Kalle; ‘Erken kestim’

Toyota Gazoo TGR sürücüleri Elfyn Evans ve Esapekka Lappi, Belçika Ypres Rallisi’ne zorlu bir başlangıç ​​yaptıktan sonra ilk günü 3-4 sırada kapadılar. Şampiyona lideri Kalle Rovanpera, ilk etapta güne en hızlı zamanla iyi başladı, ancak sonraki etapta parkurdaki birçok hendekten birinde yuvarlandı. Kalle ve kopilotu Halttunen yara almadan kurtuldu ve takım bu akşam arabasını tamir edebilirse, yarın yeniden çalıştırma kuralları uyarınca harekete geçecek. Takım arkadaşı Elfyn Evans liderliği ele aldı ve gün ortası servisi için Ypres’in merkezine geri dönerek SS4’te 2.3 saniye önde olmak için tempoyu belirledi. Yağmur tehdidi, öğleden sonraki ayak için lastik seçimlerini zorlaştırdı ve hiçbir zaman büyük miktarda düşmemesine rağmen, bir lastiğin aldığı hasar Evans’ı bazı etaplarda tam ıslak bir hamur kullanmaya zorladı ve ayrıca günün son etabına geç geldiği için 10 saniyelik bir ceza aldı. Bu nedenle günü 13.7 saniye farkla geride bitirdi. Esapekka Lappi, ralliye, diğerlerinin bir yıl önce kazandığı etaplardaki son deneyiminden yoksun olarak geldi. Ypres’teki bir önceki katılımı sekiz yıl önceydii ancak günü dördüncü sırada bitirmek için iyi bir performans sergiledi ve en yakın rakibine 18,8 saniyelik bir fark yarattı. Takamoto Katsuta, sabah saatlerinde bir şanzıman sorunu nedeniyle gecikti ve asfaltta daha fazla deneyim kazanmaya odaklandı. SS3’ten önce, ralli hayranları heyecan verici GR Yaris H2’yi çalışırken görme şansına sahipti. TGR’nin karbon nötrlüğü elde etmek için seçenekleri keşfetme konusundaki kararlılığını gösteren deneysel konsept, hidrojen yakıtı ile çalışan bir içten yanmalı motora sahip. Neredeyse sıfır emisyon üretirken hem sürücülerin hem de hayranların zevk aldığı sesleri ve hisleri koruyor. GR Yaris H2, bu hafta sonu dört kez dünya şampiyonu olan Juha Kankkunen (1993’te Toyota ile WRC şampiyonluklarının sonuncusunu elde etmişti) tarafından kullanılıyor ve Pirelli P Zero Trofeo R lastiklerle hidrojen yakıtlı konseptin potansiyelini sergilemeye yardımcı olan performans kauçuğu  ile yüksek tutunma düzeyine sahip. İlk gün sopnunda TGR pilotları görüşlerini şu şekilde özetlediler;

Jari-Matti Latvala; “Dürüst olmak gerekirse bizim için en kolay gün olmadı, ancak bu rallinin asla kolay olmadığını biliyoruz. Kalle kazadan önce gerçekten güçlü başladı. Rallilerde böyle şeyler herkesin başına gelir, her şampiyon sezon başına en az bir hata yaptı ve şimdiye kadar Kalle sekiz ralli yaptı ve sekiz gerçekten iyi sonuç aldı. Umarım takım arabayı tamir edebilir ve bu hafta sonu yine de puan alabilir. Elfyn ve Esapekka iyi gidiyor. Ne yazık ki Elfyn günün sonunda biraz düştü ama pes etmedik ve yarın savaşmaya çalışacağız. Hava zorlaşırsa, bize bir fırsat verebilir.”

Elfyn Evans; “Genel olarak kötü bir gün olmadı. Sağlam bir sabah ayağı geçirdik, ancak öğleden sonranın sonu biraz zordu. İkinci etabın sonlarına doğru lastik patladı, bu yüzden orada biraz şanssızdık ve sonra son ikisinde yağmur lastiği kullanmak zorunda kaldık ve bu duygu dürüst olmak gerekirse pek iyi değildi. Son etap için yapılan talihsiz bir hata bize ceza getirdi, ancak bu bazen bu sporda olabilir. Kesinlikle daha gidilecek çok yol var, yarın etaplarda büyük bir gün ve bizim sadece denememiz ve bundan zevk almamız ve ne olacağını görmemiz gerekiyor.”

Kalle Rovanpera; “Bu sabah koşullar çok az yol tutuşu ile zordu ama oldukça normal bir hızda sürüyordum ve her şey yolunda görünüyordu. Sonra ikinci aşamanın ortasında iki viraj bir aradaydı ve ikincisi için adım adım çok iyimserdi. Kısa bir viraj olarak işaretlemiştim, ama çok erken döndüm. Yapamadım ve hendeğe çarptım. Büyük bir etkiydi ama hem ben hem de Jonne iyiydi. Umarım takım aracı tamir edebilir ve yarın geri dönebiliriz.”

Esapekka Lappi ; “Güzel bir gün olduğunu hissediyorum. Oldukça iyi bir sabah geçirdik, çılgınca bir şey yok ama yine de çok yavaş değil. Gün ortasında aracı geliştirebileceğimizi hissettim ve bunu yapabildik, bu yüzden çok daha rahat hissettim. Pek çok araba bu öğleden sonra için yanlış lastikleri aldı çünkü yağmur hiç gelmedi. Sadece bunu elimizden geldiğince iyi yönetmekle ilgiliydi ve daha yumuşak lastik seçeneklerinde en hızlı olan bizdik, bu yüzden bundan gerçekten memnun olabilirim. Bence burası iyi bir yer. En iyi adamların hızına yetişmenin mümkün olduğunu düşünmüyorum, bu yüzden yarın aynı şekilde devam etmeye çalışacağız.” | Toyota Gazoo RT, 20 Ağustos 2022 : 10.53 

Ypres Rallisi 1.Gün Genel Klasman
1 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) 49m50.4s
2 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +2.5s
3 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +13.7s
4 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +37.3s
5 Craig Breen/Paul Nagle (Ford Puma Rally1 HYBRID) +56.1s
6 Gus Greensmith/Jonas Andersson (Ford Puma Rally1 HYBRID) +1m34.5s
7 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +2m01.2s
8 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +2m09.5s
9 Stéphane Lefebvre/Andy Malfoy (Citroën C3 Rally2) +3m41.4s
10 Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Škoda Fabia Rally2 evo) +3m56.9s

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top