Arılar ne anlatıyor?..

Belki de çok konu harici… Bir tek resimdeki Ferrari arı ile ilgili ama… İnanın arılar bize çok şey anlatıyor çok. Uçuşu, taşıması, döllemesi, gezmesi, iğnesi, dışkısı, üstüne yapışanı, yuvası, ürettikleri ile her tarafı ile faydalı eşsiz bir canlı arı. Eşsiz. Müthiş ritüelleri de var. Kraliçe kovandan çıktığında, oğul verdiğinde, taşınmaya karar verdiklerinde yaptıkları tören şaşırtıcı gerçekten. İzledikçe insan ilham alıp, yeni şeyler öğreniyor. Hâlâ neye sinirlenip saldırdıklarını tam olarak keşfedemedim. Büyük ihtimâl, tehdit algılayınca saldırgan oluyorlar ama bu kadarla kısıtlı değil. Fosil yakıt kokusu, gürültü, ter kokusu, saçındaki şampuan, çamaşır yumuşatıcı parfümü bile bu canlıları sinirli yapabiliyor…

Fakat ana konum bu değil. Çoğu yerde benzeri özelliklerde doğan bir gelişme oldu. Arılar, ansızın kovanını bırakıp gitti. Çoğu üretici öldü diyor ama kovanlar boşaldı özetle. Hepsi de balını yiyip gitmiş ne hikmetse?.. Çok şaşırtıcı, çok extrem bir durum bu. Kooperatif ve üretici birliklerine üye olanlarda bu durum yok. Araştırınca, devletten şeker ithâl etme izini alıp yurt dışından ucuz şeker getirttiklerini öğrendim, şaşırdım?.. Arıcının şekerle işi belli dönemlerde olur. O da tonlarca değil. Kanaatim, organize arıcıların arıyı şekerle besledikleri yönünde. Yoksa tonlarca şekeri ne yapsın?.. Bu üretim şekli ne derece doğru, siz karar verin.

Bu yaz olanlar sadece arılar ile kısıtlı değil elbette. Çok yaygın bir sorun da “işçi bulamama” ülkemizde. Kuzeyde ve güneyde, kimle ama kimle konuşsam “işçi bulamıyoruz” diyor. Pekiyi, iş var mı diyorum. Hepsi de “var” diyor. Mevcut ortam bu. Bu raddeye geldik. Merak edip bazı gençlerle konuştum. “Çalışmam” diyor. Kendi tercihidir. Ama TM iş gücümüz yok gibi?… Kendi kendime diyorum ki?.. Arılar ve işçiler birleşip aynı dönemde ortadan kaybolmaları tesadüf mü?.. Yoksa, geçmişin hesabı bu gün mü soruluyor?.. Kim bilir?.. Zamanla nerede hata yaptığımızı göreceğiz belki?.. Yeter ki heba olmayalım. Helâk düşmeyelim. Ne dersiniz?..

Nurican Hızır 12 Ağustos 2022 14:14

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top