Latvala; “Harika bir gündü”

Toyota Gazoo Racing 2022’de Portekiz Rallisi’nde zorlu bir çakıl yarışı gününün ardından Elfyn Evans ve Kalle Rovanpera ile genel klasmanda birinci ve ikinci sırada yer alıyor. Perşembe gecesi Coimbra’daki açılış sokak etabının ardından, yeni nesil hibrit Rally1 otomobilleriyle ilk kez çakıl üzerinde ekipler sekiz etaptan oluşan uzun bir gün yaşadılar. Gün ortasında tam bir servis olmadan, sadece lastik takma bölgesi vardı. Arganil’in etrafındaki üç etaptan oluşan sabah ayağı, en iyi 10 sürücüyü kapsayan sadece 20 saniye ile çok yakın bir şekilde mücadele edildi. Evans takım için güne güçlü bir başlangıç ​​yaptı, ilk iki etabı kazandı ve ayağı sadece yarım saniye önde bitirdi. Şampiyona lideri olarak Rovanpera, rakipleri için yolu açmak ve gevşek toprağı süpürmeyi üstlendi, ancak zaman kaybını en aza indirdi. Ogier ise Ocak ayındaki Monte’den sonra ilk WRC’sinde 4’üncü gidiyor.

Öğleden sonra ayak , başlangıçta yumuşak ve kumlu yüzeyin ikinci geçişte kayalık ve tekerlek izlerine dönüşmesiyle oldukça yıpranmıştı. Ogier SS5’i kazandı, ancak sonraki iki etapta art arda patlayan lastiklere maruz kaldı ve gününü erken bitirmek zorunda kaldı. Evans, SS6’yı kazanmadan önce SS5’te ralli liderliğini geri aldı. Rovanpera, koşullar nedeniyle öğleden sonraya zor bir başlangıç ​​yaptı, ancak genel sıralamada ikinciliğe tırmanırken hem SS7 hem de SS8’i Evans’ın önünde kazandı. Evans daha sonra, günü tamamlayan Lousada süper özelinde dördüncü etap galibiyetini aldı ve 13.6 saniye ile onu ve Rovanpera’yı bir gecede lider panosunun tepesinde geçirdi. Katsuta, TGR WRT Yeni Nesil girişinde güçlü bir gün geçirdi ve hem SS7 hem de SS8’de üçüncü en hızlı zamanları belirlemeye devam etmeden önce SS6’daki kısa bir spin dışında sorundan uzak durdu ve zirveya yakın tamamladı. Şimdiye kadar hızlı ve güvenilir olduğu kanıtlanmış GR YARIS Rally1 için yapılan bu testlerde üç kez. O zamanlar Katsuta, üçüncü sıradaki Dani Sordo’dan (Hyundai) 5,2 puanla dördüncü sıraya yükseldi.

Takım Direktörü Jari-Matti Latvala gün sonunda yaptığı açıklamada, “GR YARIS Rally1 için çakıl üzerinde harika bir ilk gün oldu. Altı etap galibiyetiyle performansın iyi olduğunu ve araçta herhangi bir teknik sorun yaşamadığımızı görebiliyoruz. Elfyn bu sabah ilk etapta güne harika bir başlangıç ​​yaptı ve o zamandan beri çok istikrarlı. Kalle yolu açarak harika bir iş çıkardı: Kimse onun bu gece ikinci sırada olmasını ve iki etap kazanmasını beklemiyordu. Taka’yı dördüncü sırada ve podyum mücadelesinde görmek de harika. Öğleden sonra etapların zorlu geçmesini bekliyorduk ama geçen seneye göre daha zorlu geçti sanırım: Tekerlek izleri daha derindi ve daha gevşek kayalar vardı açıkçası. Bu yüzden Seb de dahil olmak üzere bazı sürücülerde sorunlar yaşandı. Yarın (bugün) başka bir uzun gün, bu yüzden odaklanmamız gerekiyor” dedi.

Takımın şampiyon pilotu Sébastien Ogier ise gün sonunda şu değerlendirmeyi yaptı; “Bu sabah duygudan çok memnun değildim ama bazı ayarlamalar yaptık ve daha iyi olmaya başladı. Öğleden sonra ilk etap galibiyetiyle iyi başladı ama ne yazık ki bu duygu uzun sürmedi. Bir yedek lastiğimiz daha olsaydı bile, iyi bir sonuç için tüm umutlarımız bitmişti. Etaplar bu öğleden sonra kesinlikle beklediğimden daha zorluydu ve her büyük kayadan kaçınmaya çalışmama rağmen, her yerde bir sürü keskin taşla dolu bir piyango gibiydi. Buraya eğlenmek ve cephede savaşmak için geldiğimiz için erken durmak zorunda olmamız elbette üzücü. Şimdi hafta sonunun geri kalanını bir test olarak kullanmamız gerekiyor çünkü bu araba ile toprak üzerinde çok fazla km yok. ”

Portekiz’de gün sonunda lider olan Elfyn Evans, “Gerçekten uzun ve zorlu bir gün oldu, araçta oldukça sıcak ve özellikle bu öğleden sonra gerçekten zorlu koşullar oldu. Bu sabah ilk aşamada her şey çok iyi çalıştı. Lastik seçimimizde belki biraz cesurduk ve sonrasında biraz zorlandık ama genel olarak iyi bir başlangıçtı. Bu öğleden sonra son derece zordu ve biraz piyango oldu ama bunu aşmayı başardık ve umarım bu hafta sonu koşulların en kötüsünü görmüşüzdür. Belki orada biraz hız bıraktık ama hayatta kalmak ve hızlı gitmek arasında dengeleyici bir hareketti. Mücadelede olmak güzel ama önemli olan Pazar günkü sonuç ve ondan önce daha gidilecek çok yol var” diye konuştu. Takımın genç pilotu Kalle Rovanper ise, “Bugün yaptıklarımızdan gerçekten mutlu olmalıyım. İkinci sırada olmak beklediğimiz gibi değildi ama bugün gerçekten iyi bir iş çıkardık ve takım aracı bu zorlu koşullarda güçlü olacak şekilde hazırladı ve bu önemliydi çünkü birçok sorun gördük. Yolu açmak zor oldu ve ikinci geçişte bile diğerleri için bir hat oluşturuyorduk ve gerçekten zordu ama bence herhangi bir sorun yaşamamak için oldukça akıllıydık. Yarın (bugün) çok kilometre var ve yine zor olacak ama elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız” dedi. Portekiz’de bugün (Cumartesi) 164,98 yarış kilometresi ile rallinin en uzun günü. Amarante’den önce Cabreira dağlarında iki testle başlıyor, 37.24 km ile 2022’nin şimdiye kadarki en uzun etabı. Gün ortası servisinin ardından, üçü de Douro nehrinin ağzındaki Porto Foz sokak sahnesinden önce tekrarlanacak. | TGR, 21 Mayıs 2022 : 11.35

Portekiz Rallisi Genel Klasmanı (Cuma)
1 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1) 1sa25m43.3s
2 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1) +13.6s
3 Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1) +44.4s
4 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1) +49.6s
5 Gus Greensmith/Jonas Andersson (Ford Puma Rally1) +1m00.7s
6 Pierre-Louis Loubet/Vincent Landais (Ford Puma Rally1) +1d15,6s
7 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1) +1m46.4s
8 Craig Breen/Paul Nagle (Ford Puma Rally1) +1m49.3sn
9 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1) +2m03,6s
10 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1) +3m38.4s
TBC Sébastien Ogier/Benjamin Veillas (Toyota GR YARIS Rally1)

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top