Dünyanın 7’nci şampiyonası

FIA ve ASO (Amaury Spor Organizasyonu) arasındaki bir anlaşmanın ardından, cross country yarışları 2022’de ünlü Dakar Rallisi’nden itibaren resmi olarak bir dünya şampiyonası olarak düzenlenecek. Açıklama, geçen hafta Dünya Motor Sporları (WMSC) üyelerinin e-oylaması sonrasında alındı ve kros rallileri dünya şampiyonası statüsüne yükseltildi. Dirtfish’İn haberine göre, beş yıllık bir anlaşma imzalayan ASO, Dakar Rallisi’ni de içerecek olan kros country dünya şampiyonasının özel organizatörü olacak. Buna ek olarak, şampiyon olacak ekip ve üretici için dünya şampiyonlukları ilan edilecek. Yanı sıra T4 ve T5’te bir üretici tacı dahil olmak üzere diğer tüm kategoriler için FIA Şampiyonaları açıklanacak.

ASO CEO’su Yann Le Moenner “Country krosta temel bir dönüşümün yaşandığı bir zamanda Dünya Şampiyonası oluşturulması disiplinimizin gelişimi için mükemmel bir haber. Özel organizatörü olarak ASO, Dakar Rallisi’ni FIA Dünya Şampiyonası takvimine entegre etmekten gurur duyuyor ve zorlu koşullarda bu rallilere katılan otomobil üreticilerinin teknik uzmanlıklarını daha iyi sergilemek için etkinlikleri tanıtmak için çalışacak. Dünya Şampiyonası FIA’nın bu yeni teknolojilere özgü kategorileri ve sınıflandırmaları teknik düzenlemelere entegre etmesiyle, alternatif enerjilere bu aşamalı geçişte onlara eşlik edecek” dedi.

Kros disiplini böylelikle Dünya Ralli Şampiyonası (WRC), Dünya Rallikros Şampiyonası (WRX), Formula 1 (F1), Formula E (FE), Dünya Dayanıklılık Şampiyonası ve Dünya Karting Şampiyonası’nın ardından resmi 7’nci Dünya Şampiyonası olacak. FIA başkanı Jean Todt, “ünlü Dakar’ı da içeren bir takvimle kros country için FIA ile ASO’nun uzun ve verimli görüşmelerinin sonucundan memnunum” dedi. FIA ayrıca, Green Corp Konnection’ın biyoetanol yakıtlı arabasının ve Audi’nin elektrikli prototipinin gelecek yıldan itibaren gelişinden başlayarak, alternatif enerji ve deneysel teknolojilere odaklanan Dakar Rallisi’nin geleceğini karşılamak için yeni bir dizi teknik düzenleme üzerinde de çalışıyor.

Yenidünya şampiyonası takvimine gelince, 2022’de Ocak ayında Dakar ile başlayan beş yarışlık bir sezon bekleniyor. Kesin takvim hakkında daha fazla bilginin zamanı geldiğinde açıklanacak. Geçen Kasım ayında ASO tarafından açıklandığı gibi, tüm araçların 2030 yılına kadar alternatif enerjiye geçmesi gerekecek ve 2026 yılına kadar elit otomobiller ve kamyonların yanmaz güç aktarma organlarına geçmesi gerekecek. Dünya şampiyonasının açılış sezonu, T1, T2, T3 ve T4 dahil olmak üzere otomobil ve SSV kategorilerindeki tüm sınıflara açık olacak. FIA duyurusunda şu ifadelere yer verildi: “Özellikle T3 ve T4 kategorileri de bu anlaşma kapsamında daha da geliştirilecek ve 2022 için T5 Prototip Kamyonlar için yeni FIA düzenlemeleri yayınlanacak ve dünya şampiyonasında tüm araç kategorilerinin profesyoneller ve amatörler için kapsayıcı olması sağlanacak.” | 17 Haziran 2021 : 21.30

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top