Otokrosa kadın damgası

Aydın Otomobil Kulübü (Ayosk) tarafından İzmir’in Menemen ilçesi Seyrek mevkiinde bulunan yerleşik otokros parkurunda düzenlenen 2022 Ege Kupası’nın 3’ncü ayak yarışında favoriler zorlanmadı. Üç kategoride toplam 23 sporcunu mücadele ettiği yarışta, sporcular birbirlerinden daha çok 35 dereceyi geçen aşırı sıcaklara karşı zorlu sınav verdiler. Öğleden sonra yapılan iki farklı yarış sonunda, K1’DE Kemal Çetinkaya (Fiesta R1), K2’de Hakan Akman (Palio), Kadınlar kategorisinde ise Serap Kotan (Alfa Romeo) rakiplerinin arasından sıyrılarak günün sonunda 1’ncilik kupalarına uzanmayı başardılar. Toplam beş kadın sporcunun rekabete renk kattığı otokrosta İzmir’in şampiyon kadın sporcusu Yasemin Erkli lastik problemi yaşamasına karşın 2’nci, İzmir’de körüklü otobüs kullanan Nurdan Bigeç 3’ncü olarak eve kupayla döndüler.

Yedi sporcunun yer aldığı K1’de zirve rekabeti, İzmir’in ulusal ralli sporcuları arasında yaşandı. Ege Asal Motor Spor brandingli Fiesta R1’i ile Kemal Çetinkaya, öğleden önce yapılan antrenmanlarda 42.22 ile parkurun en iyi zamanını kaydederek günün seyri konusunda ipucu verdi. Aydın Milletvekili otomobil sporcusu Bekir Kuvvet Erim, Palio’su ile yaptığı 46.43’lük antrenman zamanı ile Kemal’in en yakın takipçisi oldu. 35 dereceyi bulan sıcaklığı ile adeta kavrulan İzmir’de tulumları ile birlikte araç içinin aşırı sıcak ortamında performanslarını sergilerken sıvı ve kilo kaybı yaşayan sporcular arasında parkura 1 kapı numarası ile ilk çıkan vekil sporcu Bekir Kuvvet Erim, ilk yarışta beş tur sonunda toplamda 4.10.53’lük zamanıyla damalıyı gördü. Ardından Fiesta’sı ile parkura çıkan Kemal Çetinkaya, 4.07.12’lik toplam zamanıyla ilk yarışta K1’in zirvesini ele geçirdi.

Palio’su ile Seyrek’te sergilediği performansla dikkat çeken genç sporcu Erdem Köse, iki tekere kalkan Palio’su takladan çevirmeyi başararak hem yürek hoplattı, hem de alkış aldı. Köse, 4.14.56’lık toplam zamanıyla da 3’ncü olarak ilk yarışında podyumda kendisine yer buldu. Türkiye Ulusal ralli şampiyonasında Ege Asal Metal sponsorluğunda yarışmakta olan Kemal Çetinkaya’nın kopilotu Tolga Tezeken, rallilerde sağ koltukta görev yaptığı Fiesta R1’in direksiyonunda pilotunun da aralarında olduğu altı rakibe karşı zorlu bir sınav verdi. Kemal’in 4,2 saniye ardında damalı görev Tolga, ilk yarışta podyumun hemen dibinde 4’üncü olarak yer aldı. Palio’ların ağırlıkta olduğu Seyrek parkurunda Rover’ı ile dikkat çeken Mehmet Canseven, finiş görmek için temkini elden bırakmadığı ilk yarışta genç rakibi Enes Tandoğan’ın iki saniye önünde beşinci sırada finiş görürken, K1’de ilk yarışın tek abandonesi Bedri Kol oldu ve Palio’su ile spin attıktan hemen sonra askıda kalıp kurtulamayınca DNF olarak ilk yarışta çekici sırtında servis alanına döndü.

Onbir sporcu ile en kalabalık katılımın gerçekleştiği K2’de tecrübe ile gencin yakın rekabetine bayanlar renk kattı. Ayosk Başkanı İzmir’in duayen rallicisi Mithat Diker, Plio’su ile K2’de genç rakibi Hakan Akman’la zirve için kapıştı. Mithat Diker, günün ilk yarışında 4.08.34 ile K2’de en iyi ikinci zamana imzasını atarken, Hakan Akman 4.02.96 ile ilk yarışta tüm sporcular arasında en iyi toplam zamanı kaydetti. Beş kadın sporcunun rekabetleri ile renk kattıkları K2’de, Alfa Romeo’su ile Ülkü Motorspor pilotu  Serap Kotan, 4.30.62 ile K2’de podyumun üçüncü basamağına çıkarken, ikinci turunda spin atıp stop eden Alfa’sının yeniden çalışması ve yarışa geri dönmesi sırasında saniyeler kaybetmesine karşın elde ettiği üçüncülükle sadece hemcinslerinden değil, tüm sporculardan fazlasıyla övgü aldı. Kadın sporcuların diğer bir iddialı ismi İzmirli kadın şampiyon Yasemin Erikli de şanssız bir gününde idi ve ilk yarıştaka parkurdaki mücadelesi sırasında Palio’sunun yine ön sol lastiği patladı ama başarılı sporcu kalan turları jant üstünde tamamlamayı ve K2’de podyumun hemen ardından dördüncülüğe almayı başardı.

