Destansı zafer

Kalle Rovanpera, FIA Dünya Ralli Şampiyonası liderliğini destansı bir tarzda sürdürerek, Hırvatistan Rallisi’ni heyecan verici bir şekilde bitirdi ve Toyota Gazoo Racing için sansasyonel bir zafer elde etti. Rovanpera, 2021’deki WRC’deki ilk yarışında erken kaza yaptıktan sonra etaplar hakkında bilgi sahibi olmadığı bir rallide, kopilot Jonne Halttunen ile birlikte hafta sonu boyunca mükemmel formdaydı. Şiddetli yağmurdan etkilenen bir Cuma günü, sekiz etaptan altısını kazanmak ve rakiplerine karşı bir dakikadan fazla avantaj sağlamak için yolun başındaki pozisyonunun çoğunu yaptı. Bu marjın büyük bir kısmını Cumartesi sabahı lastiği hasar gördüğünde kaybetti, ancak günün sonunda bir etap galibiyeti ile iyi mücadele etti ve karar ayağına yaklaşık 20 saniye önde girdi.

Liderliğini 10 saniyeden fazla uzatmak için bu performansı Pazar günkü ilk etaba kadar sürdürdü. Ancak hava, sondan bir önceki etabı etkileyen ani bir yağmurla birlikte problem yarattı. İki yağmur lastiği ve iki sert hamur lastiği ile Rovanpera, aşırı kaygan koşullarda yumuşak lastiklere sahip olanlara göre dezavantajlı durumdaydı ve Ott Tanak’a sadece 1,4 saniye farkla genel liderliği terk etti. Bu, koşulların kuru ve güneşli olduğu, ancak tüm etaplarda olduğu gibi yola bol miktarda çamurun sürüklendiği, ralliyi sonlandıran powerstage için heyecan verici bir hesaplaşma başlattı. Yine yağmur ve sert lastiklerin bir kombinasyonunda Rovanpera, Tanak’tan 5,6sn daha hızlı ve diğer herkesten 21,8 sn daha hızlı olan çarpıcı bir performans üreterek art arda ikinci zaferini ve maksimum puan galibiyetini garantiledi. Bu, üç turdan sonra şampiyonluk liderliğini 29 puana yükseltti. 21 yaşındaki sporcunun kariyerindeki dördüncü WRC zaferi ve asfaltta ilk galibiyeti.

Elfyn Evans, Cuma sabahı iki etabı jantın dışında bir lastikle bitirdiğinde iki dakika kaybetti. İki etap galibiyetinden sonra, genel olarak beşinci ve powerstage’de üçüncü oldu ve zorlu bir başlangıçtan sezonuna ilerlemeye çalışırken her iki şampiyona için de bazı önemli puanlar kazandı. Takım şimdi üreticilerin sıralamasında 42 puanla lider durumda. Esapekka Lappi, açılış etabında büyük bir kayaya çarparak aracının süspansiyonuna zarar verdikten sonra ilk günün çoğunu kaçırdı. Cumartesi günü yeniden başladı, Pazar günkü ilk etapta hafta sonunun dördüncü etap galibiyetini alarak GR Yaris Rally1’deki ilk asfalt yarışında etkileyici bir hız gösterdi. Ekip, üç ekibi arasında ralli boyunca 19 etaptan 14’ünü kazanarak 2022’de yeni GR Yaris Rally1’in güçlü performansını doğruladı. TGR WRC Challenge pilotu Takamoto Katsuta, Evans’ın bir sıra gerisinde altıncı sırada tamamladı ve bir kez daha TGR WRT için puan topladı.

