Kalle rekora doymuyor

Kalle Rovanpera, efsanevi Akropolis Rallisi‘ni ilk denemesinde kariyerinin ikinci olağanüstü zaferini elde ederken, Sebastien Ogier, Toyota Yaris WRC ile podyuma 1-2 yaptı ve hem kendisinin hem de takımın şampiyona sıralamasındaki liderliğini güçlendirdi. WRC’nin 2013’ten bu yana yeniden Yunanistan’a dönüşünde, Rovanpera ve Ogier, Cuma gününün sonunda sadece 3,9 saniye ile ilk üçe girdiler. Rovanpera ve kopilotu Jonne Halttunen’in açılış turunda dört etabı da kazandıkları hızlı bir başlangıç rakiplerine fark atmalarına neden oldu ve son güne girerken yarım dakika farkla öndeydiler. Yağmur son gün için zorlu koşullar getirdi, ancak Rovanpera günün açılışı olan Tarzan etabında inanılmaz bir etap galibiyeti elde etti ve aracına sert ve yumuşak lastiklerin bir karışımı takılmasına rağmen etabı herkesten 14.1 saniye daha hızlı tamamladı. Ardından Rovanpera, Tarzan’ın daha kısa geçilen ikinci etabı Power Stage’de en hızlı süreye sahip olarak pekiştirdi.

Toyota Yaris WRC, Elfyn Evans en hızlı ikinci ve Ogier üçüncü olmak üzere powerstage’de ilk üç sırayı belirlediler. En yakın rakipleri Cuma günü kötü şöhrete sahip zorlu etaplarda sorun yaşadıktan sonra, Ogier ve kopilotu Julien Ingrassia, değerli bir podyum finişi elde etmeye ve aynı zamanda ekip üzerindeki baskıyı ikinci planda tutmaya odaklandı. Bu sezon altıncı kez ilk üç sırayı alan Ogier, sezon bitimine üç ayak kala pilotlar sıralamasında 44 puan farkla lider durumda. Cuma günkü teknik bir sorun nedeniyle Evans ve kopilotu Scott Martin, Power Stage’deki muhteşem performanslarıyla genel klasmanda altıncı olmak için güçlü bir mücadele verdiler. Yılın beşinci 1-2 podyum sonucu ve powerstage’de elde edilen bonus puanlar sayesinde takım, markalar şampiyonasında liderliğini 57 puana çıkardı.

Takımın patronu Akio Toyoda yarış sonunda görüşlerini açıklarken, “Kalle ve Jonne, SS3’ten itibaren rallide lider giderek kazandılar. Ralli boyunca güçlü bir şekilde sürdükleri gibi Power Stage performansları da bir harikaydı! Kalle’nin Estonya’daki ilk zaferi, Jari-Matti’den sonra en genç WRC galibi olarak yeni bir rekor kırdı ve bir sonraki Ypres Rallisi’nde üçüncü olarak podyum elde etti ve şimdi Yunanistan’da bir başka ralli kazandı. Böyle güvenilir bir sürücü olduğu için çok mutluyum. WRC’de iki kez kazanarak babasının rekorunu çoktan aştı. Tebrikler! Yunanistan’daki galibiyetimiz elbette her geçen gün öğrenmeye ve gelişmeye devam eden Kalle sayesinde oldu, ancak ekibi destekleyen herkese de teşekkür etmek istiyorum. Bu sezon, Covid ile başa çıkmak için bazı mühendisler Finlandiya’da kalıyor ve takımı uzaktan destekleyip geliştirmeye devam ediyorlar. Bu ralli sırasında Finlandiya’da görev yapan veri mühendisleri, Kalle’nin arabasında erken bir aşamada sorunlar tespit etti ve bu ekibin sorun ciddileşmeden devam etmesini sağladı. Seb ve Julien şampiyonluk yolunda önemli puanlar aldı. İki ekibi podyumda görmek harikaydı, ancak teknik bir sorun nedeniyle istedikleri gibi araba kullanamayan Elfyn ve Scott için üzgünüm. Araştırmalara devam edeceğiz ve iyileştirmeler yapacağız. Bir sonraki ralli evimiz sayılan Finlandiya Rallisi. Finlandiya’daki tüm ekiplerin gülümsemesini görmeyi umuyorum ve Jari-Matti liderliğindeki tüm ekip üyelerinin bunu gerçekleştireceğinden eminim. Taraftarlarımızın orada da devam eden desteğini takdir ediyorum. Takamoto bu hafta sonu ralliye başlayamadı. Heyecanla beklediğimiz Japonya Rallisi de iptal edildiğinden talihsizlikler devam ediyor. Umarım zihnini sıfırlayabilir ve Finlandiya Rallisi’nde maksimumda sürüşün keyfini çıkarabilir. Babası da bu hafta sonu Japonya’da bir ralli yaptı, bu yüzden Takamoto için de azami çabayı gösterdi ve kazandı. Bu hafta sonu için başka bir Katsuta’yı tebrik ediyorum ve umarım bir dahaki sefere her iki Katsuta’yı da tebrik edebilirim” diye konuştu.

