Safari’de efsane sonuç

Toyota Gazoo Racing, GR Yaris Rally1’ler ile ilk dört sırayı dikkat çekici bir şekilde süpürmesiyle Kenya’daki efsanevi Safari Rallisi’nde tarihi bir sonuç elde etti. Kalle Rovanpera kazanan isim olurken, Elfyn Evans ve Takamoto Katsuta podyumu tamamladılar, Sébastien Ogier dördüncü olarak takımın podyum başarısını perçinledi. Bu aynı zamanda Toyota için bu ünlü Afrika yarışındaki 10’ncu zaferi oldu. 1993’te aynı rallide kazanılan podyumdan bu yana WRC’de ilk kez 1-2-3-4’lük bir finiş elde edildi. O zamandan beri neredeyse otuz yıldır şampiyonada aynı başarı tekrarlandı. Geçen yıl WRC takvimine geri döndüğünden bu yana ikinci kez Safari, Cuma günü derin ‘fesh-fesh’ kumu ve Cumartesi günü ıslak ve çamurlu yüzeyler ile her zaman var olan kayalar ve taşlar dahil olmak üzere daha da zorlu koşullarda gerçekleştirildi. Yeni nesil hibrit motorlu Rally1 otomobilleri için şimdiye kadarki en zorlu mücadeleydi, ancak GR Yaris, Kenya parkurunda güvenilir kalmak ve hafta sonunu herhangi bir önemli sorun yaşamadan domine etmek için tüm gücünü sergiledi. Toyota dörtlüsünün ardından gelen diğer araba 8,5 dakika sonra yarışı tamamladı.

Rovanpera, Perşembe günkü Nairobi’deki süper özel etabın ilk virajında bir lastiği jantından düşürdü. Ancak o ve kopilotu Jonne Halttunen, daha sonra beş etapta kariyerlerinin dördüncü zaferlerine giden yolda kusursuz bir şekilde yarıştılar ve şampiyonadaki liderliklerini 65 puana yükselttiler. Evans ve kopilotu Scott Martin de mükemmel bir performans sergileyerek takım arkadaşlarını zafere yaklaştırarak Cumartesi öğleden sonra yağmur yağana kadar 20 saniye lider oldular. Sezonun ikinci podyumunu kazanarak 52.8 saniye farkla ikinci bitirdiler. Kariyerinde Safari zaferi olan Japon rallici Katsuta, Kenya’nın zorlu koşullarında bir kez daha mükemmel ve akıllı bir yarış ile ikinci kariyer podyumunu elde etti, bu kopilotu Aaron Johnston için de ilk podyum oldu. 2021 Safari Rallisi’nin galibi Ogier, günün son etabında durup lastik değiştirmek zorunda kalana kadar Cuma gününün büyük bölümünde tacını savunmada liderliğini sürdürdü ve iki dakikadan fazla kaybetti. O ve kopilotu Benjamin Veillas, genel klasmanda dördüncü oldu ve takım arkadaşlarının ardından finişe ulaşmaya odaklanarak, takımın hafta sonundan elde ettiği puanlara katkıda bulunmak için rallinin son etabı powerstage’da en hızlı üçüncü zamanı kaydetti. Toyota, Safari sonrası markalar şampiyonasında liderliğini 62 puana yükseltti.

Takım patronu Akio Toyoda yayınladığı mesajında “Kalle, Jonne, tebrikler! Elfyn, Takamoto, Seb, harika sonucu elde ettiğiniz için teşekkür ederiz! Aaron, ilk podyumun için tebrikler! TGR’nin ilk 1-2-3-4 finişi, Kenya’daki bu zorlu yollarda arabaları güvenli bir şekilde geri getiren ekiplerimiz sayesinde elde edildi. Bu olay bize ralliyi sorunsuz geçmenin ne kadar önemli olduğunu hatırlattı. Sadece ekipler değil, ekibin arkasındaki desteği de takdir ediyorum. Sardunya’daki sonuçtan hayal kırıklığına uğramayan ekip, Kenya’ya kısa sürede hazırlanmak için harika bir iş çıkardı. Hatta bazı bölümlerin ancak Kenya’ya vardıktan sonra tamamlandığını öğrendim. Mekanik ve mühendisler servisler arasında tartışmaya devam ettiler ve sorunlu konular için iyileştirmeler yapmaktan vazgeçmediler. Takımın, gerçek yollarda gerçekleşen rallilerde her zamankinden daha iyi araba yapımını gerçekleştirmesinden gurur duyuyorum. Kalle yol dışına çıktı ve arabası ilk gün hasar gördü. Birçoğu endişeliydi ama mekanikerler kendinden çok emindi ve 15 dakika içinde tamir etmeyi başardılar. Elbette Kalle’nin sürüşü bu pozisyonda ralliyi kazanması için harika, ancak mekaniğin becerileri ve özgüveni de harika. Bu harika başarının, ekibin yıllar içinde oluşturduğumuz gücünün bir sonucu olduğunu hissetmekten çok memnunum. Seyirci desteğinin de takıma çok yardımcı olduğunu unutamayız. 2022 sezonunun ikinci yarısı için sürekli desteğiniz için teşekkür ederim. Takımı desteklemek için gelen Toyota Kenya’ya teşekkür ederiz. Sıcak karşılamanız ve desteğiniz sayesinde bu rallinin tadını başka bir ev etkinliği olarak çıkarmayı başardık!” dedi.