Takım direktörü Jari-Matti Latvala, gün sonunda yaptığı açıklamada “bugün Kalle’ninki inanılmaz bir performanstı. Elindeki lastiklerle son etabı kazanmanın ve ralliyi kazanmanın mümkün olduğunu düşünmezdim. Maalesef bilgilerimiz son etapta yağan yağmuru görmedi ve sert lastikte tutunmanın ne kadar zor olduğunu gördük. Sonra powerstage o kadar çamurlu ve kaygandı ki Kalle’nin bu hızı nerede bulabildiğini bilmiyorum. Şu anda sergilediği seviye inanılmaz. Baskı göstermiyor ve hiçbir şey için endişelenmiyor. Gerçekten bu yıl şampiyonada yenilecek birine benzemiyor. Diğer sürücülerimizle bu hafta sonu en iyi sonuçları alamadık, ancak bence Elfyn’in gerçekten sağlam bir sürüşe ihtiyacı vardı ve powerstage’de üçüncü en hızlı zamanı yaparak kazandığı puanlar harikaydı, Esapekka’nın yeniden başlattıktan sonraki hızı görmek ise bir başka harikaydı” dedi

Elfyn Evans, “oldukça zor bir son gündü. Beklemediğimiz çok fazla yağmur ve çok sert olan dört sert lastik. Ama hiç yoktan iyi olan beşinciliği aldığım için mutluydum ve en azından powerstage’de birkaç puan almayı başardık ki bu da sahip olduğumuz lastik seçimi ile bu koşullarda beklediğimizden iyiydi. Genel olarak bizim için yine çok zor bir hafta sonu oldu. Cuma günü yaptığımız gibi bir başlangıç ​​yaptığımızda mücadele etmek zor. Ancak Portekiz’e olumlu bakmaya çalışıyoruz ve daha iyisini umuyoruz. Kalle’yi tebrik ederim: Tüm hafta sonu inanılmaz bir iş çıkardı ve kesinlikle kazanmayı hak etti” diye konuştu.

Günün kahramanı Kalle Rovanpera ise gün sonunda şunları söyledi; “bu benim için şu ana kadarki en iyi galibiyetim gibi geliyor. Çok zor bir hafta sonuydu, koşullar inanılmaz zordu ve herkesin bir noktada bazı sorunları veya anları olduğunu düşünüyorum. Bugün yine çok zordu. Hava durumu böyle olunca kazanmamız çok zor olacak gibi görünüyordu. Yağmurda çok zaman kaybettik ve o kadar çok çamur olduğu için de lastik seçiminin son etap için çok iyi olacağını düşünemedik. Ama biz sadece bunun için gitmeye ve çok zorlamaya karar verdik. Zamanımız harikaydı. Benim için yeni bir deneyim olan toprak yolu açmak için daha zorlu ralliler olacak, ancak şimdilik tabii ki mutluyum. Tempo gerçekten iyi ve her şey yolunda gidiyor”.

Esapekka Lappi’nin Hırvatistan ile ilgili değerlendirmesi de şu şekildeydi; “bugün iyi başladı ama o zamanlar biraz iyimser olan lastik seçiminde koşullar bizden yana değildi. Sonra güven gitti ve aptalca bir hata yapmak istemedim, bu yüzden hızımız düştü. Ama aksi takdirde bu hafta sonu hızımızdan çok memnunum. Cumadan sonra elimizden geleni yaptığımızı düşünüyorum. Bu koşullarda bu kadar çok etap kazanabileceğimizi beklemiyordum. Asfaltta harika bir araca sahipmişiz gibi geliyor, benim için 2018’deki Yaris WRC’den daha iyi. Kalle’ye aferin, özellikle son etapta harika bir iş çıkardı”. Dünya Ralli Şampiyonası’nın sıradaki ayağı Portekiz (19-22 Mayıs) yılın ilk toprak rallici. Ülkenin kuzeyinde Porto yakınlarındaki Matosinhos’ta yer alan bu ralli kumlu ve kayalık yollarda klasik etaplara sahip. | TGR, 24 Nisan 2022 : 22.22

Hırvatistan Rallisi Genel Klasman
1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1) 2sa48m21.5s
2 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1) +4.3s
3 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1) +2m21.0s
4 Craig Breen/Paul Nagle (Ford Puma Rally1) +3dk07,3s
5 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1) +3m46.0s
6 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1) +8m08,5s
7 Yohan Rossel/Valentin Sarreaud (Citroën C3 Rally2) +10m01.0s
8 Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak (Škoda Fabia Rally2 evo) +11m01.2s
9 Emil Lindholm/Reeta Hämäläinen (Škoda Fabia Rally2 evo) +11m11.9s
10 Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Škoda Fabia Rally2 evo) +11m48.5s
49 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota GR YARIS Rally1) +1h21m31.7s

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top