Tanak’ı hibrit yaktı

WRC’de kullanılan otomobillerin hibrit sistemlerinin üreticisi şirket Compact Dynamics’ın şefi Oliver Blamberger, Estonyalı şampiyon rallici Ott Tanak’ı İsveç Rallisi’nde 2’nci giderken abandonesine sebep olan hibrit ünite sorunu için özür diledi. Cuma günü rallinin beşinci etabını kazanarak aradaki farkı 1,1 saniyeye indiren ve 2’nciliğe yükselen Tanak, i20 N Rally1’in hibrit sistemindeki bir sorun nedeniyle normal etapta yarış dışı bırakan ‘kırmızı ışık’ için bunu ‘kötü bir şaka’ olarak tanımladı. Yeni sistem ve kurallara göre, Rally1 otomobillerinin ön camlarında ve yan camlarında bir otomobilin güvenli olup olmadığını gösteren sabit bir ışık bulunuyor. Tanak, etabın iniş karakterli bir bölgesinde yaşadığı temasın ardından sistem Kamsjön’ün ortasında yarıda kesildiği için hibrit gücünü kaybetti ve beşinci etaptan sonra i20’si devam edebilir durumda olsa dahi kırmızı ışık yanması halinde kural gereği yarışı bırakmak için durması gerekiyordu.

Tanak, yarış dışı kalmasının sebebinden yana memnun değildi ve özellikle de bunun kendisinin veya Hyundai ekibinin bir hatasından kaynaklanmadığına inanıyordu. Tanak, “olanlar kesinlikle bir tür şaka. Seni ağlatmalı ama aslında seni güldürüyor. Rallide, dört tekerleğiniz varsa ve araba çalışıyorsa, buna karşın üçüncü taraf olan bir şirket rekabetten çıkmanız gerektiğini söylüyorsa, bu büyük operasyonda şu anda bir sistem olmadığını gösteriyor” diye konuştu. Blamberger bu sorun için özür diledi, ancak arıza sonrası Tanak’ın arabasına takılan ünitenin daha fazla inceleme için Compact Dynamics’in merkezine gönderilmesi gerektirdiğini belirterek, neyin yanlış gittiğini belirlemek için henüz çok erken olduğunu açıkladı.  Blamberger “FIA ile birlikte yapılan değerlendirmenin sonucunu beklemek zorundayız. Bunun üzerinde çok çalışıyoruz. Sadece özür dileyebilirim. Tabii ki arabanın durması üzücü bir hikaye ve belki de sürücünün sonucu için bazı problemler var ama ne yazık ki, bu motor sporları. Bunu değiştiremem, sadece özür dilerim ve tekrar iyi bir şekilde yeniden başlamasını ve elinden geldiğince zaman kazanmasını umuyorum” diye konuştu.

Blamberger “Şu anda kimse Hyundai’nin bu otomobilindeki bu sorunun sebebinin ne olduğunu gerçekten söyleyemez. Analiz Hyundai ve FIA ​​ile birlikte başladı. Diyelim ki, araçta olma nedeninden veya aracın genel kontrol ünitesinden başlayarak birkaç farklı kök neden olabilir, ya da neden hibrit sistemde bir yerdedir. Tesislerimizdeki hibrit sistemi sökmek birkaç gün sürecek, sonra asıl nedenin ne olduğunu göreceğiz. Şu anki aşamada söyleyebileceğimiz tek şey bu çünkü veri analizi çalışıyor” dedi. İsveç’teki sıcaklıkların bu sezon Dünya Ralli Şampiyonası’nda yaşanan en düşük sıcaklık olma ihtimali yüksek ve Blamberger daha önce pil teknolojisinin bu tür aşırı uçlarda iyi çalışmasını sağlamanın zor olduğunu söylemişti. Ancak iklim koşullarının Tänak’ın aracındaki arızaya katkıda bulunduğuna dair her türlü fikri kabul etmedi ve sıcaklıkların suçlanma olasılığının düşük olduğunu gösterdi. Blamberger “dürüst olmak gerekirse, rallide ve testlerde sıcaklıkla ilgili sorunlar hakkında hiçbir şey duymadım. Bu nedenle temel nedenin sıcaklıkla ilgili olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Tanak’ın yaşadıkları hibrit sistem arızasının neden olduğu ilk örnek oldu ve Hyundai sürücüsü bunun büyük olasılıkla yolda bir tümsekle karşılaşmasından kaynaklandığını ima etti. Ancak Blamberger, Compact Dynamics kitinin hem testler hem de Monte Carlo Rallisi sırasında çok daha yüksek enerjili darbelerden sağ çıktığını vurguladı. Hibrit sistemin sağlamlığı ile ilgili yorumlarda Monte Carlo Rallisi’nde iniş karakterli etapta M-Sport Fourmaux olayında sistem aktifti ve yeşil bir ışık yaktık. Kasım’da Thierry Neuville’in Fransa’daki test sürüşünde yaşanan kaza da bir diğer soru işareti oldu. Aynı içerikli başka problemler, kazalar, 20-30 metreden düşmeler oldu ve hibrit sistem tamamen aktifken yeşil ışık yaktı. Compact Dynamics’ten kaynaklanan bir arıza varsa, “bu bizim hatamız ve bunun üzerinde çalışmamız gerekiyor diyebilecek kadar güçlüyüm. Ama şu anda kimse bilmiyor. Bu motor sporları” dedi, Blamberger ve Comapct Dynamics farklı motor sporlarında çalıştığını F1’de, Dünya Dayanıklılık Şampiyonası’nda, Formula E’de yer aldıklarını anımsattı. Blamberger, sözlerini “hiçbir zaman sorunsuz bir motor sporları kategorisine veya serisine sahip değiliz, çünkü tüm bu farklı sistemleri mükemmel bir noktaya getiriyorsunuz. Ve mükemmel kenar, olabilecek hafif ve maksimum güce sahip olmak için elinizden gelen her şeyi yaptığınız anlamına gelir. Bu sorunlar anlamına gelebilir ve bunu zorlamanız gerekir. Ancak bu, motor sporları insanları için normal bir iş” diye tamamladı. | Dirtfish, 26 Şubat 2022 : 16.20

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top