“Kalle’ye şapka çıkarıyorum”

Toyota Gazoo Racing, GR Yaris Rally1 ile Portekiz Rallisi’ndeki toprak karakterli ilk yarışında muhteşem 1-2 bitişini kutluyor. Takımın genç pilotu Finli rallici Kalle Rovanpera, takım arkadaşı Orlandalı Elfyn Evans‘ın hemen önünde arka arkaya üçüncü galibiyetini elde etti. Yeni nesil hibrit motorlu otomobillerin ilk testinde GR Yaris Rally1, hafta sonu boyunca 19 toprak etabın 15’ini kazanarak yenilmesi gereken otomobil oldu. Evans, Cuma sabahının erken saatlerinden itibaren sürekli olarak güçlü etap süreleri ile öncülük etti ve Rovanpera, kariyerinde ilk kez şampiyona lideri olarak harika bir iş çıkardıktan sonra ilk tam günün sonunda ilk ikide 10’a katıldı. Cumartesi günü etkinliğin en uzun günü boyunca çift kendi ligindeydi ve öğleden sonra zorlu karışık hava koşullarında liderlik Rovanpera’nın eline geçti.

Rovanpera, beş etabın son gününe girerken Evans’ı 5.7 saniye önde götürdü ve sabahki açılış testini kazandı, ancak Evans rallinin ünlü Fafe etabını ilk geçişte yanıtladı. Ancak Rovanpera ve kopilotu Jonne Halttunen sondan bir önceki etabı ve rallinin sona erdiği powerstage’ı kazanmaya devam etti ve sezonun ilk dört rallisinin üçünü kazandıktan sonra şampiyona liderliğini 46 puana çıkarmak için bir başka maksimum puan daha kazanmadı. Evans ve kopilotu Scott Martin, bu sezon ilk kez podyuma dönerken, tüm hafta sonu boyunca zorlu koşullarda sürekli olarak iyi bir şekilde yarışarak ve yol boyunca altı etap kazandıktan sonra liderden 15.2 saniye farkla bitirdiler. TGR WRC Challenge Programı sürücüsü Katsuta, mükemmel bir sürüşün ardından en üst düzey kariyerinin ikinci podyumunu kıl payı kaçırdı. Güne üçüncü sırada başladı ve son aşamadaki bir itiş rakibini sadece 2.1 saniye öne geçirene kadar deneyimli Dani Sordo’ya karşı mükemmel bir şekilde savundu. Dördüncüsü, Katsuta ve yardımcı pilot Aaron Johnston’a TGR WRT Yeni Nesil girişlerinde daha önemli puanlar kazandıran ve onları şampiyonada üçüncü sıraya taşıyan hala iyi bir sonuç. Sébastien Ogier, Cuma ve Cumartesi günkü maçlardan çekilmek zorunda kaldıktan sonra, sezonun ikinci maçında GR YARIS Rally1 ile daha fazla deneyim kazanmak için son gün yeniden başladı.

akım Direktörü Jari-Matti Latvala yarış sonunda yaptığı açıklamada “GR Yaris Rally1 ile ilk toprak rallisinde bu bizim için harika bir sonuç. Takımla çok mutlu ve gururluyum çünkü çok hızlı ve güvenilir bir otomobil üreterek sürücülerimizin bu hafta sonu gibi performans göstermelerini sağladılar. Kalle, rallinin başında beklentilerimizi tamamen karşıladı. Ne kadar hızlı büyüdüğü ve liderlik ederken bu baskıyla nasıl başa çıkabildiği inanılmaz. Elfyn ayrıca gerçekten iyi bir ralli yaptı, onun harika ve temiz sürüşlerimden biriydi. Galibiyete çok yakındı ama bunlar şampiyonlukta kendisi için gerçekten önemli noktalar. Takamoto da gerçekten harika bir ralli yaptı. Birkaç saniye farkla kaçırdı ama bu, bu hafta sonu harika sürüşünden bir şey eksiltmiyor” dedi. Takımın şanssız pilotu son şampiyon Sébastien Ogier ise, “Bu harika bir-iki sonuç için takımı tebrik ederim. Cuma günü yaşadığımız kötü şansın ardından, tam da önde gelen rekabete yaklaşırken, benim için zor bir hafta sonuydu. Ancak bu hafta sonundan olumlu olan şey, araba ile kazandığım deneyim, onu toprak üzerinde keşfetme ve öğrenme. Aldığımız kilometreler çok değerliydi ve ralliyi kesinlikle başladığımdan daha iyi bir hisle bitiriyorum. Elde edilen sonuçtan, çakıl üzerinde güçlü bir araç olduğunu görebiliyoruz ve takımla bir sonraki etkinliğimi sabırsızlıkla bekliyorum” diye konuştu.

Takımın İrlandalı pilotu Elfyn Evans, yaptığı açıklamada “Zafer için Kalle’ye şapka çıkartıyorum, harika bir iş çıkardı. Ralliye iyi bir başlangıç ​​yaptık ama o hafta sonunun sonuna doğru çok hızlıydı. Bugünkü duygudan pek de mutlu değildim; Tam olarak rahatlayamadım ve istediğim gibi teslim edemedim. Bu nedenle, doğal olarak hala araçla çalışmamız gereken bazı alanlar var, ancak genel olarak performans, toprak üzerindeki ilk yarış için çok güçlüydü. Bugünkü sonuçtan hayal kırıklığına uğramış olsam da podyuma geri dönmek güzel ve buradan bir şeyler inşa edebilmeliyiz” derken, rallinin galibi genç Finli Kalle Rovanpera da, “Bu zafer kesinlikle biraz beklenmedikti. Cuma günü yola ilk başladığımda, galibiyet için bu şekilde savaşabileceğimizi düşünmemiştim. Ama öndekilere yakın kalmayı ve oradan ilerlemeyi başardık. Her zaman iyi bir tempo yakaladık ve sorunsuz bir ralli geçirdik ve maksimum puanı almak gerçekten güzeldi. Takıma çok teşekkür ederim, çünkü bu hafta sonu gerçekten zorlu koşullarda birçok sorun gördük ama aracımız her zamanki gibi mükemmeldi, bu yüzden takımdaki herkes bu sonuçtan gerçekten gurur duyabilir” diye konuştu. 2-5 Haziran’da bir başka zorlu toprak etkinliği olan Rally Italia Sardegna’dan önce kısa bir geri dönüş var. Etaplar hızlı ama dar ve yol kenarındaki ağaçların yanı sıra açıkta kalan kayalar dikkatsizleri yakalayabilir. Aşındırıcı yüzeyle birleşen yüksek sıcaklıklar, otomobiller ve lastikler üzerinde yüksek baskılara neden olur. | 22 Mayıs 2022 : 21.00

Portekiz Rallisi Genel Klasmanı
1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1) 3h44m19.2s
2 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1) +15.2s
3 Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1) +2m17.3s
4 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1) +2dk19.4s
5 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1) +2m37.8s
6 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1) +4m45.7s
7 Pierre-Louis Loubet/Vincent Landais (Ford Puma Rally1) +5m52.1s
8 Craig Breen/Paul Nagle (Ford Puma Rally1) +7m03.4s
9 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1) +8dk09.6s
10 Yohan Rossel/Valentin Sarreaud (Citroën C3 Rally2) +13m48.9s

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top