“Şampiyonluk için savaşıyoruz”

Estonya’daki WRC randevusu tamamlandıktan sonra, podyuma çıkan isimler ve takım sorumluları yapılan basın toplantısında soruları yanıtlarken görüşlerini paylaştılar. FIA tarafından yayınlanan basın toplantısında yer alan podyumdaki ralliciler Kalle Rovanpera, Elfyn Evans ve Ott Tanak ile TGR sorumlusu Jari Matti Latvala ile WRC2 kazananı Mikkelsen ve WRC3 galibi Sami Pajari’nın sorulara verdikleri yanıtlar şu şekildeydi.

Kalle, geçen yılın ilk WRC galibiyetinin büyüsünü yeniden yaratıyorsun. Etaplar nasıldı?
KR: Genel olarak, tabii ki güzel bir hafta sonuydu. Yolları açarken rakiplerle en başından beri büyük mücadele oldu. Elfyn de her zaman oradaydı ve baskı yapıyordu. Güzel bir hafta sonu, düzgün bir ralli sürüşü ve güzel etaplardı.

Şartlar hakkında ne düşünüyorsun?
KR: Sanırım daha önce başka hiçbir yerde böyle yağmur görmemiştim. Ne zaman ara versek ya da yol ayrımı yapsak gün ışığı varmış gibi görünüyordu ve ardından start çizgisinde sürekli yağmur yağıyordu. Şartlar birkaç kez oldukça aşırıydı.

Etkileyici son etap oldu. Beş puan almak, etaptan önce bir plan mıydı?
KR: Daha önce şiddetli yağmur yağdığını ancak son arabalar için bunun daha az olduğunu gördüm. Etaba başlamak için iyi bir pozisyona sahip olma şansımız olduğunu biliyordum. Sonra bunun için zorladım ve zaman iyiydi.

O etap dışarısı nasıldı? Bu zor koşullarda sıcak anlar yaşadın mı?
KR: Tabii ki bu koşullarda biraz yarım yamalak ve pekiyi olmayan bazı durumlar oluyor ama genel olarak, zamanı ve o anları düşündüğümde, pek fazla anım olmadı. Sürüşten oldukça memnundum ve yine de tempoyu oldukça iyi yönetiyordum.

Bu yıl şampiyonluk için ne düşünüyorsun?
KR: Düşünmek zorundayız. İyi bir puanımız var, elbette gidilecek bazı yarışlar var ama bunun için savaşmaya çalışıyoruz.

Elfyn, performansından memnun musun?
EE: İkinci bitirdiğinizde asla tam anlamıyla mutlu olamazsınız. Buraya kadar kolay bir sezon olmadı elbette, yine iyi puanlar ama dediğim gibi, iki bölümden oluşan bir hikaye. En azından, tekrar podyuma çıktığım için mutluyum, daha rekabetçi olamadığım için hayal kırıklığına uğradım.

Sabah ‘kuru’ ve öğleden sonra ‘farklı’ koşullara alışmak ne kadar zordu?
EE: Herkes için aşağı yukarı aynı, ya da en azından herkes için şartlar değişiyordu. Günün sonunda, denemek ve uyum sağlamak zorundayız, hafta sonu bazı bölümlerde zordu.

Kalle lider, şampiyonluk hakkında ne düşünüyorsun?
EE: Zaten oldukça uzun bir süredir lider ve daha da uzadı. Daha önce de belirttiğim gibi, yaklaşımımızı değiştirmiyor, her ralliye elimizden gelenin en iyisini ve tabii ki takımımız için gidiyoruz.

Bir sonraki ralli, geçen yıl kazandığın Finlandiya. Sabırsızlıkla mı bekliyorsun? Kalle kesinlikle kazanmak isteyecektir. Onu durdurmaya ne kadar heveslisin?
EE: Oldukça hevesli, bekleyip nasıl gittiğini görelim. Her zaman harika bir yarıştır. Her zaman çok keyif alabilirsiniz ve bu, takvimde en sevdiğim olmasa da her zaman en sevdiğim ralli.

Ott, bu senin evde yine bir podyum oldu. Hâlâ sahip olduklarınızdan memnun musun yoksa hüsrana mı uğradın mı?
OT: Elimizdekilerle elimizden gelenin en iyisini yaptık. Yine de öndeki iki ekip çok uzaktaydı ama sonunda bazı puanlar kazandık ve üç araba da biraz mesafe kat etti.

i20 otomobil geliştirmesi devam ediyor. Finlandiya için işlerin farklı olabileceğinden ne kadar eminsin?
OT: Bakalım. Eminim bir şeylere tepki verebiliriz ama bunlar daha çok derin ayrıntılar ve teknik konular. Geçen yıl takım direktörü değiştiğinden beri tüm bu yıllar bizim için zorlu geçti. Çok zor bir zaman oldu ve dünyadaki kriz ve düzenlemelerin geç gelmesi ile kesinlikle güçlü bir lidere ihtiyacımız var. Çalışma devam ediyor ve olacak ve Hyundai’yi ait olduğu yere götürmek ve Toyota’larla savaşmak için çalışmaya devam edeceğiz. Ama kesinlikle şu anda çok güçlüler, gelişiyorlar ve hızlı hareket ediyorlar. Bu büyük bir iş.

