rakiplerimiz için muhtemelen daha kolay olmayacak ve umarım yine de durumdan en iyi şekilde yararlanabiliriz” dedi.

Esapekka Lappi de “Yunanistan’da benim için pek bilinmeyen bir ralli. Daha önce 2014’te Avrupa şampiyonasının bir raundunda yapmıştım ama o zamanlar yarısı asfalttaydı, bu yüzden keşfedilecek çok şey olacak. Ama ben de sekiz yıldır Ypres’e gitmemiştim ve orada podyumda bitirdik. Bu yüzden bu sefer yine benzer bir şeyi deneyeceğiz ve hedefleyeceğiz. Sardunya’da benzer şekilde engebeli çakıllı yollarda iyi bir hız ve iyi bir his vardı ve umarım bunu Yunanistan’da tekrar bulabiliriz” dedi. | 2 Eylül 2022 : 11.35

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top