Rekortmen Rovanpera

Kalle Rovanpera, kopilotu Jonne Halttunen ile Estonya Rallisinde zafer elde ederek FIA WRC kazanan en genç sporcu oldu. Bu zaferle Toyota Gazoo Racing takımı da bu sezon arka arkaya beşinci galibiyete ulaştı. Toyota takımının 20 yaşındaki en genç pilotu Finli Rovanpera, bugün takım direktörü olan Jari-Matti Latvala’nın (2008’de İsveç Rallisi’ni kazandığında iki yaşından birkaç ay büyüktü) daha önce sahip olduğu rekorun yeni sahibi oldu. Rovanpera, rallinin 22 etabında en iyi zamanları yaparken, cuma günü en yakın rakibiyle yakın bir mücadelede sekiz etap galibiyetinden altısını aldı ve daha sonra Cumartesi günü bazı çarpıcı etap zamanlarıyla ondan uzaklaştı. Son güne 50,7 saniyelik bir farkla girdi ve son altı etapta ustalıkla kontrol edilen bir sürüşle sonunda neredeyse bir dakikaya (59.9 saniyeye) ulaştırdı. Takımın art arda beşinci galibiyeti (ve bu yıl şimdiye kadarki yedi yarıştan altıncısı), Toyota’nın gururlu ralli tarihinde elde ettiği en uzun WRC galibiyet serisi oldu. Sébastien Ogier-Julien Ingrassia dördüncü, Elfyn Evans-Scott Martin beşinci oldular. Zorlu bir powerstage etabında Ogier, Evans ve Rovanpera, ek bonus puanlar için ilk 5’te sıralandılar. Ogier ve Evans, sürücüler sıralamasında 37 puan farkla birinci ve ikinci, Rovanpera ise dördüncü sırada yer alıyor. Toyota, üreticiler şampiyonasının zirvesindeki 59 puanlık avantajını koruyor.

Akio Toyoda, takımın Estonya zaferi sonrasında görüşlerini kamuoyu ile şu sözlerle paylaştı; “Kalle, Jonne, zafer için tebrikler! Sonunda ralli boyunca dümdüz gidebildiğin için gerçekten rahatladım ve eminim ki bu duyguya sahip olan tek kişi ben değilim. Takımın zorlu bir sezon geçirdiğini izlerken takımdaki herkes rahatlamış olmalı. Bununla birlikte, karmaşık bir duyguya sahip bir kişi olabilirdi. Jari-Matti, 22 yaşında en genç WRC şampiyonu rekoruna sahipti ve şimdi 20 yaşındaki Kalle rekoru kırdı. Jari-Matti bu anın gelmesiyle ilgili neler hissediyordu? Takımın bir üyesi, kendisiyle aynı ülkeden genç yıldızın yeni rekoru kırdığı için mutlu olduğunu söyledi. Patron olarak böyle bir takıma sahip olduğum için çok gurur duydum. Kazanan Yaris WRC, Estonya merkezli fabrikamızda üretildi. Bu nedenle Estonya bizim de ana vatanımız. Sezonun orta noktasından sonraki ilk rallisine iç saha yarışlarımızdan birinde zaferle başlaması ve daha fazla iç saha rallisinin sıraya girmesi harika: Ekim’de Finlandiya Rallisi ve Kasım’da Japonya Rallisi. Estonya’da bizim için coşkulu tezahüratlarınız için çok teşekkür ederim ve Toyota Gazoo Racing’e verdiğiniz sürekli desteğinizi takdir ediyorum.”

