Sardunya’da lider Lappi

Lappi günün iki etabını kazandı ve liderliği ele aldı. İlki, 24,7 kilometre ile rallinin en uzun etabı olan Monti di Alà e Buddusò üzerinden sabah ilk geçişte gerçekleşti. Sabah ayağını tamamlayan ikinci geçişte yine en hızlı gitmek için hazırdı, ancak lastiği patladı. Yine de öğle servisi için önden sadece 3,7 saniye sonra Alghero’ya döndü ve öğleden sonraki etapların ikincisi olan Sedini -Castelsardo’da muhteşem bir zaman ile öne geçti. Bu, Toyota ile Sardunya’daki ilk galibiyetini aldıktan beş yıl sonra, WRC kariyerinin 50. etap galibiyetiydi. Aynı zamanda onu 0,7 saniye farkla ralli liderliğine geri getirdi ve günün son iki etabı iptal edilmemiş olsaydı fark artabilirdi. Şampiyona lideri Kalle Rovanpera, Sardunya’nın gevşek toprağında yolu açarken Portekiz’de bir önceki turda olduğundan daha zor bir görevle karşı karşıya kaldı. Sabah büyük bir bölümünde zirvenin yakınındaydı ama aracının arka kanadına zarar verdi ve servisten önceki son etapta önemli sorun yaşadı. Öğleden sonra yapılan iki etapta yol temizleme etkisi daha da fazlaydı ve o günü genel klasmanda sekizinci bitirdi. Rovanpera’nın bir sıra ve 7,6 sn önünde, şampiyonadaki üçüncü konumu nedeniyle daha az elverişli yol koşullarına sahip olan Katsuta yer aldı. Elfyn Evans günün ilk etabında ralli liderliğine geçmek için en hızlısıydı, ancak ağır bir çarpmanın aracın alt tarafında hasara yol açması üzerine SS3’ü takip etmeyi bırakmak zorunda kaldı. Ekip, servisteki hasarı onarabildi ve Evans üçüncü gün yeniden başlayacak.

Takımın sportif direktörü Kaj Lindström, gün sonunda yaptığı açıklamada “bu akşam Esapekka’yı lider görmek çok güzel. İyi bir iş çıkardı ve tıpkı İsveç’te olduğu gibi arabaya atladıktan sonraki performansından etkilendim. Güzel zamanlar yaşatıyor ve bizim de ondan yapmasını istediğimiz şey bu. Kalle’ye gelince, onu ilk kez yol süpürme ile mücadele ederken görüyoruz ki bu her yıl bu rallide yola ilk çıkan kişi için olduğunu bildiğimiz bir şeydi. Ancak sakinliğini korudu, durumu anladı ve arabayı geri getirdi ve hafta sonunun geri kalanında onun için en önemli şey Pazar gününün ötesini düşünmek. Taka da bugün Portekiz’de gördüğümüz gibi iyi sürüyor. Elfyn’in SS3 üzerindeki etkinin ardından emekli olmak zorunda kalması açıkçası pek hoş değildi, ancak takım arabayı tamir edebildi ve yarın yeniden başlamaya hazır” dedi. Takımın İrlandalı pilotu Elfyn Evans, ikinci günün sonunda yaptığı açıklamada “Bu sabah araçta duygu oldukça iyiydi. Açılış aşaması toz miktarı nedeniyle zordu ama zaman iyiydi. Ardından, ikinci etapta, bizi gafil avlayan ve aracın alt kısmına zarar veren bir yokuşta oldukça kötü bir kompresyon yaşadık. Araçta bazı uyarılar almaya başladık ve etabın sonuna kadar elimizden geldiğince yönetmeye çalıştık. Ama daha sonra, daha detaylı araştırdığımızda, yol kenarında tamir etmenin elimizdeki zamanda çok zor olduğu çok açıktı. Günümüzün bu kadar erken bitmesi hayal kırıklığı yarattı ama yarın oraya geri döneceğiz ve hafta sonundan elimizden geleni yapmaya çalışacağız” dedi.

Kalle Rovanpera ise “bugün beklediğimiz gibi zordu, daha çok öğleden sonra. Bu sabah yaptığımız etaplar biraz daha kumluydu bu yüzden bazı yerlerde ilk araba olmak o kadar da kötü değildi. Birkaç hata yaptık ve biraz zaman kaybettik ama bunun dışında sorun yoktu. Öğleden sonra gerçekten çok fazla gevşek toprak vardı, bu yüzden çok kaygandı. Ama üstesinden gelmeyi başardık. Yarın herhangi bir hizmetin olmadığı uzun bir gün ve zorlu koşullar olacak, bu yüzden her şey olabilir. Yoldaki dördüncü araç olarak biraz daha iyi olmalı ve bazı pozisyonlar kazanmaya çalışacağız” dedi. Ve günün lideri, Esapekka Lappi, gün sonunda şunları söyledi; “Bugünün sonunda öne yakın olabileceğimizi düşündüm ama lider olmak zorunda değiliz, bu yüzden güzel bir gündü ve gerçekten memnunum. Bir Cuma gününün ardından liderlik etmeyeli üç yıl oldu ve bu çok iyi hissettiriyor. Ayrıca asılı toz nedeniyle güvenli bir hızda başladık, ancak daha sonra hava açık olduğunda normal gittik. Bu rallide her zaman yüzde 100’de süremezsiniz ama bence sürekli olarak yüzde 90’daydık ve bugün kilit nokta buydu. En önemli şey yarın için iyi bir yol pozisyonu sağlamaktı ve şimdi mümkün olan en iyi pozisyona sahibiz, bu yüzden bugünün işi bitti ve yarın böyle devam edelim.” Cumartesi, Cuma’ya benzer bir format izleyecek, ancak gün ortası servisin olmaması ekstra zorluk. Tempio Pausania ve Erula-Tula etapları sabahları iki kez geçilecek, ardından Pattada’da Coiluna-Loelle ve Monte Lerno’nun iki geçişinden önce bir lastik takma bölgesi var. | 3 Haziran 2022 : 23,58

Sardunya Rallisi 2. gün sonu (Cuma) Genel Klasman
1 Toyota GR Yaris Rally1 1h10m41.9s
2 Ott Tanak/Martin Jarveoja (Hyundai i20 N Rally1) +0,7s
3 Pierre-Louis Loubet/Vincent Landais (Ford Puma Rally1) +15.1s
4 Craig Breen/Paul Nagle (Ford Puma Rally1) +15.5s
5 Dani Sağır/Samimi Yarış (Hyundai i20 N Rally1) +16.1s
6 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1) +30.8s
7 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR Yaris Rally1) +1d05.5s
8 Kalle Rovanperä/Jonne Haltunen (Toyota GR Yaris Rally1) +1m13.1s
9 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1) +2m07.2s
10 Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Škoda Fabia Rally2 Evo) +2m20.8s

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top