Karda uçan Finliler 1-3

Toyota Gazoo takımı Kalle Rovanpera’nın 2022 WRC ikinci ayağı İsveç Rallisi’ni kazanmasının ardından yeni GR Yaris Rally1’in ilk galibiyetini kutluyor. Rovanpera’nın Finlandiyalı takım arkadaşı Lappi, 2018’den bu yana TGR için ilk startında takım için çifte podyum yaparak 3’ncü oldu. Rallinin çoğu için, takımın üç sürücüsü de Umea’daki yeni ralli merkezinin etrafındaki alışılmadık, yüksek hızlı, karla kaplı yollarda zafer için yakın bir mücadelenin parçasıydı. Rovanpera, Cuma günü şampiyonanın en yüksekteki sürücüsü olarak yolda ilk koşmak zorunda kaldığı için dezavantajlı durumdaydı, ancak Cumartesi günü takım arkadaşı Elfyn Evans’ı 8.3 saniye önde tamamladı. Evans, Cumartesi günkü son etabın sonunda bir olaydan sonra bir gecede 10 saniye ceza aldı, ancak zafer umutları Pazar günkü açılışta sona erdi.

Bir sorun nedeniyle merkezi olarak sağlanan hibrit sistemin devre dışı bırakılmasıyla başlayan Evans, daha sonra etapta bir spin attı ve aracın ön kısmına zarar verdi. Onarım yapmak için durduktan sonra etabın sonuna ulaştı, ancak hibrit ünite gerektiği gibi yeşil ışık yakmadığı için FIA güvenlik prosedürlerine göre yarışı bırakmak zorunda kaldı. Rovanpera aynı zamanda hibrit bir sorun taşımasına rağmen liderliğine eklediği dört etaptan ilkini kazandı ve kendisi ve kopilotu Jonne Halttunen WRC kariyerlerinin üçüncü galibiyetini elde etti. Rovanpera, İsveç Rallisi’ni kazanarak 2001 yılında etkinlikte zafere ulaşan babası Harri’yi taklit ediyor. Aynı zamanda sürücüler şampiyonasında 14 puan farkla öne geçti. Lappi Pazar günü boyunca ikincilik için yakın bir mücadele içindeydi ve o ve yardımcı pilot Janne Ferm takımla harika bir hafta sonu geri dönüşünü tamamlarken, sonunda sadece 8.6 saniye uzakta bitirdi. TGR de 24 puan avantajıyla üreticiler şampiyonasında liderliği ele geçirdi. Üç GR Yaris Rally1 ilk 4’te finişe ulaştı. Katsuta ve kopilotu Johnston 4’üncü olurken TGR WRT yeni nesil için iyi puanlar aldı.

Toyota takımının patronu Akio Toyoda, yarış sonunda yayınladığı mesajda şu görüşlere yer verdi; “Kalle ve Jonne, zaferiniz için tebrikler! Şampiyonanın tek kar etkinliği olarak, iki yıl önce üçüncü, geçen yıl ikinciydiler ve bu yıl kazandılar. Bunu Toyota tarzıyla yaptılar, her yıl iyileştirmeler yaptılar ve bu şekilde giderek daha fazla Toyota benzeri hale geldiklerini görmek beni mutlu ediyor. Ayrıca, GR Yaris Rally1’e ilk WRC zaferini getirdikleri için onlara teşekkür etmek istiyorum. İlk gün yolu açmak zorunda kaldılar ve karı süpürmek zor olmuş olmalı, ancak Kalle küçüklüğünden beri karla kaplı yollarda sürüş deneyiminin tamamını kullanarak güvenilir bir şekilde sürdü.”

“Esapekka ve Janne için bu, Toyota’yla üç yıl sonra ilk kez birlikte olmalarıydı. Tekrar hoş geldiniz ve podyumu üçüncülükle bitirdiğiniz için tebrikler! Bence ikiniz TGR tulumları içinde en iyi görünüyorsunuz. Bizimle son olduklarından beri diğer ekiplerin nasıl çalıştığını deneyimlediler ve umarım takımı birlikte daha da iyi hale getirmenin yollarını görebilirler. Takımın Finlandiya merkezli olduğu göz önüne alındığında, karlı yollar TGR WRT için bir tür ev yolu, ancak geçen yıl çok sinir bozucu olan Arctic Rally’yi kazanamadık. Takım, hayal kırıklığını telafi etmek için Monte Carlo’nun hemen ardından çalışmaya başladı ve bu ralliye hazırlanmak için kar üzerinde testler yaptı. Zaferimiz bunun sayesinde ve herkesin çabasını takdir ediyorum.”

“Bununla birlikte, ralli zorlu bir spor ve Kalle ile Elfyn’in arabalarındaki hibrit sistemle ilgili bazı sorunlar yaşadık. Onlar için gerçekten üzülüyorum. Ancak zorlu soğuk ortamlarda hibrit sistemin nasıl iyileştirileceğine dair değerli veriler elde edebildik. Umarım bu deneyimi sadece gelecek yıl kazanmak için değil, aynı zamanda karbon nötrlüğü için çalışırken motor sporlarında rekabet etmeye devam edebilmemiz için tedarikçilere veri sağlamak için de etkin bir şekilde kullanırız. Bu yıl hala 11 ralli var. Umarım takım Hırvatistan’daki bir sonraki yarışa kadar biraz dinlenir. Unutmayalım ki sağlığımız her şeyden önemli. Taraftarlar için, sezon boyunca son tur olan Japonya Rallisi’ne kadar devam eden desteğinizi takdir ediyorum.”