Seyrek’teki Panaztepe Otokrosu’nda aşırı sıcak, toz ve rüzgara karşın yaşanan rekabetlerin en renklisi kadınlar kategorisinde izlendi. Beş kadın sporcu podyum ve zirveye gözlerini diktiler ve gün boyunca hemcinsleri sporcuların performansları, sorunları ve zamanları ile yakından ilgilendiler. Dört Palio’ya karşı tek Alfa Romeo ile mücadele eden Ülkü Motorspor’un sporcusu Serap Koton, ilk yarışta zirvenin ilk basamağına yerleşirken, 10 saniye ardından Yasemin Erikli ikinci en iyi zamanı, artı 8 saniye farkla da Nurdan Bigeç kariyerinin ikinci yarışında podyumun üçüncü basamağını kaptı. Seyrek’te sezonun üçüncü otokrosunda ilk kez parkura çıkan kadın sporcu Sümeyye Ayan, kendisi bu sporla ve Ayosk’un Başkanı Mithat Diker ile tanıştıran ulusal ralli sporcusu Levent Şapçılar’ın koçluğunda parkurlara hızlı bir giriş yaptı, fakat ilk sınavında zamanı beklenenden daha düşük oldu ve podyumun ardından dördüncülüğe yerleşti. Ege Kupası’nda bu sezon bundan önceki ayağında parkurlarla tanışan Faslı kadın sporcu Hassania Aktaş ise + 6 saniye farkla kadınlar kupasında günün ilk yarışında 6’ncı sırada finiş gördü. ,

Öğleden sonra yapılan günün ikinci yarışında kategorilerin ilk basamakları değişmedi. K1’de Kemal Çetinkaya, K2’de Hakan Akman, Kadınlar Kupası’nda Serap Kotan, günün ikinci yarışında da rakiplerini yine arkalarına alarak evlerine çifte birincilik kupası ile döndüler.  K1’de Kemal Çetinkaya, ilk yarıştaki zamanını 5 saniye iyileştirirken, Hakan Akman ikinci yarışta 16 salise daha geç damalı gördü ama zirveyi bırakmadı. İlk yarışında attığı spin ve kaybettiği zamanlara karşın kazanan Serap Kotan, ikinci yarışta bu kez hem spin atmadı hem de zamanını 15 saniye daha iyileştirerek kadın rakipleri ile arasındaki farkı daha da açtı. K1’de genç sporcu Erdem Köse 7 saniye daha hızlı zaman yaptı ve vekil sporcumuz Kuvvet Erim’i bu kez geçerek ikinci yarışta ikincilik kupasını kaldırdı. Erim’in ardından Tolga Tezeken bir kez daha dördüncü olarak finiş görürken, Mehmet Canseven Rover’ı ile yine beşinci sırada finiş görerek kupa için 11 puan daha sırtladı. Genç sporcu Enes Tandoğan, ikini yarışta zamanını dört saniye geç tamamlarken, ilk yarışta spin atıp DNF olan Bedri Kol, ikinci yarışta yeni sponsoru logistik firması ile dokuz puan sahibi oldu. K2’de ilk yarışı kazanan rakibi ikinci yarışta bir saniye daha geç zamanla turlarını tamamlamış olmasına karşın, ilk yarıştaki kendi zamanını üç saniye daha iyileştiren Mithat Diker, iki saniye farkla ikinci yarıştan da K2 ikincisi olarak ayrıldı. K2’de Serap Kotan çeyrek dakika daha hızlandı, O’nu 18 saniye daha hızlanan Yasemin Erikli ve  5 saniye daha hızlanan Nurdan Bigeç izlediler. Sümeyye Ayan de ikinci yarışta 9 saniye daha erken damalı gördü.

Günün sürpriz abandonesi Erdal Oral’dı. Tecrübeli sporcu Oral’ın şanzıman problemi yaşayan Palio’su parkurdan çekici sırtında servis alanına getirildi. Bu yarış öncesinde Ege Asal Motorspor’da gerçekleşen görev değişimi sonrasında Takım Direktörü olan Celal Şakrak’ın oğlu Mert Şakrak, 4.27.93 ile sekizinci sırada tamamladığı kariyerinin ilk yarışından sonra günün ikinci yarışında abandone olarak aynı gün sporun iki farklı yüzü ile de tanışmış oldu. Faslı kadın sporcu Hassania Aktaş’ın Palio’su ikinci yarışta elektrik sorunu yaşayınca beş turu tamamlayamadı. Baba oğul Cem Yudulmaz’lar, Corsa’larındaki aks problemi nedeniyle şanssız bir hafta sonu yaşadılar. Ege Asal Motorsport’ta Celal Şakrak’ın yardımcısı olarak görev üstlenen Nusret Bayrakdar, takımın Mk2 Escort’u ile parkura çıkacaktı. İzmirli rahmetli rallici Necip İrde’nin yeğeni ve kopilotu olan Nusret’in direksiyonda gazlama sevdası Mk2’nin conta yakması sonrası gerçekleşemedi. Nusret Bayrakdar, takım direktörü yardımcılığı görevi için üstündeki tulumunu çıkarmadan yakıcı sıcak altında gün boyunca koşturdu, kimi takım sporcuların antrenmanlarında sağ koltukta oturup tecrübelerini aktardı. Yarışların tamamlanmasından sonra parkurda düzenlenen ve Menemen Belediyesi Gençlik Eğitim ve Spor Kulübü Başkanı ve Belediye Meclis Üyesi Murat Ünsal’In da katıldığı ödül töreninde podyuma çıkan sporculara kupaların yanı sıra birer kedi maskotu verilmesi günün sürprizi oldu. Ege Kupası’nda dördüncü ayak sprint ralli, kupa tırmanma yarışı ile tamamlanacak. | Aydın Hoşgör, Ralli Ajansı, 25 Temmuz 2022 – son güncelleme : 21.51

Yarışın fotoğraf galerisi ilerleyen saatlerde ajansta olacak.

TABLOYU EKRANINIZDA BÜYÜTMEK İÇİN ÜZERİNİ TIKLAYINIZ

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top