“Harika bir hafta sonu”

Toyota Gazoo Racing, Elfyn Evans ve kopilotu Scott Martin’in olağanüstü bir hafta sonu başarısı sayesinde Finlandiya Rallisi’nde dördüncü ev zaferini kutluyor. İngiliz ikili artık takım arkadaşları Sebastien Ogier-Julien Ingrassia Finlandiya’yı beşinci sırada tamamlayarak sezonun tamamlanmasına iki ayak kala arka arkaya şampiyonluğu kazanmaktan alıkoyabilecek tek ekip. Takım, markalar şampiyonasını perçinlemeye de bir adım daha yaklaştı. İki yıl aradan sonra yapılan ilk Finlandiya Rallisi’nde, takım yüksek hızlı çakıllı yollarda daha güçlü bir rekabetle karşı karşıya kaldı. Evans, Cuma günü açılış gününün sonunda genel klasmanda üçüncü sırada yer alırken, yolda ikinci olmasına rağmen güçlü bir performans sergileyerek en iyi yerdeki sürücü oldu. Cumartesi sabahı, dört etaptan dört galibiyetle öne geçti ve son güne 9.1 saniyelik bir avantaj sağladı.

Hem SS17 hem de SS18’de marjını artırmak için en hızlı zamanları yapmadan önce Pazar günkü etapların ilkinde en iyi zamandan  sadece 4 salise mesafedeydi. Rallinin son etabı powerstage’deki en hızlı zamanıyla galibiyeti şık bir şekilde mühürledi ve ilave beş bonus puan aldı. Sonuç, rallinin anavatanı Jyvaskyla’da imal edilen Toyota Yaris WRC’nin 2017’deki çıkışından bu yana kendi ev yollarında yenilmez rekorunu koruduğu anlamına geliyor. Bu, otomobilin son toprak yarışta 25’nci WRC zaferi. 2022 için yeni teknik düzenlemeler getirildi. Bu aynı zamanda Toyota için 200’ncü WRC podyumu ve bu rakama ulaşan üçüncü üretici oldu. Sezonun ikinci galibiyetiyle Evans, şampiyona lideri Ogier ile aradaki farkı 24 puana indirdi. Üreticiler şampiyonasında Toyota’nın liderliği 61 puan farka yükseldi. Ogier, bu hafta sonu sezonu önceden bitirmek ve şampiyonaya daha fazla puan kazandırmak gibi ana hedefinde başarılı oldu ve Cumartesi günü yaptığı kurulum değişikliklerinin ardından araca olan güveni giderek arttı. Genel klasmanda dördüncü isim, Ogier’in bir sıra önünde bitiren Esapekka Lappi-Janne Ferm, özel bir Toyota Yaris WRC ile dört yıl önce evlerinde zafer kazandıkları araca güçlü bir dönüş yaptılar. Hem Kalle Rovanpera hem de Takamoto Katsuta, Cumartesi günü yarış dışı kalmalarının ardından Pazar günü yeniden start alarak Finlandiya’da daha fazla deneyim kazandılar.

Takım patronu Akio Toyoda yaptığı yazılı açıklamada “Bu 2021 sezonunda dört ev rallisi yapmamız gerekiyordu: Yaris’in geliştirildiği ve üretildiği Japonya’da, takımın bir fabrikasının bulunduğu Estonya’da ve iki kez de takımın bulunduğu Finlandiya’da. İlkinde, Arctic Rally’de ikinci olduk ve Kalle-Jonne Estonya’da ikinciliği kazandı. Bu Finlandiya Rallisi, takımın bulunduğu Jyvaskyla’da gerçekleşti, yani bu ‘gerçek’ ev sahibi rallisiydi. Japonya Rallisi iptal edildiğinden, bu ralliyi kesinlikle kazanmak istedik. Sadece ekiplerin ve Jari-Matti’nin değil, ekipteki herkesin normalden daha fazla baskı altında olduğunu tahmin ediyorum. Elfyn ve Scott bu şartlar altında harika bir iş çıkardılar ve ülkemizdeki hayranlara çokça tebessüm getirdiler.”

“Yaris WRC’nin doğduğu yere ve onu güçlü kılan yollara geri verebildiğimizi hissediyorum. Elfyn, Scott ve tüm ekibe minnettarım. Elfyn ve Scott bu sezon şimdiye kadar hiç kalmadılar ve her zaman powerstage tamamladılar. Yaris WRC bu sayede kesinlikle daha da güçlendi ve bunu gerçekten takdir ediyorum. Seb ve Julien, zorlu yol düzenine rağmen istikrarlı sürüşleriyle önemli noktaları güvence altına aldı. Umarım Seb, sezonu en iyi şekilde bitirmek için son iki rallideki güçlü performansını bize gösterir. Kalle ve Takamoto tanıdık Finlandiya yollarında sürmeyi gerçekten dört gözle bekliyorlardı, ancak bu onlar için üzücü bir oldu. Her ikisi de tecrübe kazandılar ve gelecekte yerel hayranlarına tebessüm verdiler. Sezonda sadece iki ralli kaldı. Jari-Matti liderliğindeki ekip bir araya gelecek ve sonuna kadar gidecek. Umarım taraftarlarımız ve tüm takım sezon sonunda gülümseyecek!” dedi.

