Fransa’da Mercedes’den 2/2

Formula 1 sezonu Fransa GP ile devam ediyor. Son dünya şampiyonu Max Verstappen’in galibiyeti aldığı yarışta Mercedes pilotları Lewis Hamilton önderliğinde 2 ve 3’üncü sırada podyum gördü. Bugün Formula 1 kariyerinin 300’üncü yarışına çıkan ve günü podyumda noktalayan Lewis Hamilton güne damgasını vuran isim oldu. Yarışı poleden başlayıp 18 tur boyunca lider giden Ferrari pilotu Charles Leclerc ise yarış dışı kalarak şampiyonada Verstappen’in arayı açmasına fırsat verdi. Güç ünitesi sebebiyle 10 sıra grid cezasıyla yarışa başlayan Carlos Sainz ise günü beşinci sırada noktaladı. Formula 1 sezonu önümdeki hafta Hırvatistan’da devam edecek. 

Yedi kez dünya şampiyonu Lewis Hamilton’ın 300’üncü yarışına çıktığı Paul Ricard pistinde pole pozisyonunda Charles Leclerc ile Ferrari, hemen arkasında son dünya şampiyonu Max Verstappen vardı. Leclerc’in takım arkadaşı Carlos Sainz yeni güç ünitesine geçiş yaptığı için 10 sıra grid cezasıyla 19’uncu sırada start aldı.

İlk 10 tur | Startla birlikte Leclerc içe kapandı ve liderliği kaptırmadı. Hamilton, Perez’i geçerek startta üçüncü sıraya yükseldi. İlk turda Esteban Ocon ve Yuki Tsunoda temas yaşadı ve Tsunoda spin attı. Kısa süreli sarı bayrakların ardından Tsunoda yarışa son sırada devam etti. Ocon’a bu temastan ötürü 5 saniye ceza geldi. Birkaç tur boyunca Verstappen liderlik için Leclerc’e çok yaklaşsa da umduğunu bulamadı ve fark açıldı. İlk on turun sonuna gelindiğinde sıralama Leclerc, Verstappen, Hamilton, Perez ve Russell şeklindeydi. Sainz ve Magnussen ilk turlarda en çok sıra kazanan isimlerdi ve yedi sıra kazandılar.

11-20. Tur | Pilotlardan ilk pit stoplar gelmeye başladı. Verstappen de pite giren isimlerdendi ve yedinci sıraya geriledi. İki tur sonra lider götürdüğü yarışta Charles Leclerc 11’inci virajda muhtemel gaz pedalı sorunu sebebiyle spin attı ve bariyerlere çarptı. Leclerc’in yarış dışı olduğu ve güvenlik aracının çıktığı yarışta bütün pilotlar piti akın etti. Yarışın yeni sıralaması Verstappen, Hamilton, Perez, Russell ve Alonso şeklindeydi. 20’nci turdan itibaren yarış kaldığı yerden devam etti.

21-30. Tur | İlk turda yaşadığı temasın ardından Yuki Tsunoda da pite gelerek yarışı bıraktı. 22’nci turda Schumacher ve Zhou temas yaşadı ve Schumacher spin attı. Pite gelerek ön kanat değişikliği yapan Zhou’ya kazaya sebep olduğu için 5 saniye ceza geldi. Bir diğer zaman cezası alan isim ise Carlos Sainz oldu. Pit yolunda Alexander Albon’un önüne kazaya sebep olacak şekilde çıktığı için Sainz’a da 5 saniye ceza geldi. Bu sırada virajı kaçıran Pierre Gasly kaçış alanına girdi ve Fransız pilot 15’inci sıraya kadar düştü. 30’uncu turda George Russell’ı geride bırakan Carlos Sainz dördüncü sıraya yükseldi. İlk otuz turun sonuna gelindiğinde sıralama Verstappen, Hamilton, Perez, Sainz ve Russell şeklindeydi.

31-40. Tur | 38’inci turda Nicholas Latifi ve Kevin Magnussen temas yaşadı. Spin atan Latifi kısa süreli bayraklara neden oldu. Magnussen ise pite gelerek yarışı bıraktı. Son 25 tura girilirken sıralama yine Verstappen, Hamilton, Perez, Sainz ve Russell şeklindeydi.

41-50. Tur | Sainz üçüncülük için Perez’i zorlarken Ferrari ekibi Sainz’ı pite çağırdı. Ancak Sainz ‘şimdi değil’ diyerek pistte kaldı ve Perez’i geçerek üçüncülüğe yükseldi. Turun sonunda pite giren Sainz 5 saniye cezasını tamamladı ve dokuzuncu sırada yarışa devam etti. Magnussen ile teması sonrası Latifi de pite gelerek yarışı bıraktı. 48’inci turda Russell Sainz’ı geçerek dördüncülüğe yükselirken Guanyu Zhou araçını kenara çekti ve yarışı bıraktı.

Son 5 tur | Sanal güvenlik aracının ardından yarış son dört tur kala tekrar başladı hemen başlar başlamaz Russell Perez’i geçti ve bu hızlı atak ona podyumu kazandırdı. 15 aracın damalıyı görebildiği yarışta Red Bull’un son dünya şampiyonu pilotu Max Verstappen galibiyeti elde etti. Bugün Formula 1 kariyerinin 300’üncü yarışına çıkan Lewis Hamilton, Verstappen’in 10.133 saniye gerisinde ikinci sırada podyumu gördü. Mercedes’lerin ikide iki yaptığı yarışın ardından gözler Hırvatistan’a çevrildi.

Sinem HOŞGÖR 24 Temmuz 2022 17:18

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top