Elektrik net mi dert mi?

Elektrik kullanmak net mi?.. Yoksa dert mi?.. Dünyayı bilmem ama ben ülkemden sorumluyum. Müsaadenizle fikrimi yazayım, tecrübelerimi aktarayım. Elektrikli araçlara gelmeden önce şunu yazmam gerek. Aneeem diye büyütülen çocuklar, sokaktaki hijyenden yoksun kedi ve köpeklere sarılmayı marifet sanarak bu günlere geldiiik… Dizi sofrada yemek yerken devam ediyor. Temizlik, salgın, hijyen tamamen unutuldu. Çinden gelen TikTok çekimleri sahi sanılıp fazla ciddiye alındı… Öööylede gidiyoruz… Tanrım sonumuzu hayır et.

Evde elektrikli scooter’ım var. Harley tipi… Severek aldım. Biniyorum, çok iş görüyor. Market, pazar, fırın işi hep onda. Eskiden 7 saatte şarj oluyordu şimdi süre 8’e çıktı?.. Neye delâlet bilmiyorum ama tüm gecesi şarjda geçiyor… Evde wi-fi var tabi ki. En ufak voltaj dalgalanmasından yanıyor. Yenisini alıyoruz… Isı pompamız var. Monofaze. (Trifaze sorun açtığı için almadık) Elektrik gide gele, dalgalana çalkalana onu da bozdu sağolsun!.. Servisi 3 kere gidip geldi saatlerce çalıştı ve yaptılar. Bu kış sigorta kutusundaki “voltaj akım koruma” devreye girdi. 2 kere eve koşup buz dolabını atılmaktan kurtardık. Hem de farklı gün, farklı bölgelerde… “Akım koruma” mecburi takılması gereken bir adaptör. Ama tam bir sorun tam. Yıldırım düşer, elektriği keser. Voltaj dalgalanır, elektriği keser. Evde cihaz kaçak yapar, elektriği keser… Ne yapacağımızı bilemiyoruz?..

Şimdi… Geldik asrın sorusuna… Elektrikli araca geçecek miyim?.. Gelen soruların %70’i bu bana. Tabi ki çevre açısından geçmek isterim. Her aklı başında insan gibi, ama… Ya arkadaş biz evde elektrikli sorunları çözemezken? E-araç ile mücadeleye girmek ne derece doğru bilemiyorum?.. Kapıda şarj bir sorun. Şarj istasyonunda şarj ayrı sorun. Evde uzun sürüyor. İstasyon da iki çeşit. Yavaş ve hızlı. Randevulu gitmek de gerekiyor. Sıra beklememek için. Hızlıda gelecek fatura fosil yakıtı aratmayacak gibi… Özetle, arada kaldık… Dere taşarsa, yandık!..

Nurican Hızır 01 Eylül 2022 17:00

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top