Efsane röportaj

Ralli Dünyası Dergisi’nin 250’nci sayısı için bugün, çok ses getirecek bir röportaj yaptık. Federasyonda 7 yıllık Asbaşkanlık ve üç dönem de başkanlık yapan Mümtaz Tahincioğlu ile sonunda ofisinde yüz yüze söyleştik. 2 saat 10 dakika süren röportajda, yöneticiliği döneminde iz bıraktığı konuları samimiyetle anlatırken, sporun altyapısı için döneminde yapılan Körfez pisti ve İstanbul Park ile ilgili birçok bilgi paylaştı. Oğlu Jason Tahincioğlu’nun Ataşehir’deki ofisinde buluştuğumuz Mümtaz Başkan, 70 yaşında olmasına karşın dinç ve danışmanlıklar dışında işten elini ayağını çekmiş bir durumdaydı. Tahminden fazla kırgınlarını dile getirdi, bugün spora mesafeli durmasının nedenlerini anlattı. İstanbul Park F1 yarış pistinin yapımından, bugünkü kullanımı itibarıyla çok az kişinin bilgi sahibi olduğu konular hafızasında dün gibi canlıydı.

Röportajı boyunca birçok kez açıkça ifade etti ki, 20 yıla yakın tepe yönetiminde bulunduğu otomobil sporlarına çok kırgındı. Bir çoğunu arkadaşı olarak gördüğü yakın çevresindeki bazı insanlardan gördüğü tavırlara, en çok ta karşı karşıya kaldığı davalara karşı sitem doluydu. Kendisine yöneltilen iddiaların genelde basit usulsüzlükler olduğunu, kendisinin maddi bir çıkar içinde olmadığını savundu. Spordaki ilk yıllarında ve yönetici aşamasında hep spora kendi maddi imkanlarını akıttığını söyledi. Yedi yıl Asbaşkanı olarak görev yaptığı federasyonun kurucu başkanının karşısına son anda rakip çıkması ise unutamadığını söyledi. Sohbetin İstanbul Park ile ilgili bölümünde neden İstanbul’un seçildiğinden, seçimde kimin etkili olduğuna, proje aşamasındaki bütçesi ile yapılan tüm harcama hakkında bilgi verirken, F1 yönetimi ile yaptığı 7 yıllık kontrattan da detaylıca bahsetti.

Türk otomobil sporlarının yakın tarihinin en etkin ismi olan Mümtaz Başkan, spora kattığı değerlerden sonra adliyelik olması kadar, belki de daha fazla, bugün gördüğü vefasızlıktan da yakındı. Ülkemizde yapılan son iki F1’de üst düzey görev alma isteğinin nasıl engellendiğini sitem dolu sözlerle aktardı. Altyapı kadar sporun görevli kadrolarının oluşumunda, teknolojik ekipman temininde sergilediği kazanımları anlatırken, o dönemlerde aldığı kararların isabetliliğinden dem vurdu. Başkanlığı bıraktıktan sonra neden spordan uzak durduğunu, ‘gidersem dönem’ sözleri ile özetledi. Döneminde F1,WRC,ERC’de edinilen kazanımların bugün kayıp olmasını ise üzülerek takip ettiğini söyledi. F1’in 7 yıllık ilk döneminde yaptığı anlaşmanın avantajlarını ve F1’in devam etmemesinde etkili olan ismi anlattı.

Derginin 250’nci özel sayısı için çoğu şampiyon 40’a yakın sporcu ve yönetici ile yüz yüze röportajlar yaptık. Efsane sayıda olmazsa olmaz olarak öngördüğümüz Mümtaz Tahincioğlu ile görüşmek kolay olmadı. Yurt dışı iş seyahatleri ve son döneminde yapmakta olduğu danışmanlıklardan fırsat yaratıp vakit ayırmasını ve dergiye konuşturmayı başardığımızda, sporun yakın tarihinin kaydını gelecek kuşaklara aktarma vazifesini de yerine getirdiğimizin bilincindeydik. Mümtaz Tahincioğlu dahil yaptığımız 41 röportaj ile Ralli Dünyasının şimdiden efsaneleşen 250’nci sayısı eminiz ki uzun zaman çok konuşulacak. | Aydın Hoşgör, 18 Mayıs 2022 : 21.37

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top