Toyota Gazoo takım direktörü Jari-Matti Latvala “Bugün harika bir gün ve birden fazla yönden rekor kıran bir galibiyet. Her zafer özel ve keyifli ama bugün Kalle’nin ilk zaferini görmek benim için büyük bir anlam ifade ediyor. WRC rallisini kazanan ve rekoru benden alan en genç oyuncu olduğunu görmekten çok mutluyum: Henri Toivonen’in önümde tutmasından sonra Fin geleneğini sürdürüyor. Bu hafta sonu harika bir iş çıkardı. Toyota için bir rekor olan üst üste beşinci galibiyetimizi almak da inanılmaz. Bu son rallide yaptığımız benzersiz ve özel bir şey. Her iki şampiyonada da daha gidecek çok yolumuz var ama takımla ve pilotlarla gurur duyuyorum” diye özetledi

Sébastien Ogier, yarış sonrası duygularını şu sözlerle ifade etti; “son gün, çoğunlukla powerstage için tam odak noktasıydı, ancak sonunda şartlar o aşamada gerçekten zordu. Büyük lastik izleriyle, sadece zorlu bir etap değildi, sadece hayatta kalmak ve bitirmeye çalışmakla ilgiliydi, ama yine de bazı ekstra puanlar almaya çalıştık, en azından başardık. Genel olarak bu hafta sonu şampiyonluk için olumlu bir adım oldu. Yolda ilk olarak buraya gelmenin zor olacağını biliyorduk. Çok güçlü bir Cuma geçirdik, sonra bunu daha iyi bir sonuca dönüştüremedik ama yine de en önemli şey aldığımız puanlar. Kalle ve Jonne ilk galibiyetlerini aldıkları için gerçekten çok mutluyum, bu yüzden onları ve tüm takımı tebrik ediyorum.”

Elfyn Evans, görüşlerini “Genel olarak bizim için zor bir hafta sonu oldu. Son gün powerstage puanlarına odaklanmaya çalıştık ve orada elimizden geleni yaptık ama ne yazık ki gerçekten istediğimiz performans değildi. Bu hafta sonu umduğumuz veya beklediğimiz gibi olmadı. Başından beri ritmimi asla bulamadım. Açıkçası bu, sonraki olaylar için düzeltmemiz gereken bir şey. Ama burada Kalle ve Jonne’un galibiyeti elde ettiğini görmek beni çok mutlu ediyor, bunu fazlasıyla hak ediyor” diye özetledi.

Günün kazananı Kalle Rovanpera da görüşlerini “Kazanmak gerçekten iyi hissettiriyor. Bunu hedefledik ve ekibe çok teşekkür ediyorum. Bu yıl benim için zor olsa da beni çok iyi desteklediler ve aracın ve takımın içindeki his gerçekten çok iyiydi. Aynı zamanda en genç kazanan olarak bu rekora sahip olmak gerçekten güzel. Jari-Matti bana onu alacak kişinin ben olmasını istediğini söyledi, bu benim için bir anlam ifade ediyor; gerçekten güzel. Bugün şaşırtıcı derecede iyi bir his vardı, çok fazla baskı hissetmedim ve normal bir şekilde, yine de iyi bir hızda sürebilirdim. Elbette, bu sonuç şimdi çok yardımcı olacak: Bir galibiyet elde ettiğinizde, biraz duygu ve baskıyı serbest bırakmanıza yardımcı olur” diye özetledi. | 19 Temmuz 2021 12.00

Estonya Rallisi Genel Klasmanı
1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC) 2h51m29.1s
2 Craig Breen/Paul Nagle (Hyundai i20 Coupe WRC) +59.9s
3 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Coupe WRC) +1m12.4s
4 Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) +1m24.0s
5 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota Yaris WRC) +2m07.1s
6 Teemu Suninen/Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC) +7m07.3s
7 Pierre-Louis Loubet/F. Labourdette (Hyundai i20 Coupe WRC) +8m48.3s
8 Alexey Lukyanuk/Yaroslav Fedorov (Škoda Fabia Rally2 evo) +10m16.1s
9 Andreas Mikkelsen/Ola Fløene (Škoda Fabia Rally2 evo) +10m29.9s
10 Mads Østberg/Torstein Eriksen (Citroën C3 Rally2) +10m46.6s

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top