Estonya’da ilk lider Lappi

Tartu’daki servis parkının yakınında kısa bir süper özel etap ile başlayan Estonya Rallisi’ni ilk yedi sürücü bir saniyeden daha kısa bir farklarla sıralandılar. Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen ikilisi Perşembe günü erken saatlerde, yüksek hızlı toprak etaplar için araç kurulumunda son ayarlamalar yapma şansı veren shakedown etabında GR YARIS Rally1 HYBRID ile eniyi 3’ncü zamanı kaydederken, shakedown etabının en hızlı ismi Lappi oldu. Ekip otomobilin mutlak performansını iyileştirmeye çalışırken motor yükseltmesi ve revize edilmiş bir arka kanat aldı. Shakedown’daki ıslak koşullar, ralli için daha fazla yağmur beklendiği için sürücülere nemli yollara tutunma fırsatı verdi. Esapekka Lappi, dördüncü ve son geçişiyle en iyi zamanı kaydetti, Kalle Rovanpera üçüncü ve Elfyn Evans beşinci oldu. Tartu’da bir tören başlangıcının ardından, rekabet eylemi geçen yılın tersi yönde koşulan 1.66 kilometrelik süper özel yarışla başladı. Rovanperä, ikinci en hızlı zamanı, hızdan sadece 0.1 saniye uzakta, Evans ise üçüncü sırada saniyenin onda biri kadar geride bıraktı. Lappi, ilk 0,7 saniye ile altıncı olurken, Takamoto Katsuta, TGR WRT Yeni Nesil girişinde en hızlı sürenin sadece 0,9 saniye gerisinde ve sadece 0,9 saniye gerideydi.

Takım direktörü Jari-Matti Latvala “Bence herkes, Rally1 araçlarıyla gerçekten hızlı çakıllı yollarda yapılan ilk ralliyi dört gözle bekliyordu. Tüm arabalarımızın ilk etapta olması ve hepsinin bir saniye içinde olması harika. Daha bu sabah silkelendik, sürücülerimizden umut verici anlar gördük, ancak yarın yarış başlayana kadar nerede olduğumuzu gerçekten bilemeyeceğiz. O zaman bile, ne kadar yağmur yağdığına ve ne zaman geldiğine bağlı olarak hava büyük bir rol oynayabilir. Küçük bir yağmur bile size biraz daha fazla yol tutuşu sağlayabilir, ancak şiddetli yağmur, özellikle yollar zaten tekerlek izleriyle doluyken ikinci geçiş için düşerse, onu çok zorlaştırabilir” dedi. Elfyn ilk gün sonunda yaptığı açıklamada “Bu geceki ralliyi başlatmak için kısa bir etap oldu ama çok virajlı ve kayalarla kaplıydı, bu yüzden kesin olmaya çalışmalıydık. Bu sabah sallama iyiydi. Yağmur yağdı ve bu koşullarda gerçekten test yapmadık, ancak ilk koşudan hemen sonra oldukça rahat hissettim. Bu yüksek hızlı yarışları yapmak her zaman heyecan vericidir ancak yine de otomobille ilgili bazı öğrenmeler olacaktır. Hava da oldukça kararsız görünüyor ve etapların nasıl etkileneceğini bilmek oldukça zor” dedi.

Kalle Rovanpera ise “İlk etapta ralliye iyi bir başlangıç ​​yapmak güzel. Burada her zaman Finlandiya’dan ve Estonya’dan çok sayıda seyirci var ve hepsini görmek harika. Shakedown’da, daha ilk geçişten itibaren arabada iyi bir his vardı. Bu araçla ilk hızlı çakıl rallimize girmek ve diğerlerine kıyasla ne kadar hızlı olduğumuzu görmek heyecan verici. Yarın havanın biraz ıslak ya da nemli olması umurumda değil çünkü yola ilk çıkmamız bizim için biraz daha iyi olabilir, ama görünüşe göre hava oldukça tahmin edilemez olacak” dedi. Esapekka Lappi ise “bu rallinin başlangıcı, bu kadar çok insanla her zaman harika, büyük bir gösteri. İlk etap yavaş ve teknikti ve virajların içinde ve dışında çok sayıda kayaya dikkat etmeniz gerekiyordu. Diğer aşamalardan tamamen farklı, ancak bu bölümü hafta sonu birkaç kez yapacağız, bu yüzden doğru yapabilmeniz gerekiyor. Shakedown’da içimde iyi bir his vardı: Gerek olmadığı için araçtaki ayarları çok değiştirmedik. Hava koşulları nedeniyle yol tutuş seviyesinin birçok kez değişeceğini ve ralli sırasında birçok sürprizin olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Estonya’da bugün (Cuma) dört etaptan oluşan iki ayakta toplam 139.18 km ile rallinin en uzun günü yapılacak. Ayak, Tartu’nun kuzeyinde Peipsiaare (24,35 km ile hafta sonunun en uzun etabı) ve Mustvee ile başlar, ardından güneyde Raanitsa ve Vastsemoisa geliyor. ­| TGR, 15 Temmuz 2022, 09.52

Estonya Rallisi 1. Gün Genel Klasman
1 Craig Breen/Paul Nagle (Ford Puma Rally1 HYBRID) 1m38.7s
2 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +0.1s
3 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +0,2s
4 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +0,3s
5 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +0.5s
6 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +0.7s
7 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +0.9s
8 Gus Greensmith/Jonas Andersson (Ford Puma Rally1 HYBRID) +1.5s
9 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1.6s
10 Pierre-Louis Loubet/Vincent Landais (Ford Puma Rally1 HYBRID) +1.7s

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top