Takımın direktörü Jari-Matti Latvala, Safari sonrası yaptığı açıklamada “Safari Rallisi’nde 1-2-3-4 elde etmek olağanüstü bir sonuç. Toyota’nın Kenya’da Celica ile aynı başarıyı elde etmesinin üzerinden yaklaşık 30 yıl geçti ve ben sadece ekibimize ve sürücülerimize yaptıkları mükemmel iş için teşekkür edebilirim. GR Yaris Rally1’i geliştirirken her şeyden önce gerçekten güçlü ve güvenilir bir otomobil yapmaya odaklandık. Bu, bu yarışta gerçekten en önemli şeydi ve araç böyle zor koşullarda gerçekten iyi çalıştı. Sürücülerimiz de bu ralliyi tam olarak olması gerektiği gibi sürdü ki bu çok akıllıca bir yol ve hepsinin kendi kişisel hırslarından ziyade takım için sonucu düşündüklerini görmek harikaydı” diye konuştu.

Takımın son şampiyon Fransız pilotu Sébastien Ogier “Gerçekten güçlü bir hafta sonu oldu. Sadece biraz şansımı kaçırdım ama bu oyunun bir parçası. Hepsinden önemlisi, takım için bu harika sonucun bir parçası olduğum için mutluyum ve Toyota Gazoo Racing’deki herkesi tebrik etmek istiyorum çünkü dördümüze de böyle güçlü bir araba sağlamak büyük bir çabaydı. Sezonun en zorlu rallisinde günler, ralli sonuna kadar zorlu bir mücadele gerektirdi, bu yüzden tüm takım ve takım arkadaşlarım da bu hafta sonu çok iyi yarıştıkları için büyük bir alkışı hak ediyor” dedi. İrlandalı rallici Elfyn Evans da “Gerçekten güzel bir hafta sonu oldu. Tabii ki gerçekten kazanmak için savaşmak istedik, ancak Cumartesi günü şu ya da bu şekilde elimizden kayıp gitti ve bugün Toyota Gazoo Racing için 1-2-3-4’ü güvence altına almakla ilgiliydi ki bu kesinlikle harika bir sonuç. Burada, Kenya’da bu zorlu parkuru geçmek zor bir mücadeleydi ve diğer herkes mücadele ederken, araçlarımız gerçekten bu zorlu mücadeleden çıktı, bu yüzden takım için büyük bir başarı” dedi.

Ve, Safari’nin kazanan ismi genç Finli rallici Kalle Rovanpera düşüncelerini “Bu, ralliden önce hayal bile edemeyeceğimizi düşündüğüm bir sonuç. Tümüyle Toyota olan bir ilk dörde sahip olmak harika bir şey ve takım için harika bir sonuç. Şimdiye kadar yaptığım en zor ralliydi, bu yüzden dört arabanın da büyük bir sorun yaşamadan bitişte olması, açıkçası en güçlü ve en hızlı araba. Benim için böyle özel bir rallide böyle bir galibiyet elde etmek gerçekten çok güzel. Takıma teşekkürler, herkes harika bir iş çıkardı. Önemli olan ve bu da bazı iyi sonuçları bir araya getirmemize yardımcı oluyor” diyerek özetledi. WRC’de sıradaki ayak, Estonya Rallisi 14-17 Temmuz’da yapılacak. Daha fazla teknik bölümlerin yanı sıra birçok tepe ve zıplama ile hızlı ve pürüzsüz toprak yollarda gerçekleşecek. | Fotoğraflar; Toyota Gazoo Racing (TGR), 27 Haziran 2022 : 07.21

WRC 6. Ayak Safari Rallisi Genel Klasmanı
1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1) 3s40m24.9s
2 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally1) +52,8s
3 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR Yaris Rally1) +1m42.7s
4 Sébastien Ogier/Benjamin Veillas (Toyota GR Yaris Rally1) +2dk10.3s
5 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1) +10m40.9s
6 Craig Breen/Paul Nagle (Ford Puma Rally1) +23m27.9s
7 Jourdan Serderidis/Frédéric Miclotte (Ford Puma Rally1) +30m16.5s
8 Sébastien Loeb/Isabelle Galmiche (Ford Puma Rally1) +32m12,6s
9 Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak (Škoda Fabia Rally2 evo) +35m37.6s
10 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Hyundai i20 N Rally1) +37m36.6s

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top