Bu arada Toyoda’nın Jari-Matti’ye bir de notu vardı; “Kendi başına bir şampanya şişesi tutmamak nasıl bir duygu? Üç yıl önce seninle birlikte çıktığım podyumu düşünüyordum. Daha önce de söylediğim gibi, Ott’un bana verdiği şişeyi püskürttüğüm ilk kişi sendin. Seninle podyumda durmaktan çok mutlu oldum. Artık yönetim tarafında olduğunuza göre, muhtemelen artık aynı podyumda olmayacağız, ancak sizinle tekrar sahada çalışmak için sabırsızlanıyorum. Gerçekten bu günün çok yakında geleceğini umuyorum. Zamanı geldiğinde hangimizin podyuma çıkacağı konusunda anlaşabiliriz!”.

Başkan Toyoda’nın Esapekka ve Janne’e de notu açıklandı; “Branding farklı olsa da, Yaris WRC’yi kendi ülkenizde tekrar kullanabilmeniz beni mutlu etti. 2017’de WRC’ye döndüğümüzde, Finlandiya Rallisi’nde takımın ikinci zaferini getiren siz ikinizdiniz. Maalesef bu sefer podyumu kaçırdınız ama yine de harika bir yarış çıkardınız. Tebrikler! Üç yıl sonra Yaris WRC’yi tekrar sürerken nasıl hissettiğinizi duymak için sabırsızlanıyorum.”

Takım direktörü Jari-Matti Latvala da Finlandiya sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Finlandiya Rallisi’ni kazanmak her zaman çok özel, ama takımımız için daha da özel. Bu yüzden burada tekrar kazanmaktan gerçekten mutluyuz. Rekabet bu yıl burada daha güçlüydü, ancak Elfyn’in performansı hızlı bir araca sahip olduğumuzu gösterdi. Kazanmanın favorilerinden biri değildi ama bu hafta sonu en hızlı sürücü olduğunu kanıtladı. İnanılmaz bir iş çıkardı. Cuma gecesi karanlıkta Oittila etabında kendine güvenini gösterdi ve ondan sonra liderliği ele geçirip kontrol edebildi. Zaferiyle çok gurur duyabilir. Sürücüler şampiyonasında artık sadece Seb ve Elfyn arasında ve üreticiler şampiyonası bizim için çok iyi görünüyor.”

Sebastien Ogier’in Finlandiya yorumu farklıydı; “Bugün bizim için powerstage etabında biraz daha puan almaya çalışmakla ilgiliydi. Ne yazık ki, etap başladıktan hemen sonra bir sorun yaşadık, bu yüzden iyi bir zaman ayarlayamadık. Bu bizim rallimiz değildi ama bazen böyle oluyor. Devam etmeliyiz. Şampiyonada hala iyi bir pozisyondayız ve gerçekten İspanya’yı ve asfaltı dört gözle bekliyorum. Orada ne yapmam gerektiğini biliyorum. Elfyn bu hafta sonu çok iyi iş çıkardı, ona aferin.”

Günün kazananı Elfyn Evans’ın yarış sonrası sözleri şöyle oldu; “Ev rallisinde takım için kazanmak oldukça özel hissettiriyor. Estonya’da benzer özelliklere sahip yollarda benim için zorlu bir ralliden sonra, gerçekten iyi hissettiriyor ve özellikle bunu başardık. Testte araçta bazı değişiklikler yaptık ve Cuma günü oldukça erken saatlerde büyük bir güven duydum. Tüm çalışmaları için ekibe gerçekten çok müteşekkirim, harika bir hafta sonu oldu. Bu arabayı bu yollarda sürebildiğim için kendimi şanslı hissediyorum ve galibiyeti almak ekstra özel. Şampiyonluk açısından olumlu bir sonuç. Sürücüler şampiyonluğu benim için hala uzak bir ihtimal ama her yarışta elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğiz.”

Takımın genç ama şansız Finli’si Kalle Rovanpera yarış sonu değerlendirmesinde “Bizim için bugün etapları geçmek zorundaydık. Takım dün arabayı tamir etmek için harika bir iş çıkardı ama hasar oldukça büyüktü ve araba yüzde yüz değildi, bu yüzden zıplamamaya veya arabayı çok fazla zorlamamaya özen göstermeliydik. Benim de dünden beri sırtımda ağrı vardı. Bu yüzden, gerekirse markalarda fazladan puan almak için orada olmak için yola çıktık. Elfyn’i tebrik ederim, harika bir iş çıkardı. Benim için çok şey beklediğimiz zor bir hafta sonu oldu, ancak İspanya’yı dört gözle bekliyorum” dedi. İspanya Rallisi 14-17 Ekim’de sezonun sondan bir önceki yarışı olarak koşulacak. Barselona’nın güneyindeki Salou’da bulunan etkinlik, bir yıl aradan sonra takvime geri dönüyor ve hızlı ve pürüzsüz asfalt yollarda birkaç yıl sonra karma bir zemin mücadelesi olarak yapılacak. | 3 Ekim 2021 : 20.15

Genel Klasman:
1 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota Yaris WRC) 2sa19dk13,7s
2 Ott Tanak/Martin Jarveoja (Hyundai i20 Coupe WRC) +14.1s
3 Craig Breen/Paul Nagle (Hyundai i20 Coupe WRC) +42.2s
4 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota Yaris WRC) +58.8s
5 Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) +2dk54.4sn
6 Gus Greensmith/Chris Patterson (Ford Fiesta WRC) +5m02.3s
7 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Fiesta WRC) +6m22,9s
8 Teemu Suninen/Mikko Markkula (Volkswagen Polo GTI R5) +9m52.1s
9 Mads Ostberg/Torstein Eriksen (Citroën C3 Rally2) +10m07.8s
10 Emil Lindholm/Reeta Hamalainen (Škoda Fabia Rally2 evo) +10m52.8s
34 Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC) +1h02m51.7s

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top