Takım direktörü Jari-Matti Latvala “Bu, kazanmayı beklemediğimiz bir hafta sonuydu. Baştan itibaren tüm sürücülerimizin performansını görmek beni gerçekten mutlu etti. Kalle özellikle inanılmaz bir hız gösterdi ve tüm hafta sonu ne kadar sakin ve olgun olduğunu görmek harikaydı. Sébastien bir kez daha harika bir performans sergiledi, olduğu gibi şampiyon oldu ve hem kendi şampiyonluğu hem de takımı için puanlar kazandı. Elfyn ne yazık ki rallinin başında bir sorun yaşadı ama geri döndü ve Power Stage’de harika bir performans sergiledi, bu yüzden tüm sürücülerimizle gerçekten gurur duyuyorum” dedi. Rallinin finişinden sonra takımın efsanesi Sébastien Ogier görüşlerini paylaşırken, “Bu bizim için çok iyi bir sonuç. Bu hafta sonu hedefimiz şampiyonada sahip olduğumuz liderliği korumaktı ve aslında bunu artırdık, bu çok olumlu. Bence çok akıllıca bir ralli yaptık. Koşullar her zaman zorluydu. Açıkçası Kalle ile aynı hızda değildim, gerçekten uçuyordu ve herkese kıyasla bir sonraki seviyedeydi, bu yüzden onu tebrik ederim. Bence çok akıllıca bir ralli yaptık. Koşullar her zaman zorluydu. Açıkçası Kalle ile aynı hızda değildim, gerçekten uçuyordu ve herkese kıyasla bir sonraki seviyedeydi, bu yüzden onu hak ettiği bir galibiyet için tebrik ederim. Cuma gününden sonra şampiyonada bulunduğum pozisyonda, ralliyi kazanmak için her şeyi riske atmama zihniyetim vardı, bu yüzden üçüncülüğüm için çok mutluyum” dedi.

Elfyn Evans da “Bu bizim hafta sonumuz değildi ama rallilerde böyle şeyler oluyor ve bu takımda Cuma günkü gibi bir sorunla karşılaşmak çok nadirdi. Arabadaki his genellikle oldukça iyiydi. Bugün sonunda altıncı olmak, bu sabah başka birinin yaşadığı bir sorunla biraz hediye oldu. Belki Power Stage’de bizim için mükemmel bir koşu değildi, ancak dört bonus puan hala iyi bir ek ve en azından hafta sonundan bir şeyler kurtarmayı başardık” diye konuştu. Takımın genç pilotu Finli Kalle Rovanpera ise zaferini şu sözlerle özetledi; Yunanistan’da kazanmak için gerçekten iyi hissediyorum. Dürüst olmak gerekirse gerçekten zor bir ralli oldu, uzun bir hafta boyunca tekrarlanması gereken etaplar ve uzun geceler videoları izledim, bu yüzden bu sonuçla bitişe ulaştığım için gerçekten mutlu hissediyorum. Cuma günü zaten kendimi iyi hissettim ve sonra araçta bazı kurulum değişiklikleri yaptık çünkü Cumartesi günkü etaplar farklıydı ve araçta daha da iyi hissettim. Oldukça güzel geldi, sürüşten çok keyif alabilirdim. Takıma çok teşekkür ederim, herkes harika bir iş çıkardı ve araç sorunsuz çalışıyordu. Umarım aynı hızla Finlandiya’ya da gidebiliriz” WRC’de sıradaki ayak olan Finlandiya Rallisi, 1-3 Ekim’de iki yıldan sonra ilk kez koşulacak. Ralli merkezi Jyvaskyla’daki servis parkına yakın olan ekip, evdeki rallinin önceki üç edisyonunu kazandı, ancak sonbahar tarihi, yüksek hızlar ve büyük atlayışlarla bilinen bir etkinliğe farklı koşullar ve özellikler getirebilir. | Toyota Gazoo media, 13 Eylül 2021 : 21.25

Akropol Rallisi Genel Klasmanı
1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC) 3h28m24.6s
2 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 Coupe WRC) +42.1s
3 Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) +1m11.3s
4 Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 Coupe WRC) +3m01.0s
5 Gus Greensmith/Chris Patterson (Ford Fiesta WRC) +5m45.0s
6 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota Yaris WRC) +6m42.7s
7 Adrien Fourmaux/Renaud Jamoul (Ford Fiesta WRC) +6m54.4s
8 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Coupe WRC) +8m41.1s
9 Andreas Mikkelsen/Elliott Edmondson (Škoda Fabia Rally2 evo) +9m02.5s
10 Marco Bulacia/Marcelo Der Ohannesian (Škoda Fabia Rally2 evo) +9m19.2s

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top