Bunu tersine çevirmenin mümkün mü? Bazı insanlar sizin veya Hyundai’nin devam edip etmediğinizi sorguluyor. Hyundai’nin WRC’de devam edeceğinden emin misin?
OT: Hyundai kesinlikle devam edecek, Kore’den büyük destek var. Elbette herkes çok şey istedi, ancak genel yapıda bazı çok basit değişikliklere ihtiyacı olduğunu söyleyelim. Üzerinde çalışıyoruz, bu yıl zor görünüyor ama uzun vadede spor için de önemli, geri dönüyoruz.

Hava durumu ralliyi sizin için ne kadar zorlaştırdı?
OT: Kalle’nin az önce söylediği gibi, bu tür bir değişen hava görmedik. Hep yağmur yağan Galler’e gittik. Bu şekilde duş almak ve zaman zaman karşılaştığımız yağmurun şiddeti. Estonya’da daha önce hiç böyle bir ralli olmamıştı.

Koşullar ne kadar zorlayıcıydı?
OT: Çok zorlayıcıydı, bir sonraki etabın nasıl olacağını ve çamurun nerede olduğunu asla bilemezdiniz, yüzey ve hava sürekli değişiyor, farklı yerler farklı miktarda su alıyordu, zor bir işti.

Jari-Matti, bir takım olarak sonuçtan ne kadar memnunsun?
J-ML: Daha memnun olamazdım, ilk altıda dört Toyota vardı. Bu hızlı, akıcı bir olaydı. Bu yıl İsveç te hızlıydı ve aldık, ancak bu ilk kez topraktaydı. Aracın performansının orada olduğunu erkenden görebiliyorduk, bu yüzden mutluyduk. Sürücülerimiz gerçekten oyunun zirvesindeydi. Koşullar için, eski bir sürücü olarak söyleyebilirim ki, rahat değildi; sürekli değişen tutuş seviyeleri. Yaz olduğunu düşündüğünüz bir ralliyi kazanmak ve yol tutuşun basit olması.. Zor bir hafta sonuydu ama mükemmel bir iş çıkardılar, şartlar zorlaştığında Kalle daha güçlü görünüyor.

Power Stage hakkında ne düşünüyorsun? O an aklınızdan neler geçiyordu?
J-ML: Aklımdan birçok şey geçti. İlk arabaların geçtiğini gördüğümüzde, bunun bizim arabalarımız için iyi olmayacağını düşündüm. Mikkelsen’in kazanacağını düşündük ve şansımız yoktu. Daha iyi görünüyordu, Elfyn’i izledikten sonra Kalle’nin bunu kabul edeceğini düşündüm, ama daha hızlı olamayacaktı. Sonra bir daha hiçbir şey söylemeyeceğimi düşündüm. Powerstage’in ne sıklıkla 20 saniyeden fazla kazanıldığını bilmiyorum. Tamam, şartlar çok özeldi ve şartlar iyiye gidiyordu, gelişiyordu. Yine de bir ralliye liderlik etmek için bu riskleri alacak birçok sürücü olduğunu söyleyebilirim, Kalle buna hazırdı. Tüm sürücülerimiz harika bir iş çıkardı çünkü hepsi Power Stage noktalarındaydı.

-Kalle’nin şampiyonluk ilanı sence ne zaman mümkün?
J-ML: 80 puandan fazla önde, yani üç ralliye çıkabilir. Neredeyse üç ralli. Sanırım Akropolis’te olacak.

-Ott, Finlandiya’ya bakıyor, tutarlı koşullarda savaşma şansınızın daha iyi olduğunu düşünüyor musun?
OT: Bir bakıma doğru, ama sanki Cuma günü 100 metre finalini koştuğumda bu adamlar ısınıyordu, yani bu bir tür seviye.

-Hyundai’nin size sunabileceklerinin sınırında mısınız?
OT:Çok şey kaçırdık, üzerinde çalışacağız. İnşallah biraz daha yaklaşırız. Onlarla eşleşmek biraz ulaşılmaz gibi.

FIA WRC2 ŞAMPİYONASI

Andreas, burada büyük puanlara ihtiyacın vardı ve aldın. Teemu Suninen ile olan büyük savaştan sonra ne kadar yorgunsun?
AM: Bütün hafta sonu büyük bir savaş oldu, Lindholm da hata yapana kadar oradaydı. Etaplar sırasında dinlenmek veya nefes almak için zaman yoktu. Koşullar sürekli değişiyordu, bu yüzden her yol detayına çok dikkat etmeniz gerekiyor. Kolay bir hafta sonu değildi. Bunun da ötesinde, Teemu süper iyi sürdü, bu yüzden gerçekten iyi bir tempoya sahip olmamız ve önde kalmak için zorlamamız gerekiyordu. Bu sabah kontrol etmeye çalıştım ama Teemu yağmurda şaşırtıcı derecede hızlı gitti ve çok zaman kazandı. Son aşamada, düz gitmeye karar verdik ve gerçekten maksimum puana ihtiyacımız vardı. Biz başardık ve bu büyük bir başarıydı.

