Son güne lider başlıyor

Cumartesi günkü daha zorlu koşulların ardından, Hırvatistan Rallisi’ni son güne daha az bir avantajla götürmeye devam eden genç rallici Kalle Rovanpera, Cuma günkü açılış ayağında sekiz etaptan altısını kazandıktan sonra ikinci güne 1m23.3s önde başladı. İlk günü karakterize eden yağmurdan sonra, tekrarlanan dört etaptan üçünde hava genellikle daha kuruydu, ancak Rovanpera yolda daha az elverişli bir konuma sahip olacaktı ve diğerlerine göre daha fazla kirle uğraşmak zorunda kalacaktı. Ancak günün asıl zorluğu, ilk ayağın üçüncü aşaması olan Platak etabında yaşandı. Zagreb’den daha batıda, şiddetli yağmur ve yoğun sis tarafından vurulan Adriyatik kıyısına doğru yapılan yeni bir etap geçildi. Rovanpera’nın sabah ayağı için dört yağmur lastiği alma kararı, ki diğer bir çok ekip sadece iki tane almıştı, böylesine zor koşullarda işe yarayacak gibi görünüyordu. Bununla birlikte, etabın çoğunu sol ön lastiği hasarlı bir şekilde sürmek zorunda kaldı ve en yakın rakibi ve dört yağmur lastiği kullanan diğer tek sürücü olan Ott Tanak ile arasındaki fark 54.5 saniye 18.2 saniyeye geriledi.

Platak etabındaki şartlar o kadar kötüleşti ki öğleden sonraki geçiş güvenlik nedeniyle iptal edildi. Ancak, Rovanpera günün kalan etabında en hızlı zamanı belirlemek ve avantajını Tanak’a karşı 19,9 saniyeye çıkarmak için mükemmel bir performans sergiledi. Zorlu bir Cuma gününden sonra toparlanmak isteyen Elfyn Evans, günün açılış etabında en hızlı zamanı kaydetti ve sabah diğer iki etapta ikinci olarak genel klasmanda beşinciliğe yükseldi. Esapekka Lappi ise Cuma günkü ilk etapta büyük bir kayaya çarptıktan sonra süspansiyon hasarıyla durmak zorunda kaldı. Lappi, daha sonra yeniden başladı ve GR Yaris Rally1’deki asfalt çıkışında harika bir performans sergiledi. Yol düzeninin önündeki pozisyonundan en iyi şekilde yararlanarak sabahın ikinci etabını ve ardından öğleden sonraki ilk iki etabı kazandı. Katsuta, günün iki etabını havası inmiş bir lastikle bitirdi, ancak toplamda altıncı sırada puan kazanma yolunda ilerlemeye devam ediyor.

Takım direktörü Jari-Matti Latvala, “Sürücüler için zorlu bir gün daha oldu, özellikle Platak etabında, çünkü çok yağmur ve sis vardı ve sonra Kalle sorun yaşadı. Bu, aradaki farkı ve sinirini korumayı başardı. Şampiyonluk için yoldan çıkma riskini göze alamazdı, bu yüzden koşullar zor olduğunda akıllıydı ve daha sonra son etapta daha temiz olduğunda daha fazla zorlayabileceğini biliyordu ve liderliğini neredeyse uzatmak için 20 saniye farkla gerçekten doğru yaptı.. Son gün için genel olarak kuru görünen koşullarla, bunun ona uygun olacağını düşünüyorum ve her şeyin yoluna gireceğinden eminim. Esapekka ile bugünkü seviyesinde olmasını beklemiyorduk. Her zaman ‘eğer’ olacak ama dürüstçe ondan bu hızı görmek için çok olumlu hissediyorum. Elfyn için bu kolay olmadı ama sadece bu ralliyi şimdi bitirmesi ve puanları kemerinin altına alması gerekiyor” dedi.

Elfyn Evans ise gün sonunda yaptığı açıklamada “Bu sabah oldukça iyiydi. SS11’de siste kesinlikle temkinli tarafta olmama rağmen, işler oldukça iyi gidiyordu ve ritim iyiydi. Öğleden sonra bazı yerlerde daha zordu ve muhtemelen o kadar güçlü değildi. Çamurlu kısımlarda ve karışık koşullarda aynı güven seviyesinde değildim ama hatasız ve yeterince sağlamdı. Artık pozisyon için gerçekten savaşmadığınızda ve risk almaya gerek olmadığında her zaman zordur. Şimdi sadece bu noktaları eve getirmemiz ve powerstage etabında birkaç puan  daha hedeflememiz gerekiyor ve bunu dört gözle bekliyorum” diye konuştu.

Ve, genç pilot Kalle Rovanpera, kinci gün sonunda şu değerlendirmede bulundu; “Zor bir sabahtı ve umduğumuz gibi değildi. Lastiği nasıl kaybettiğimizi bilmiyorum ama etapta çok erken oldu, bu yüzden oldukça fazla zaman kaybettik. Bu biraz daha zorlaştırdı ama bence bunu oldukça iyi, hata yapmadan, tutarlı davranarak ve günün sonunda biraz zaman kazanarak başardık. Son etap oldukça temiz durumdaydı, bu yüzden nerede tutunduğumu ve itebileceğimi biliyordum. Olabildiğince hızlı olmaya çalıştım ve biraz daha fark yapmak güzeldi. Yarın uzun ve zorlu bir gün olacak ama elimizden gelenin en iyisini yapacağız.”

Esapekka Lappi de şu sözleri sarf etti; “Gayet güzel bir gündü. Bu sabah koşullar çok zordu. İlk iki etap çoğunlukla nemliydi, ardından üçüncüsü muhtemelen asfaltta yaptığım en zor etaptı. Sis o kadar yoğundu ki bazı yerlerde sadece 20 metreyi görebiliyordum, bu biraz çılgıncaydı. Öğleden sonra için bazı ayarlamalar yaptık ve tempodan fazlasıyla memnun kaldım. Tamam, yol pozisyonunda bir avantajımız vardı ama dün pek bir şey yapmadığımızı düşünürsek gerçekten memnunum. Kirli asfaltta hiç bu kadar hızlı sürmemiştim ama araç gerçekten iyi hissettiriyor ve umarım yarın da benzer şekilde devam edebilirim.” 

Hırvatistan’da son gün olan bugün (pazar), ekipleri iki kez koşulan bir çift etap ve toplam 54.48 rekabetçi kilometre için Zagreb’den kuzeye götürüyor. İlk etap olan Trakošćan-Vrbno yeni bir etap iken Zagorska Sela-Kumrovec, 2021’de olduğu gibi ralliyi tamamlayan powerstage etabına ev sahipliği yapıyor. | TGR, 24 Nisan 2022 : 09.00

Hırvatistan Rallisi | 2. Gün sonunda Geçici Genel Klasman
1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1) 2h14m54.5s
2 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1) +19,9s
3 Craig Breen/Paul Nagle (Ford Puma Rally1) +1m13.4sn
4 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1) +1d18.3s
5 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1) +2dk08.2s
6 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1) +5m47.7s
7 Yohan Rossel/Valentin Sarreaud (Citroën C3 Rally2) +8m24.6s
8 Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Škoda Fabia Rally2 evo) +8dk59.7s
9 Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak (Škoda Fabia Rally2 evo) +9m15.5s
10 Emil Lindholm/Reeta Hämäläinen (Škoda Fabia Rally2 evo) +9m49.3s
53 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota GR YARIS Rally1) +1h19m07.0s

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top