8’nci kez şampiyon

Toyota Gazoo (TGR) ikonik Monza pistinde muhteşem bir şampiyonluk elde etti ve Sébastien Ogier-Julien Ingrassia‘nın 8’inci şampiyonluklarını elde ettikleri son ayakta 1-2 bitirerek üreticiler unvanını perçinledi. Ogier-Ingrassia, Monza’daki son rauntta takım arkadaşları Elfyn Evans-Scott Martin‘e karşı karşıya geldi ve iki ekip, hafta sonu boyunca aralarında altı kez galibiyeti değiştiren destansı bir zafer savaşına girdi. Monza çevresindeki üç zorlu etabın sadece yarım saniye arayla son gününe geldiler ve ardından sabahki açılış etabında aynı zamanları belirlediler. Son etapta Evans için bir duraklama, nihayetinde ralli zaferini, podyumda bir bitişin unvanı güvence altına almak için yeterli olacağını bilen Ogier lehine belirledi. Galibiyet, Ogier-Ingrassia’nın Monte Carlo, Hırvatistan, Sardunya ve Kenya’daki zaferlerin ardından sezonun beşincisi oldu. Bu, tam zamanlı kariyerlerinin son etkinliğinde birlikte 54’ncü WRC galibiyetiydi. Ogier, 2022’de Toyota Gazoo Racing ile yarı zamanlı bir programda yarışacak ve Ingrassia, son derece başarılı bir kariyerin ardından kopilot koltuğundan inecek.

Evans-Martin, bu sezon beşinci kez Toyota 1-2 başarısını elde ederlerken, Portekiz ve Finlandiya’daki zaferlerin ardından iki yıl üst üste şampiyonada ikinci oldular. Takım arkadaşlarının yanı sıra Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen, bu yıl Estonya ve Yunanistan’da kariyerlerindeki ilk zaferlerini elde ettikten sonra üreticilerin şampiyonluk başarısının anahtarıydı. Son turda örnek teşkil edecek takım oyuncularıydılar ve üreticilerin şampiyonluğunu garanti altına almak için genel olarak 9’uncu sırada temiz bir bitirmeye odaklandılar. Toyota, üreticiler şampiyonasını beşinci kez kazanarak tüm zamanların şampiyonluk listesine üçüncü kez ekledi ve 2017’de Yaris WRC ile spora geri dönmesinden bu yana ikinci kez kazandı. Bu, 2022’de hibrit motorlu Rally1 otomobilleri tanıtılmadan önce, World Rally Car döneminin son yarışında otomobilin elde ettiği 26’ncı ve son zaferdi. Takımın Japon pilotu Takamoto Katsuta ve kopilotu Aaron Johnston, Monza’yı 7’nci sırada tamamlayarak sondan bir önceki güç etabındaki en hızlı ikinci zamanı belirlediler.

Yarış sonrasında görüşlerini açıklayan Sébastien Ogier “bu tür duyguları tarif etmek çok zor. Her zaman olduğu gibi çok yorucu bir sezon olduğu için bir şekilde boş hissediyorsunuz, şampiyonluğu kazanmak için çok şey vermeniz gerekiyor. Ama bunu böyle anlar için yapıyoruz. Tüm ekip üyelerine çok teşekkürler: Onlar olmadan biz bir hiçiz ve bugün hepimiz dünya şampiyonuyuz, bu yüzden bunu kutlayalım. Toyota’nın başardığı şey oldukça dikkat çekici ve ekip bunu hak ediyor çünkü bunun için çok çaba harcadılar. Julien ile yolculuğumun sonu olduğunu bilmenin duygusu daha da güçlü. Bunu bitirmenin daha iyi bir yolunu asla hayal edemezdik. Bu hafta sonu daha yapacak çok işimiz olduğunu ve henüz bitmediğini biliyorduk. Elfyn’i yenmek zorunda değildik ama önce rahatlayıp sonra pozisyonları düşürmeyi göze alamazdık ve sonunda kazanmak tek kelimeyle mükemmel” dedi.

Elfyn Evans ise yine yarış sonunda yaptığı açıklamada “elbette bugün bizim için karışık duygular var. Doğal olarak her zaman daha fazlasını istersiniz. Sürücüler şampiyonluğunun zor olacağını biliyorduk ama ralliyi denemek ve kazanmak istedik. Sonunda tam olarak anlayamadık ama Seb ve Julien’i başka bir harika başlık ve birlikte harika bir kariyer için tebrik ederiz. Ekipteki herkese teşekkür etmek istiyorum, çok sıkı çalışıyorlar, bize harika ekipman ve aynı zamanda çalışmak için harika bir atmosfer verdiler. Aynı zamanda Toyota Yaris WRC’ye çok sevgi dolu bir veda, sürmek bir zevkti” diye konuştu.

Takımın genç pilotu Kalle Rovanpera da görüşlerini şu sözlerle açıkladı; “takımın üreticiler şampiyonluğunu korumasına yardımcı olmak gerçekten iyi hissettiriyor. Bizim için gerçekten güzel bir sezondu ve takımların şampiyonluğunu almak da bizim için gerçekten iyi hissettiriyor çünkü birçok rallide iyi puanlar getirebildik. Bu takım için büyük bir şey ve bunun bir parçası olmak gerçekten güzel bir duygu. Bu hafta sonu yaptığımız işi yapmak o kadar kolay değildi ama önemliydi ve bu duygu buna değdi. Ekip gerçekten çok çalışıyor, çok büyük tebrikler ve onlara teşekkür ederim. Harika bir araçla harika bir yıl geçirdik ve takımımızın ne kadar güçlü olduğunu gerçekten gösterdiğimizi düşünüyorum.” | 22 Kasım 2021  08.45

Monza Rallisi Genel Klasman
1 Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) 2h39m08.6s
2 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota Yaris WRC) +7.3s
3 Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 Coupe WRC) +21.3s
4 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Coupe WRC) +32.0s
5 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Hyundai i20 Coupe WRC) +1m32.0s
6 Teemu Suninen/Mikko Markkula (Hyundai i20 Coupe WRC) +2m22.6s
7 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota Yaris WRC) +2m34.5s
8 Gus Greensmith/Jonas Andersson (Ford Fiesta WRC) +2m50.2s
9 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC) +4m49.6s
10 Andrea Crugnola/Pietro Ometto (Hyundai i20 N Rally2) +9m06.9s

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top