İkinci günün lideri Evans

Portekiz’de 2’nci günün ilk, rallinin ise 2’nci etabı olan 12 km’Lik Lousa’da 8,58,9’luk en iyi zamanla Toyot’nın İrlandalı pilotu Elfyn Evans, klasmanda sekiz sıra birden yükselerek, tek etap geçilen ilk günün (dün) lideri Neuville’den liderliği devr aldı ve güne hızlı başladı. Evans, etap sonunda “Her şeyden daha düzenliydi. Çok çılgın değil, ama her şey oldukça iyi çalışıyor” dedi. Neuville etabı 4’ncü zamanla geçebilirken, zirveden de dördüncülüğe geriledi. Ogier ikinci güne dört başladı günün ilk etabında bir sıra geriledi ve “yol tutuşu daha iyi, ancak oldukça kötü başladım. Sürüş sonunda biraz daha iyiydi, ama geliştirmem gerekiyor” dedi.

Günün ikinci rallinin üçüncü etabı olan 19 km’lik Gois’te, Evans hem etabı kazandı hem liderliği bırakmadı. İrlandalı “son kısım yumuşak görünüyor ve temizliği aynı şekilde etkilemiyor” derken, etapta 8’nci zamanı yapmasına karşın klasmanda iki sıra yükselererek podyuma dahil olan Ogier, “Her şey yolunda ama şu anda gerçekten hızlı gidemiyoruz, bu yüzden o kadar iyi değil” diye özetledi. Hyundai kampı Tanak’ın bir sıra yükselerek liderin hemen ardına yerleşmesine sevinirken, diğer taraftan da Neuville’nin dört sıra geriye kayıp sekizinciliğe gerilemesiyle de bu sevinçleri buruk kaldı. Toyota’lar Gois’te hızlanmışlardı, Rovanpera dört sıra yükseldi, ve üç sıra yükselen Katsuda’nın ardından altıncılığa yerleşti.

18.7 km’lik Agrail etabı zirveyi derinden sarstı. Puma’sı ile Loeb, Neuville’nin 2.8 saniye önünde en iyi zamanı yapınca kendini liderlikte buluverdi. Fransız, etap sonunda “çok denedim ve çok iyi bir etap geçtiğimi düşünüyorum. Şu anda yapabildiklerime göre iyi bir sürüş oldu” dedi. Evans yarım saniye farkla ikinciliğe geriledi. Etabı ikinci zamanla tamamlayan Neuville ise klasmanda tam beş sıra birden zıpladı ve podyumun üçüncü basamağına yerleşti. Ogier, Breen ve Katsuta bu etaptan sonra klasmanda üçer sıra kaybettiler. Fontes, Araujo, Bylacia lastik patlatarak zaman kaybettiler, Cais tekerini kırdı. Etap sonunda Ogier, durumunu “dürüst olmak gerekirse zorluyorum. Şu anda nasıl daha hızlı gideceğimi bilmiyorum, bu yüzden takımla birlikte analiz etmemiz gerekiyor” diye özetledi.

Gün ortası servisten sonra aynı etaplar birer kez daha geçildi. Lousa’da Ogier, Loubet’in Puma’sının 6 salise önünde rallideki ilk best’ini yaptı ve üç sıra yükselerek üçüncülüğe yerleşti ve “lastikler için zor olacak, o yüzden neler yapabileceğimize bir bakalım” diye özetledi. Loeb duvara vurup tekerini kırınca yarış dışı kaldı. Magalhaes de süspansiyon, McErlean da direksiyon sorunu baş gösterdi, Castro’nun Skoda’sı yandı kül oldu, Cais sol arka, Breen sağ arka lastik sorunları yaşadılar. LOeb’ün yarış dışıa kalması üzerine Evans liderliği geri aldı, Tanak beşinciliğe geriledi. Evans, “Oldukça zor ve nerede ne kadar zorlayacağınızı bilememek gerçekten zor” dedi.

Lois etabının ikinci geçilişinde de en hızlısı Evans oldu ve liderliğini pekiştirdi. Etabı en iyi ikinci zamanla tamamlayan Loubet, klasmanda altı sıra birden yükselerek dördüncülüğe yerleşti. Lastiği jantan çıkınca etap içinde durmak zorunda kalan Tanak ise beş sıra kaybederek 10’unculuğa kadar geriledi. Ondan daha zor durumda olan ise Ogier’dı ve sekiz sıra geriye, 11’inciliğe kadar geriledi. Etap sonrası klasmanda podyuma çıkan Roavnpera, Portekiz etabının Türkiye ile benzeştirdi ve “Başlangıçta çok zor. Türkiye’de olmak gibi ve araba kullanmak hoş değil” dedi. Arganil’İn ikinci geçilişinde de genç rallici Kalle en iyi zamanı yaptı ve podyumdaki yerini korudu. O’nun  4.6 saniye ardından ikinci zamanı yapan Ebas ise, Neuville önündeki liderliğini yedi saniye farka taşıdı. Arganil’de lastik patlatan Ogier için de Portekiz serüveni erken kapandı.

18 km’lik Mortagua etabında Rovanpera bir kez daha en iyi zamanı yaptı ve klasmanda ikinciliğe çıktı. Neuville ise beş sıra geriledi. Evans günü son etabına lider gidecekti, Motagua’nın finişinde “oldukça tehlikeliydi, bazı yerlerde hiç tutuş yoktu” dedi. Loubet etapta yol dışına çıktı ve kaldı. Son etap Lousada’da rallideki dördüncü best’ine imzasını atan Evans, ikinci günü 13,6 saniye farkla lider tamamladı. Sordo’nun 30 saniye önünde Rovanpera ikinci olarak kapalıya girdi. Etap sonunda Evans, görüşlerini “burada olmaktan oldukça mutluyum, bazı aşırı koşullar vardı ve herkes yolunu bulmaya çalışıyordu. Bazen bir piyangoydu. Her zaman daha hızlı gidebilirdin diyebilirsin, ama biliyorum yine de burada olur muydun? Söylemesi her zaman zordur”  diyerek özetledi. Portekiz Rallisi’nde üçüncü gün yedi etap geçilecek. Ralli Pazar günü öğleden sonra finişe ulaşacak. | Aydın Hoşgör, 20 Mayıs 2022 : 21.45

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top