Teemu sana oldukça yakınlaştığı için o son etap ne kadar yoğundu?
TS: Dürüst olmak gerekirse, startta biraz kızgındım çünkü bu yıl şu ana kadar WRC2’nin lideri ilk değil üçüncü başladı ve şimdi aniden yolda birinci oldum. Büyük bir suda kızaklama olacağından korktum. Sonunda, yola ilk bizim çıkmamız iyi oldu. Yarı yolda, arkadakilerin bizden daha fazla yağmur yağdığı şiddetli sağanak havaya denk geldik. Bu yüzden arkadaki insanlar için nasıl olduğunu hayal edebiliyorum. Ama elimizden gelenin en iyisini yaptık, onda birini daha orada bırakmadım. Düz olmak zorunda idik. Teemu’nun zorlayacağını biliyorduk. Çok ihtiyaç duyulan bir zaferdi. Çılgın bir son etap, bir daha yapmamı isteme benden.

Bu yıl iki kez kaldın. Baskı devam ediyor mu?
Önümüzde iki ralli var. Yani, son iki sonuca bakmak sinir bozucu, şimdiye kadar beşte beş galibiyet alıp şampiyon olabilirdik. Ancak kazanma şansına sahip olmak için son iki rallide mükemmel olmamız gerekiyor. Henüz hangi rallileri yapacağımıza karar vermedik, belli ki ertelenen yeni Skoda’yı bekliyoruz. Şimdi takımla oturup ne yapacağımıza karar vermeliyim çünkü bu rallinin sonuçlarını görmeliydik.

Yeni Skoda’yı ne zaman iş başında göreceğiz?
Finlandiya’da olmayacak ama ondan sonra bir rallide görmeyi umuyoruz.

FIA WRC3 ŞAMPİYONASI

-Tebrikler! Bu hafta sonu etkileyici bir galibiyet oldu. Nasıl hissediyorsun?
SP: Şu an için büyük bir rahatlama oldu, bir şekilde tüm hafta sonu stresliydi. Artık oldu ve bitti. Gerçekten iyi gitti, sonuç gerçekten iyiydi ve şampiyonluk için iyi görünüyor. Gerçekten mutlu.

-Bu hafta sonu el freni veya şanzıman gibi bazı sorunlarınız oldu..
SP: Bazı sorunlarımız evet. Yoldaki sorunları çözemedim, bu yüzden ayak boyunca acı çekmek zorunda kaldık. Rakipler serviste tamir ettiler. Son gün araba iyiydi. Rallilerde böyledir ve bazen hayatta kalmanız gerekir.

Şampiyonluk, pilotlar arasında çok yakın. Yunanistan gibi çift puanlı zorlu bir ralliye nasıl yaklaşırsın?
Belki daha az düşünürsen daha iyi olur. Bence durum geçen seneye çok benziyor, son ralliyi kazanan şampiyon oluyor. Sadece bunun için gitmeniz ve sonra nasıl gittiğini görmeniz gerekiyor. Yunanistan kesinlikle hayatta kalmakla ilgili bir ralli, en hızlı olmak değil, bu yüzden herkes için büyük bir meydan okuma olacak.

Geçen yıl hava kuru ve güneşliydi. Bugün oradaki koşullar hakkında ne düşünüyorsun?
SP: Dürüst olmak gerekirse, geçen yıldan daha zor değildi. Tamam, bence sonuca bakılırsa durum bizim için oldukça uzun süre oldukça iyiydi, geçen seneye benzer. Yarıdan önde gidiyordum, fark oldukça büyüktü. Hızınızı değiştirmeniz ve aptalca bir şey yapmamanız gerektiğinde zihinsel olarak daha da zor ve zor olduğunu söyleyebilirim, o zaman en hızlı olmanıza gerek yok. Bu büyük bir zorluk, ama kendim için sorun değil, bu durumlarda akıllı olabileceğimi ve gelecekte daha güçlü olabileceğimi görmek güzel ve olumlu şeyler. Hava çok çılgındı, diyelim ki etap sonunda, diğer zamanları bilmeden, 20 saniye mi kaybettiniz yoksa 20 saniye mi kazandınız bilmiyorsunuz. Her viraj çok zordu.

-Seni kovalayan Robert Virves hakkında ne kadar düşündün?
SP: Belki biraz, ama yine de öyle olduğunu söyleyebilirim, güne başladığımızda Jon Armstrong ve Robert da oldukça yakındı. Robert, Jon’u geçti, diyelim ki, yaptıklarına odaklanmıyordum, sadece iyi bir ritim tutmaya çalıştım ve yine de bir şekilde zamana baktım. Sabah döngüsü bizim için gerçekten iyiydi, kuru zeminde iyi bir hızdaydım ve eğleniyordum. Yağmur yağdığında daha zordu. | 18 Temmuz 2022 : 08.55

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top