Başkan Toyoda’nın takım direktörü Jari-Matti’ye de bir notu vardı; “Çok sayıda hayranla çevrili olduğunuzu ve özel etaplarda onlarla fotoğraf çekmekten mutlu olduğunuzu duydum. Soğuk ve karlı havalarda bile gülümsediğini ve hayranlarla etkileşim kurduğunu kolayca hayal edebiliyorum. Siz, hayranlara karşı her zaman çok arkadaş canlısı olan altıncı yıldız sürücümüzsünüz. Lütfen takımın iyi atmosferine kesinlikle katkıda bulunan bu kibar ve dostane tavrınızı sürdürün.”

Takım direktörü Jari-Matti Latvala ise İsveç’in finiş görmesinden sonra yaptığı açıklamasında, “Kalle bu ralliyi kazanmak için inanılmaz bir iş çıkardı. Hafta sonunun başında, yoldaki ilk araç olmayı nasıl başaracağı konusunda biraz gergindim, ancak bunu çok iyi idare etti ve daha sonra rallide sahip olduğu hız gerçekten etkileyiciydi. GR Yaris Rally1 ile ilk zaferimizi elde ettiğimiz için kendisine ve bunun gerçekleşmesi için sıkı çalışmaları için tüm ekibe teşekkür ederiz. Bu sabah Elfyn’e olanlar onun için çok talihsizdi. Ancak Esapekka’nın ilk rallisinde podyumda olması çok önemli puanlar almamıza yardımcı oldu ve Takamoto da harika bir ralli yaptı” dedi.

Takımın İrlandalı pilotu Elfyn Evans, İsveç’i değerlendirirken, “Ralliyi bu şekilde bitirmek benim için büyük bir hayal kırıklığı oldu. İlk etapta her şey yolunda gidiyordu ama uzun bir sol bekte arabanın arkasını kaybettim ve ne yazık ki onu yakalayamadım, bu yüzden oldukça hızlı bir dönüş yaptık. Bazı onarımlar yaptıktan sonra tekrar yola çıkmayı başardık ama ne yazık ki hibrit ile ilgili nedenlerden dolayı durmak zorunda kaldık. Takım için üzgünüm çünkü çok hızlı bir araba yaptıkları çok açık ama şu ana kadar hak ettikleri sonuçları geri getiremedim. Bu araya kötü bir notla girmek hoş değil ama bir sonraki tura ve orada elimizden gelenin en iyisi olmaya odaklanacağız” diye konuştu.

İsveç’i kazanan genç rallici Kalle Rovanpera’nın İsveç sonrası görüşleri ise şu şekilde oldu; “İsveç’te kazanmak çok güzel bir duygu. Bütün hafta sonu gerçekten güzel bir mücadele oldu. Cuma günü yollara çıkan ilk araç olduktan sonra bu gerçekten çok iyi bir sonuç. Elfyn’in bu sabah dışarı çıkması biraz üzücüydü çünkü harika bir dövüştü, ama aksi halde takım için çok iyi bir sonuç. Monte Carlo’daki ilk rallide bu araçla biraz zorlandım, ancak şimdi tüm hafta sonu boyunca araca çok daha fazla güven duydum. Takıma çok teşekkür ederim çünkü aracı her zaman daha iyi hale getirmek ve beni rahat ettirmek onlar için büyük bir işti”

İsveç’te dfireksiyona geri dönen ve 4’ncü sırada finişe ulaşan Esapekka Lappi, “Geri dönmek ve podyuma çıkmak harika. Hafta sonundan önce hedefim buydu ama zor olacağını biliyordum. Ama başardık ve çok mutluyum. Kendimle, Janne’le ve tüm ekiple gurur duyuyorum. Bütün hafta sonu arabamda herhangi bir sorun yaşamadık. Daha fazla risk almadan ikinci sırayı alamazdım. Bundan daha iyi başlamış olamaz. Daha fazlasını beklemek saçma olurdu. Uzun bir ara verdik, son rallimiz geçen yıl Ekim ayındaydı, bu yüzden bu en iyi sonuç” dedi. | TGR, 27 Şubat 2022, 20.45

İsveç Rallisi 2022 Genel Klasman
1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1) 2sa10m44.9s
2 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1) +22.0s
3 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota GR Yaris Rally1) +30.6s
4 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR Yaris Rally1) +2dk19.4s
5 Gus Greensmith/Jonas Andersson (Ford Puma Rally1) +3m20.4s
6 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Hyundai i20 N Rally1) +5m39.4s
7 Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Škoda Fabia Rally2 evo) +7m11.1s
8 Ole Christian Veiby/Stig Rune Skjærmoen (Volkswagen Polo GTI R5) +7m34.3s
9 Jari Huttunen/Mikko Lukka (Ford Fiesta Rally2) +8m14.2sn
10 Egon Kaur/Silver Simm (Volkswagen Polo GTI R5) +8m24.8s
–  Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally1)

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top