Red Bull İspanya’da 1-2!

2022 Formula 1 sezonu sekizinci yarış İspanya GP ile devam ediyor. Bütün haftasonunu lider tamamlayan pole pozisyonu sahibi Charles Leclerc, bugün yarışın ilk 27 turunu lider gitmesine rağmen aracındaki güç kaybı sebebiyle yarıştan çekilmek durumunda kaldı. Son dünya şampiyonu Max Verstappen İspanya GP galibi olurken, takım arkadaşı Sergio Perez ikinci sırada yarışı bitirdi ve Red Bull ekibine rüya podyumunu yaşattılar. Mercedes pilotu George Russell ise üçüncü sırada yarışı tamamlayarak bu sezon ikinci kez podyumu gördü. Leclerc’in bu yarıştan puansız ayrılmasıyla Verstappen, sezon sıralamasında liderliği ele geçirdi. Sezon önümüzdeki hafta Monaco GP ile kaldığı yerden devam edecek. 

Alphine pilotu Fernando Alonso yeni güç ünitesine geçtiği için grid cezası aldı ve yarışa son sırada başladı. Sıcaklıkların yüksek olduğu pistte Lewis Hamilton hariç tüm pilotlar yumuşak hamur lastik tercih etti. Lewis Hamilton ise orta hamurla başladı. 66 turdan oluşan ve geçiş yapmanın zor olduğu Catalunya’da önceki yarışlarda pole pozisyonunda başlayan pilotlar yarış galibiyetine ulaştı. Pole pozisyonunda Ferrari pilotu Charles Leclerc, hemen yanında Max Verstappen ön sırada yer aldı. Sıfır set lastiğe sahip tek pilot Charles Leclerc.

İlk 10 tur | Yarış başladı ve Leclerc yerini Max’e kaptırmadı. İlerleyen virajlarda Lewis Hamilton ve Kevin Magnussen temas yaşadı. Kısa süreliğine sarı bayrakların havalandığı yarışta iki pilot da pite girdi ve son sıraya geriledi. İkisine de bu temastan herhangi bir ceza gelmedi. İlk tur geride kalırken sıralama Leclerc, Verstappen, Russell, Perez ve Sainz şeklindeydi. Schumacher 8, Alonso 5, ve Ocon ilk turda 3 sıra kazanan isimlerdi. İkinci turdan itibaren DRS açıldı ve Leclerc – Verstappen farkı bir saniyeydi. Yedinci tur dördüncü virajda arkadan kayma yaşayan Sainz çakıl havuzuna girdi. Kısa süreli sarı bayrakların ardından Sainz kaldığı yerden devam etti ancak ilk 10’un dışına geriledi. Aynı şekilde Verstappen de iki tur sonra aynı virajda arkadan kayma ile çakıl havuzuna girdi ve kısa süreli sarı bayraklara sebep oldu. İki sıra kaybeden Verstappen dördüncülüğe geriledi. İlk on tur geride kalırken lider Leclerc ve Russell farkı 9 saniyeye çıktı.

11-20. Tur | Alonso, Gasly ve Zhou on birinci turda pite girdi ve ardından diğer pilotlar da ilerleyen turlarda ilk pitstoplarını gerçekleştirdi ve çoğu orta hamur lastiğe geçiş yaptı. Tek kötü pitstop Nicholas Latifi’nin oldu ve son sıralara kadar geriledi. On üçüncü turda Max’in DRS’sinde problem olduğu kendisine iletildi. Birkaç tur boyunca Hollandalı pilot telsizden bu sorunu ekibiyle çözmeye çalıştı. Sorun çözüldükten sonra Verstappen düzlükte Russell ile farkı kapattı. Perez pite girerek dördüncülüğe geriledi. İlk yirmi tur geride kalırken sıralama Leclerc, Russell, Verstappen, Perez, Bottas, Ocon, Sainz, Vettel, Norris ve Tsunoda şeklindeydi. Leclerc ve Russell farkı ise 28 saniyeye çıkmıştı ve pite girmeyen tek isim Leclerc ve Vettel’di.

21-30. Tur | Leclerc pite girdi ve sorunsuz pitin ardından tekrar lider olarak yarışa devam etti ve Russell ile arasındaki fark 5 saniyeye düştü. Vettel’in de pite girmesiyle tüm pilotlar ilk pitlerini yapmış oldu. Hamilton ise ikinci kez pite gelerek tekrar orta hamura geçiş yaptı. Birkaç tur boyunca Russell ve Verstappen çekişmesi yaşandı ancak Russell yerini kaptırmadı. 27’nci turda yarış lideri Charles Leclerc telsizden güç kaybettiğini dile getirerek yavaşladı ve pite girerek yarıştan çekildi. Böylece Russell yarışın yeni lideri oldu ve Russell – Verstappen farkı 0.2 saniyeydi. 29’uncu turda Verstappen pite girerek yumuşak lastiğe geçti. Bu arada Guanyu Zhou hararet problemiyle pite girerek yarıştan çekildi. İlk 30 tur geride kalırken sıralama Russell, Perez, Bottas, Verstappen ve Sainz şeklindeydi.

31-40. Tur | Perez dışarıdan gelerek Russell’dan liderliği kolay bir şekilde aldı. Verstappen de Bottas’ı geçerek 3’üncülüğe yükseldi. Sainz ise bu sırada pite girdi ve 8’inciliğe geriledi. 37’nci turda Russell pite girerek liderliği Verstappen’e bıraktı ve 3’üncülüğe geriledi. Verstappen’e takım telsizinden aracı düzlükte soğutması gerektiği mesajı geldi. İlk 40 tur geride kalırken sıralama Verstappen, Perez, Russell, Bottas ve Sainz şeklindeydi. Yarış boyunca Perez ve Vettel hariç tüm pilotlar iki kez pitstop yaptı.

41-66. Tur | dfgdfgdfg Max üçüncü kez pite girerek ikinciliğe geriledi ancak birkaç tur sonra takım arkadaşı Perez liderliği Verstappen’e geri verdi. Hamilton da pite giren bir diğer isimdi ve 7’nci sıraya geriledi. 52’nci turda Russell da pite girdi ve bu sırada Bottas’a geçildi ancak iki tur sonra Russell yerini geri aldı. Alonso yavaş pitstop ile epey vakit kaybetti. Son 10 tur kala Tsunoda Schumacher’i geçerek 1 puanı kaptı. Bottas arka arkaya önce Sainz’a, ardından Hamilton’a geçilerek 6’ncı sıraya geriledi. Hamilton Sainz’ı da geride bıraktı ancak takımı Hamilton’a aracındaki su sızıntısı sebebiyle düzlükte yavaş gitmesi gerektiğini söyledi ve böylece Sainz dördüncülüğünü rahat bir şekilde Hamilton’dan geri aldı.

Damalı bayraklarla birlikte son dünya şampiyonu Max Verstappen, İspanya GP’de galibiyeti elde etti. Sezon lideri Leclerc’in bu yarıştan puansız ayrılmasıyla beraber Verstappen sezon sıralamasında liderliği Leclerc’in elinden aldı. Sergio Perez yarışı ikinci sırada bitirerek Red Bull ekibine rüya podyumunu yaşattı. Mercedes pilotu George Russell ise üçüncü sırada damalıyı görerek sezondaki ikinci podyumunu gördü. Ev sahibi pilotlar Carlos Sainz 4’üncü, Fernando Alonso ise … sırada yarışı tamamladı. 2022 Formula 1 sezonu önümüzdeki hafta Monaco GP ile devam edecek.

Sinem HOŞGÖR 22 Mayıs 2022 18:00

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top