Monaco’da zafer Perez’in

2022 Formula 1 sezonu ıslak zeminde başlayan Monaco GP ile devam ediyor. Yoğun yağmur sebebiyle bir saat gecikmeli start alan ve tam 3 saat süren yarışın galibini pit stop stratejileri belirledi ve Red Bull pilotu Sergio Perez Monaco’da zafere ulaştı. Arkasından Carlos Sainz ikinci, Max Verstappen ise üçüncü sırada yarışı sonlandırdı. Pole pozisyonunda yarışa başlayan ev sahibi pilot Charles Leclerc, yarışın ilk yarısında Ferrari’nin pit stop kararıyla hüsrana uğradı ve dördücü sırada günü noktaladı. Haas pilotlarından Kevin Magnussen yarışı bırakmak zorunda kalırken birkaç tur sonrasında takım arkadaşı Mick Schumacher’in kontrolünü kaybederek bariyerlere çarpması ve kırmızı bayrakları sallandırmasıyla Haas ekibi Monte Carlo’da sıfır çekti. 2022 Formula 1 sezonu bir haftalık aranın ardından 10-12 Haziran tarihlerinde Azerbaycan’da devam edecek. 

Monaco GP’de Neler Oldu? Yoğun yağmur sebebiyle formasyon turu 16 dakika gecikmeli başladı. Ancak güvenlik aracı önderliğinde atılan birkaç turun ardından yoğun yağmur ve pistteki su birikintisi nedeniyle kırmızı bayraklarla pilotlar pite geri döndü. Yaklaşık 45 dakikalık aranın ardından yağmurun durmasıyla pilotlar güvenlik aracı arkasında tekrar piste çıktı. İlk turda Nicholas Latifi ve Lance Stroll bariyerlerle buluşan isimlerdi. Pilotlar pitin yolunu tutarken alınan karar neticesinde güvenlik aracı pistten çıktı ve yarış gridde dur-kalk olmadan üçüncü turda resmen başladı. Latifi ve Stroll’un arkasından Schumacher, Vettel ve Tsunoda da ilk turlarda pite giren isimlerdi ve yeşil yağmur lastiklerine geçtiler. Gasly bu lastiklerle önce Zhou’yu ardından Ricciardo’yu geride bırakarak 12’nci sıraya yükseldi.

Yarım saat boyunca yağmur beklenmeyen ve kuruyan pistte ilk 20 tur geride kalırken sıralama Sainz, Perez, Leclerc, Verstappen ve Russell şeklindeydi. Pilotlar arka arkaya yeşil yağmur lastiğine geçiş yaptı. 17’nci turda Perez pite gelirken, iki tur ardından Leclerc ve Verstappen de pite girdi. Ferrari önce Sainz’ı pite çağırdı ancak kısa süre sonra bu kararından vazgeçti ve Sainz’ı pistte tuttu. Lewis Hamilton ve Esteban ocon temas yaşadı ve Ocon bu temastan 5 saniye ceza aldı. 19’uncu turda Leclerc pite girdi ancak Sainz’ın da o sırada pitte olması ve takım içi karışıklık sebebiyle Ferrari üst üste iki pit stop yapmak durumunda kaldı. Ferrari’nin bu çift pit stop hamlesi Leclerc’in liderliğini elinden aldı ve Leclerc dördüncü sıraya geriledi. Yarışın yeni lideri Perez olurken arkasında Sainz ve Verstappen vardı. 21’inci turdan itibaren pilotlar tamamen kuruyan pistte yavaş yavaş sert hamura geçmeye başladı. Hemen bir tur sonra çift pit stop hamlesi bu sefer Red Bull ekibinden geldi. Bu sırada Kevin Magnussen pite girdi ve yarışı bıraktı. 24’üncü turda Perez’in pit çıkışı ise not edildi.

27’nci tura gelindiğinde aracın kontrolünü kaybeden Mick Schumacher bariyerlere sert çarptı ve aracını adeta ortadan ikiye ayırdı. Birkaç tur sanal güvenlik aracı sonrası yarış 47 tur kala kırmızı bayraklarla durduruldu. Pistin temizlenmesinin ardından güvenlik aracı arkasında pilotlar tekrar piste çıktı ve hareketli start gerçekleştirdi. Aynı tur Perez blokaj yaşayarak sol ön lastiğini yaktı ancak yola devam etti. Hava şartları gereği gecikmeli başlayan Monaco GP’de azami yarış süresinin 3 saat olması sebebiyle yarışın devamı tur olarak değil süre olarak koşuldu. Yarışın sona ermesine 15 dakika kala Alexander Albon da pite girerek yarışı bırakan bir diğer isim oldu. Son 10 dakikada Perez ve Sainz farkı yarım saniyeydi. İlk dörtlü arasındaki fark ise 0.7 saniyeydi. Başa baş mücadelenin sonunda sıralama değişmedi ve Red Bull pilotu Sergio Perez Monaco’da zafere ulaşan isim oldu. Carlos Sainz ikinci, Max Verstappen üçüncü olurken, yarışın ilk yarısında Ferrari’nin pit stop kararıyla hüsrana uğrayan Charles Leclerc dördücü sırada günü noktaladı.

Yarış sonrası Carlos Sainz; “Yapmamız gereken her şeyi yaptığımızı hissettim… Hayal kırıklığını anlayabilirsiniz. Çok fazla şikayet etmeyeceğim. Checo harika bir yarış çıkardı” ifadelerini kullandı. Son dünya şampiyonu Max Verstappen; “Checo için harika bir sonuç, onun adına çok mutluyum. Bu Pazar gününden çok memnun olabiliriz!” dedi. Monaco zaferi sonrası Sergio Perez ise; “Bu bir rüyanın gerçekleşmesi. Kendim ve ülkem için büyük bir gün” dedi. Olaylı Monaco yarışı sonrası 2022 Formula 1 sezonu bir haftalık aranın ardından 10-12 Haziran tarihlerinde Azerbaycan’da devam edecek.

Sinem HOŞGÖR 29 Mayıs 2022 19:13

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top