Dakar’da Loeb farkı

Dakar’da dünkü özel etabın 153 km’sinden sonra büyük hayal kırıklığının ardından Peterhansel, mekanik ekibinin yardımıyla dün gece kampa yeniden katıldı. RS Q e-tron’undaki kırık arka süspansiyonun nedeni, araba zıplarken yerinden çıkan ve daha sonra şasi ile tekerlek arasına sıkışarak tekerin kırılmasına neden olan bir kayaydı. Yaşanan Audi’nin bir zayıflığından ziyade, sadece bir şanssızlık meselesi gibi görünüyor. Peterhansel, W2RC için FIA kurallarına uygun olarak 2’nci etap için start almasına izin veren kurallara göre yarışa bugün de devam etti ancak aldığı büyük zaman cezası yarışı kazanma umutlarına veda edebileceği anlamına da geliyor. Fransız pilot ta gerekirse takım arkadaşlarına yardım etmek ve Audi’nin yarış geliştirmelerine katkı sağlamaya devam etmek için parkurda kalacağını duyurdu. Nasser Al-Attiyah hat-trick yapmaya kararlı görünüyordu ancak bugün O’nu genel klasmanda sadece 12′ geride bırakan Loeb’un önüne geçmesi gerekiyordu. Ayrıca dün yaptığı bazı büyük navigasyon hatalarından sonra savaşmaya kararlı olan Carlos Sainz’a da göz kulak olması gerekecekti. Nasser Al-Attiyah’ın dibinde bulunan Loeb ve kopilotu Lurquin, Katarlı sürücünün 12 saniye önünde ilk kontrol noktasında en iyi zamanı kaydetti.

Dünkü yoğun yağış nedeniyle Dakar Classic kategorisinde günün özel etabı iptal edildi. Nitekim Dakar’a paralel olarak çizilen parkur, günümüzde modern araçlar için devam eden yarıştan farklı olarak, yasak bölgelerden geçmekteydi. Dakar Classic yarışmacılarına organizatörler tarafından 15 kişilik gruplar halinde, onları Al Qaisumah’daki bivouac’a götürecek yola kadar eşlik etti ve burada Dakar’a bugün tekrar katıldılar. Loeb en iyi zamanı ikinci kontrol noktasında (79 km sonra) elde etti. Pazar günü Nasser Al-Attiyah’ın ardından araç kullanan Fransız, Toyota sürücüsüne göre 30 saniyeden daha az bir farka sahipti. Navigasyon sorunları nedeniyle dün iki saat kaybedildikten sonra kanı kaynamaya hazır olan Carlos Sainz, Audi RS Q e-tron’u mevcut sahne liderinin bir dakikadan biraz fazla gerisinde geçici olarak üçüncü sıraya yerleşti. Etabın 118’nci km’sinde Loeb en hızlı sürücü oldu. Dokuz kez dünya ralli şampiyonu, Nasser Al-Attiyah’ı 49” geçerken, Carlos Sainz’e karşı da 1’44”lik bir avantaja sahipti. Yazeed Al Rajhi, Sainz ve Stéphane Peterhansel tarafından sürülen iki hibrit Audi arasında dördüncü sıradaydı. Loeb gibi bir Avcı T1+’ın direksiyonunun arkasında Nani Roma, takım arkadaşının üç dakikadan biraz daha az gerisinde altıncı sırada yer alıyordu. Dün arka tekerleğini kaybeden Henk Lategan yedinci oldu.

Sébastien Loeb ve Nasser Al-Attiyah özel etabın finiş çizgisine ulaştığında Toyota sürücüsünün neredeyse 3’30” önünde tamamlayan Fransız sürücü, rakiplerinden bir başkası harika bir performans sergilemediği sürece, 2019’dan bu yana ilk kez Dakar’da etap zaferini yeniden kazanacak görünüyordu. 199 km sonra, Sébastien Loeb ve yeni kopilotu Fabian Lurquin ilk sırada yer aldılar. Sainz ve Peterhansel, Audi RS Q e-tron hibritlerini 3 ve 4’ncülüğe çıkararak Yazeed Al Rajhi’nin önüne geçti. Loeb, Dakar’ın 44’ncü yılında ikinci etabı ilk sırada tamamlayarak galip geldi. Fransız sürücü, dünyanın en prestijli rallisinin otomobil kategorisi etap galibiyetlerini 15’e yükselterek, hemşehrileri Jean-Louis Schlesser ve Bruno Saby’nin başarılarına eşitledi. Ayrıca bu Prodrive’ın Dakar’daki ilk zaferi de oldu. Dün yardım ekibini çağırmak zorunda kalan De Mevius, bugüne mükemmel başlangıç ​​yaptı. İkinci kontrol noktasında (79 km sonra), hafif prototip kategorisinde Seth Quintero’nun bir dakikadan biraz fazla önünde geçici lider oldu. Ancak Andreas Mikkelsen 7 dakikadan fazla kaybetti ve Philippe Pinchedez’in arkasında 11. sıraya düştü.

Dün mekanik sorunlar yaşayan Stéphane Peterhansel, T5 kategorisine katılan asistan ekibinin ona yardım etmesini beklemek zorunda kaldı ve ardından yarışa devam etti. FIA yarışmacıları arasındaki yardım, kurallara göre yetkilendiriliyor ve kamyonlar bu amaçla Dakar’a katılıyor. Ne yazık ki Peter, yarışmacıların özel yarışa başladıktan en fazla 7 saat 17 dakika sonra geçmek zorunda oldukları bir noktaya ulaştığında zaman sınırını aşmıştı. Bu süreyi çeyrek saat aştığı için on saatlik sabit etap cezası aldı. Buna ek olarak, tamamlamadığı özel bölümün sonunda kaçırdığı puanlara karşılık gelen altı saatlik ceza aldı. Bu yetmezmiş gibi, ayrıca özel bölümü tamamlaması için izin verilen azami süre, yani 10 saat 50 dakika olarak atfedildi. Toplamda, Peterhansel özel 1B için 10 saat 50 dakikalık bir sürenin yanı sıra sabit etap cezası ve kaçırılan yol puanı cezaları ile ödüllendirildi, her ikisi de toplam 16 saatti. Toplamda, 1B etabı için kalan süre 26 saat 50 dakikaydı. Kurallar gereği, yarışta kaldı ve yaşadığı devasa zaman kaybını geri alabilirse, teorik olarak yine de yarışı kazanabilir. Her halükarda, Cidde’ye geri dönerse, 200 yarış numaralı Audi gerçekten de son klasmanda yer alacak. Ancak şu anda Nasser Al-Attiyah’ın 23 saat 35 dakika gerisinde kalıyor. | Kaynak ve fotoğraflar; Dakar Official, 3 Ocak 2022 : 21.35

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top