Rallide gelecek hidrojende

Toyota Başkanı Akio Toyoda, Toyota’nın hidrojenle çalışan GR Yaris’i sunduğu Belçika’daki Dünya Ralli Şampiyonası’nın 9’ncu ayağındaydı. Toyoda için bu, rallinin geleceği. Başkan Toyoda, hidrojenin sadece otomotiv dünyasının değil, aynı zamanda WRC’nin geleceği olabileceğine inanıyor. Toyota, vizyonunu Ypres Rallisi’nde, Toyoda’nın dört kez Dünya Ralli Şampiyonu Juha Kankkunen ile birlikte hidrojenle çalışan bir GR Yaris yol otomobili ile gösterdi. Toyota Gazoo Racing takım direktörü Jari-Matti Latvala, daha önce elektrik gücünün ralliler için geçerli olduğuna inanmadığını belirtmişti. Toyoda, elektrifikasyonun otomotiv endüstrisinde bir yeri olduğundan emin, ancak Latvala gibi, bunun ralli için en uygun olmadığını ve geleceğin hidrojen olması gerektiğini düşünüyor.

Toyoda, medyaya verdiği demeçte, “Çünkü otomotiv endüstrisinin karşı karşıya olduğu küresel sorun CO2 nötrlüğü. İklim nötrlüğüne ve elektrifikasyona ihtiyacımız var. Ancak otomobil endüstrisi için, arabaları, araba kullanmayı ve benzinli motorları seven insanlar var. Çevrenize bakın, herhangi bir çözüm var mı? Rüzgar istasyonları. Bu hidrojen. Motor kullanıyoruz. Seslerimiz var. Çevre için iyi, sürmek eğlenceli, neden bu tür çözümler yapalım” dedi. Dünyanın hem elektrifikasyona hem de hidrojene tam olarak hazır olmadığının farkında olan Toyoda, “Bu iki seçenekten herhangi birinin otomotiv dünyası için gerçekten uygulanabilir seçenekler olması için daha fazla alt yapının uygulanması gerekiyor. Ancak altyapı düzgün bir şekilde uygulanabilirse. Hidrojen, çevreye sürekli zarar vermeden ralli hayranlarını uzun yıllar heyecanlandırmanın ve meşgul etmenin en iyi yolu olabilir” diyor. Hidrojeni rallinin geleceği olarak görüp görmediği sorulduğunda ise başkan Toyoda, “Umarım, hidrojen veya elektrik olsun, bir alt yapıya ihtiyacımız var. Belçika’da tek bir şehirde bir hidrojen istasyonumuz mevcut, bu yüzden bu tür bir alt yapıya ihtiyacımız var. Ancak bu tür etkinliklere devam edersek, tüm insanlar aynı duyguları hisseder, o zaman herkes bir şeye gelir, o zaman geleceğimizi birlikte yaratabiliriz” diye konuştu.

Latvala, başkan Toyoda’nın hidrojenle çalışan Yaris’in sunumuyla Ypres Rally’deki varlığının WRC için önemli olduğuna inanıyor ve yakın gelecekte rallilerde bir hidrojen otomobili görmek istiyor. Latvala, “Biliyorsunuz, Bay Toyoda gelip rallileri takip ettiğinde ve hidrojeni deneyimleyerek motor sporlarını ne kadar çok sevdiğini gösteriyor. Bu programı destekleyen böyle bir kişiye sahip olarak gerçekten minnettar olabiliriz. Juha Kankkunen ile bu arabayı sürmekten gerçekten keyif aldı.  Juha’nın burada olması harika ve ayrıca bu hidrojenin gelecek için gerçekten heyecan verici bir şey olacağını düşünüyorum. Birkaç yıl içinde motor sporlarında görmek iyi bir fikir olabilir” dedi. | 31 Ağustos 2022 : 05.25

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top